Ympäristöministeriön omistama A-Kruunu rakennuttaa asuntoja YIT:n tonteille

Valtion asuntorakennuttaja A-Kruunu Oy:n tuotannon käynnistymistä on jarruttanut tonttipula. YIT tiedotti 23.12.2014, että YIT ja A-Kruunu ovat allekirjoittaneet esisopimuksen yli 130 asunnon rakentamisesta.

A-Kruunun toimitusjohtaja Jari Mäkimattila

Esisopimus koskee neljän korkotuetun vuokra-asuntokohteen rakentamista Helsingin seudulle. Hankkeet toteutetaan YIT:n hallinnoimille tai omistamille tonteille YIT:n suunnitelmien mukaisesti. Sopimuksen kokonaisarvo on vajaa 30 miljoonaa euroa.

Rakentamisen käynnistäminen edellyttää Aran hankekohtaista hyväksyntää. Kohdekohtaiset kaupat tehdään Aran hyväksynnän jälkeen. Hankkeiden on tarkoitus käynnistyä vuoden 2015 aikana ja valmistua vuoden 2016 loppuun mennessä. Hankkeet kirjataan tilauskantaan kohdekohtaisesti kaupan allekirjoituksen yhteydessä, YIT:stä kerrotaan.

A-Kruunun tavoite on rakennuttaa 2 000 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa vuoteen 2018 mennessä. Yhtiön toimitusjohtaja Jari Mäkimattila arvioi Rakennuslehden haastattelussa viime syyskuussa, että yhtiö voisi toteuttaa vuokra-asuntotuotantoa myös rakennusliikkeiden omistamille tonteille neuvottelu-urakkoina.

”Silloin meillä olisi paremmat mahdollisuudet päästä tuotantotavoitteisiimme. Tonttien hankinta sekä omien hankkeiden kehittely ja suunnittelu ovat ainakin kaavakehitykseen yhdistettynä niin pitkäkestoisia projekteja, että tavoitteisiin pääseminen täysin omavetoisella tuotannolla on aika vaikeaa”, Mäkimattila totesi.

Hänen mukaansa A-Kruunulla oli syyskuussa tontit neljän asuntokohteen rakennuttamiseen. Niihin tulee reilut 250 asuntoa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Ympäristöministeriön omistama A-Kruunu rakennuttaa asuntoja YIT:n tonteille”

  1. Miten kohtuuhinnan käy. Tuskinpa YIT ilmaiseksi tonttinsa antaa. Toivottavasti kustannusrakenne selvitetään täysin avoimesti, kun kerran virkatyönä/virkavastuulla ympäristöministeriön viisaat virkamiehet ovat ohjaamassa.

  2. Onhan suuret gryderit tähänkin saakka luovuttaneet tonttejaan Aran vuokra-asuntotuotantoon, silloin kun kovaraha-asuntojen myynti ei vedä. Parempi päästä hankalista tonteista eroon, kuin se että ne seisovat tuottamattomina. Arahan määrittelee vuokra-asuntotuotantoon tulevan tontin hinnan, ettei YIT sitä itse määrittele. Rakennuttajana A- Kruunu Oy toimii samojen lainsäädäntöjen mukaisesti, kuin muutkin yleishyödylliset rakennuttajat. Tässäkin tapauksessa YIT on sopinut esisopimuksen kohteen rakentamisesta ja aran tiukka politiikka neliöhinnan suhteen huolehtii kyllä siitä ettei suunnittelussa mässäillä. Se että A – Kruunu Oy kehittyy tulevaisuudessa koko metropoli alueen Ara vuokra-asuntotuotannon rakennuttajaksi, on sekin hyvä kehitys. Nykyisinhän pääkaupunkiseudun kunnat ja kaupungit eivät pysty rakennuttamaan lupaamiaan määriä korkotukilainoitettuja vuokra-asuntoja.

  3. Sinänsä huvittavaa. Todennäköisesti asunnot tulevat sijaitsemaan jossain hyvin vaikeiden kulkuyhteyksien päässä Vantaan tai Espoon perukoilla. Näissä paikoissa ei muutenkaan ole pula ”kohtuuhintaisista” vuokra-asunnoista. Kohtuuhintaisia asuntoja löytyy, jos suostuu tinkimään sijainnista. Tottakai vuokra on korkea, jos välttämättä haluaa asua siinä missä muutkin eli lähellä keskustaa. Koko asuntopula on höpöhöpöä.

  4. Kaikki markkinahäiriöt, kuten ARA, vain nostavat asumisen hintaa.

    1. Päinvastoin: Ministerihän perusti yhtiön varmistaakseen kohtuuhintaiset vuokrat ja nyt ei tarvita edes ARAa valvomaan rakennuskustannuksia kun yhtiö on suorassa ohjauksessa.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat