Rakennusvalvonnan viranhaltija saa syytteet Laukaan maneesiturmasta

Laukaan maneesiturmasta nostetaan kuolemantuottamussyyte kunnan viranhaltijaa vastaan. Ratsastusmaneesin romahduksessa helmikuussa 2013 kuoli 10-vuotias tyttö.

Laukaan maneesiturmasta nostetaan kuolemantuottamussyyte kunnan viranhaltijaa vastaan. Ratsastusmaneesin romahduksessa helmikuussa 2013 kuoli 10-vuotias tyttö.

Onnettomuudessa myös vammautui neljä. Syyttäjä vaatii viranhaltijalle rangaistusta yhden kuolemantuottamuksen lisäksi neljästä vammantuottamuksesta sekä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteessä on kyse siitä, olisiko rakennusvalvonnan viranomaisen pitänyt selvittää riskikohteita sen jälkeen kun Onnettomuustutkintakeskus oli varoittanut samanlaisten rakennusten turvallisuuspuutteista.

Onnettomuustutkintakeskus antoi uhkailmoituksen, kun Liedossa sortui vastaavanlainen ratsastusmaneesi vuonna 2010.

Epäilty on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Laukaan ratsastusmaneesi oli valmistunut vuonna 1995.

Ympäristöministeriölle selvisi teräsrakenteisten ratsastushallien turvallisuuriskit jo vuonna 1999, kun Sipoossa romahti Isola-teräshalli. Ratsastajat olivat juuri ehtineet poistua hallista. Teräsrakenteiden suunnittelija ja hankkija Antti Isola kieltäytyi yhteistyöstä ympäristöministeriön kanssa, kun se olisi halunnut tutkituttaa hänen muiden halliensa turvallisuuden. Asiasta tehty raportti salattiin luottamuksellisena eikä ministeriö tiedottanut Isola-hallien ongelmista niiden omistajille tai kuntien rakennusvalvojille. Isolan nimi ja tämä vanhan hallin tapaus ei noussut esiin edes silloin, kun Liedossa sortui ratsastusmaneesi. Siksi näitä ei osattu heti yhdistää toisiinsa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakennusvalvonnan viranhaltija saa syytteet Laukaan maneesiturmasta”

  1. Raportin salanneet ministeriön virkamiehet tulisi asettaa syytteeseen, ei kunnan rakennusvalvojaa.

  2. Mitä tarkoittaa rakennuksen käyttöönotto tarkastus ? jonka suorittaa kunnan taikka kaupungin rakennustarkastaja. Entäs tämän jälkeen vastuu rakennuksesta.

Jätä kommentti