Kokeile kuukausi maksutta

Espoossa vähän jätevesijärjestelmien uusimistarvetta

Espoossa vain harva haja-asutusalueella asuva tai vapaa-aikaansa viettävä tarvitsee jätevesijärjestelmän uusimista.

Espoossa vain harva haja-asutusalueella asuva tai vapaa-aikaansa viettävä tarvitsee jätevesijärjestelmän uusimista.

Viime kesänä tehty neuvonta paljasti vain vähän uusimistarvetta. Hajajätevesineuvontaa saaneiden vapaa-ajan kiinteistöjen omistajista vain 20 prosenttia ja vakituisesti asuttujen kiinteistöjen omistajista vain noin 30 prosenttia neuvottiin uusimaan jätevesijärjestelmänsä.

Vakituisessa asuinkäytössä olevista kiinteistöistä jopa 60 prosenttia täytti uuden lainsäädännön vaatimukset tai selviää pienillä korjaus- tai huoltotoimenpiteillä.

Vapaa-ajan asunnoista yli 50 prosentilla veden käyttö oli niin vähäistä, että syntyvistä jätevesistä ei katsottu aiheutuvan ympäristön pilaantumisen vaaraa. Tällöin jätevedet voidaan yksinkertaisimmillaan johtaa suoraan maaperään ilman erillistä käsittelyä.

Yleisin jätevesijärjestelmätyyppi oli erillisviemäröinti, jossa käymälä- ja pesuvedet käsitellään erikseen. Käymälävedet johdetaan useimmiten umpisäiliöön ja pesuvedet käsitellään esimerkiksi maahanimeyttämössä. Näin päästään helposti puhdistusvaatimuksiin, sillä suurin osa jätevesien ympäristöä kuormittavista aineista on käymälävesissä.

Kesän aikana vapaaehtoisilla ja ilmaisilla neuvontakäynneillä Espoon haja-asutusalueilla selvitettiin kiinteistöjen jätevesijärjestelmän kunto sekä neuvottiin järjestelmän ylläpitoon ja huoltoon liittyvissä asioissa. Lisäksi kiinteistön omistajalle annettiin kirjallinen arvio järjestelmän puutteista ja uusimistarpeesta uuden jätevesiin liittyvän lainsäädännön ja kaupungin määräysten mukaisiksi.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Espoossa vähän jätevesijärjestelmien uusimistarvetta”

  1. Tuore ympäristöministeri Grahn-Laasonen on pitänyt jätevesiasetuksen vaatimuksia järjen vastaisina ja luvannut joko kumota tai ainakin lieventää vaatimuksia tuntuvasti. Joten älkää hötkyilkö!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat