Kokeile kuukausi maksutta

SRV:n liikevaihto ja tulos kohenivat loppuvuonna

SRV:n liikevaihto ja tulos kasvoivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuotta aiempaan verrattuna. Sen sijaan koko vuoden 2014 osalta liikevaihto kasvoi niukasti ja tulos heikkeni. Tilauskanta oli vuoden päättyessä hieman suurempi kuin edellisen vuodenvaihteen aikaan.

Kalasataman kauppakeskus Redi ja tornitalot.

”SRV:n suoritus viime vuodelta oli kilpailutilanteeseen nähden tyydyttävä ja kannattavuuskehityksemme nouseva huolimatta toimialan heikkenevistä näkymistä ja ruplan kurssikehityksestä”, vuoden 2015 alusta SRV:n toimitusjohtajana aloittanut Juha Pekka Ojala sanoo.

SRV arvioi vuoden 2015 liikevaihdon kasvavan viime vuoden tasosta Redi-kauppakeskuksen aloituksen ansiosta. Kuluvan vuoden tuloksen ennen veroja yhtiö arvioi olevan 10–20 miljoonaa euroa.

Kotimaan liiketoiminta

Suomen liiketoiminnan koko vuoden liikevaihto kasvoi 627,9 miljoonaan euroon edellisen vuoden 574,8 miljoonasta ja liikevoitto 30,0 miljoonaan euroon 21,4 miljoonasta.

Liikevaihto kasvoi Espoon Perkkaalla sijaitsevan omaperusteisen toimitilakiinteistön Derbyn myynnin toteuduttua kolmannella vuosineljänneksellä. Suomen kuluttajille suunnatun asuntotuotannon liikevaihto laski valmistuneiden asuntojen määrän (249 asuntoa) pudotessa alle puoleen edellisen vuoden tasosta (539).

Liikevoiton kasvuun vaikutti parantunut urakkakatteiden hallinta, hankintatoimen tehostaminen ja omakehitteisen urakkatuotannon kasvu.

”Liikevoittoprosentti oli liki viisi prosenttia ja viimeisellä neljänneksellä lähes kuusi, mikä on koko konsernin liikevoittoprosentin tavoitetasolla. Taustalla on mittava määrä toimenpiteitä, joilla omaa tehokkuutta on parannettu ja kustannustasoa on saatu painetuksi alemmas.”

SRV allekirjoitti tiistaina 10. helmikuuta Ilmarisen, OP-Pohjolan ja Lähitapiolan kanssa noin 240 miljoonan euron sopimuksen yhteissijoituksesta Redi-kauppakeskuksen ja -pysäköintilaitoksen pääomittamista ja toteuttamista varten. Sopimus on kuitenkin vielä ehdollinen projektiluottoa koskevan sopimuksen allekirjoittamiselle. Projektiluottojen rahoitusneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä, ja SRV arvioi, että lopullinen rahoitussopimus allekirjoitetaan vielä ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Tavoitteena on, että kohteen rakentaminen alkaa toisen vuosineljänneksen alkupuolella.

Kansainvälinen liiketoiminta

Kansainvälisen liiketoiminnan koko vuoden liikevaihto painui 56,9 miljoonaan euroon edellisen vuoden 104,7 miljoonasta ja liikevoitto 1,1 miljoonaan euroon, kun se oli vuotta aiemmin 10,0 miljoonaa.

Kansainvälisen liiketoiminnan vertailukauden liikevaihtoa ja liikevoittoa kasvatti Okhta Mall -kauppakeskushankkeen 55 prosentin osuuden myynti kesäkuussa 2013. Lisäksi vertailukauden liikevoittoa kasvatti Okhta Mallin omistukseen tehty 8,3 miljoonan euron käyvän arvon muutos.

”Pääosin Venäjän-toiminnoista muodostuvaa kansainvälistä liiketoimintaamme varjosti viime vuonna Ukrainan kriisi seuraamuksineen. Tästä huolimatta kansainvälisen liiketoiminnan kannattavuus kehittyi myönteisesti erityisesti loppuvuoden aikana. Keskeisimmät haasteet ovat olleet rahoituksen saatavuus ja ruplan heikkenemisestä aiheutunut kuluttajien ostovoiman lasku. Ruplan halpenemisen myönteinen vaikutus on näkynyt rakennuskustannusten laskuna.”

SRV:n mukaan Okhta Mallin rakentamiskustannuksissa on kertynyt jo 25 miljoonan euron säästöt ruplan heikentyneen kurssin vuoksi.

SRV-konserni 10-12 2014/10-12 2013

Liikevaihto milj. euroa 193,8/171,6
Liikevoitto % 5,0/2,7
Tulos ennen veroja milj. euroa 7,2/3,6

1-12 2014/1-12 2013

Liikevaihto milj. euroa 684,4/679,4
Liikevoitto % 3,6/3,9
Tulos ennen veroja milj. euroa 18,5/22,8
Omavaraisuusaste % 43,0/36,4
Tilauskanta  milj. euroa 860,4/825,8
Henkilöstö (keskimäärin) 937/949

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV:n liikevaihto ja tulos kohenivat loppuvuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat