Kokeile kuukausi maksutta

Teollisuuden investoinnit laskevat

Teollisuuden kiinteät investoinnit Suomeen kääntyivät tänä vuonna laskuun. Viime vuonna ne vielä kasvoivat, mutta niiden taso jäi silti alle 2000-luvun keskimääräisen. Tutkimus- ja tuotekehitysmenot ovat samoin selvässä laskussa, kertoo EK:n investointitiedustelu.

Teollisuuden kiinteät investoinnit Suomeen kääntyivät tänä vuonna laskuun. Viime vuonna ne vielä kasvoivat, mutta niiden taso jäi silti alle 2000-luvun keskimääräisen. Tutkimus- ja tuotekehitysmenot ovat samoin selvässä laskussa, kertoo EK:n investointitiedustelu.

image

Teollisuuden kiinteät investoinnit olivat viime vuonna runsaat 3,5 miljardia euroa. Kuluvana vuonna investointien arvioidaan laskevan noin 10 prosentilla vajaaseen 3,2 miljardiin euroon. Vajaat kaski kolmasosaa investoinneista oli kone- ja laiteinvestointeja. Rakennusinvestoinnit kasvoivat viime vuonna, mutta tänä vuonna ne palaavat lähelle vuoden 2011 tasoa.

”Viime vuoden kasvusta huolimatta investoinnit eivät koskaan päässeet kunnolla vauhtiin vuosien 2008-2009 finanssikriisin jälkeen. Tänä vuonna investointien taso laskee jälleen varsin vaatimattomaksi”, toteaa EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila. Teollisuuden pääoman kuluminen on tänäkin vuonna selvästi suurempaa kuin uudet investoinnit.

”Vaisut investointiodotukset kertovat talousympäristön pysymisestä epävarmana. Samaan aikaan jatkuva rakennemuutos näkyy teollisen t&k-toiminnan selvänä supistumisena”, sanoo EK:n johtaja Jussi Mustonen.

Investointiaste jäi viime vuonna vain noin 12 prosenttiin eli alle 2000-luvun keskiarvon. Investoinnit ovat myös jonkin verran Länsi-Euroopan keskiarvoa niukempia.

Ainoastaan energia-alan investoinnit pysyvät korkealla tasolla. Energiahuollon investointien odotetaan nousevan tänä vuonna noin 1,5 miljardiin euroon. Tehdasteollisuuden ja energiantuotannon yhteenlaskettujen investointien ennustetaan olevan tänä vuonna vajaat 4,7 miljardia euroa.

Rakennustuoteteollisuuden investoinnit olivat toissa vuonna 102 miljoonaa euroa. Ne kasvoivat viime vuonna hieman, mutta niiden odotetaan laskevan tänä vuonna 100 miljoonaan euroon.

Tutkimus- ja kehitystoiminta supistuu jo toisena vuonna peräkkäin. Tutkimushenkilöstön määrä laskee sekä kotimaassa että ulkomailla. Samaan aikaan myös VTT on ilmoittanut merkittävistä supistuksista omaan toimintaansa. Pääosa teollisuuden tutkimustoiminnasta on teknologiateollisuudessa ja siellä elektroniikka- ja sähköteollisuudessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Teollisuuden investoinnit laskevat”

  1. Investoinnit Suomalaisfirmoissa laskee siksi, koska omistajat repivät yrityksistä kaiken rahan irti vanhoista laitteista. Kun laitteet alkavat olla vanhoja ja vaarallisia niin firmat myydään sitten eteen päin.

    Lyhytnäköistä hommaa…..

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat