Kokeile kuukausi maksutta

JP Ojala kertoo miten aikoo johtaa SRV:tä

Jukka Hienonen jättää omasta pyynnöstään SRV:n toimitusjohtajan tehtävät. Hänen motivaationsa loppui syksyllä. Tilalle tulee rakennusinsinööri Juha Pekka (JP) Ojala 1.1.2015 alkaen. SRV:n toimitusjohtajan paikka on ollut tuulinen, sillä Ojala on 2000-luvulla jo viides toimitusjohtaja.

Jatkeen tuleva hallituksen puheenjohtaja toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala.

Jukka Hienonen toimi SRV:ssa lähes viisi vuotta toimitusjohtajana ja sitä ennen hallituksen jäsenenä vuosina 2007–2010.  Hienonen jatkaa vuoden loppuun toimitusjohtajana ja toimii sen jälkeen uutta toimitusjohtajaa avustavissa tehtävissä kesäkuuhun 2015 saakka.

Hienonen on sparrannut Ojalaa jo pidemmän aikaa toimitusjohtajaksi. Toinen sparrari oli talousjohtaja Hannu Linnoinen, joka sairastui syksyllä vakavasti. Hänen paikkansa täyttää toistaiseksi Ilkka Pitkänen, jolla on työkokemusta niin Metsä Groupista kuin Fiskarsistakin.

”Meillä on vahva organisaatio ja on hyvä asia, että meillä oli valmiina erinomainen uusi toimitusjohtaja omista joukoista. Ojala on valmistautunut tehtävään hyvin ja näyttänyt kyntensä pitkän uransa aikana SRV:ssä”, SRV Yhtiöt Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila sanoo.

Ensimmäinen johtaja talon sisältä

Ojala on ensimmäinen toimitusjohtaja, jonka Ilpo Kokkila on nimennyt talon sisältä. Aiemmat 2000-luvun toimitusjohtajat Heikki Allosta lukuun ottamatta tulivat kaiken lisäksi rakennusalan ulkopuolelta. Jukka Hienonen tuli Finnairista, Eero Heliövaara Pohjolasta ja Hannu Mikkonen Securitaksesta. Hallituksessakin Ilpo Kokkila on lähes yksi edustanut rakennusalan osaamista. Nyt sitä täydentää hänen poikansa, diplomi-insinööri Timo Kokkila.

Hienosen mukaan SRV saa Ojalasta erinomaisen toimitusjohtajan, joka on kasvanut talon sisältä tehtäväänsä. ”Hän on kokenut ja tunnustettu rakennusliiketoiminnan ammattilainen. Hän on energinen, ihmisten johtamiseen suuntautunut ja innostava esimies. Hän tuntee asiakkaamme, rakentamisen maailman ja on taitava verkottuja.”

Leimaavin piirre tälle viisikymppiselle, urheilulliselle miehelle on poikamainen innostuneisuus, jolla hän vetää muut mukaansa.
Nuorena hän toimi jääkiekkovalmentaja. Ehkä tästäkin syystä hän kuvaa itseään valmentavaksi johtajaksi, joka pyrkii saamaan kaikille raivoisan tekemisen meiningin, jossa jokainen ylittää itsensä.

”Vaikka itsellä olisi mitä murheita, niin porukan edessä ne pitää unohtaa”, hän sanoo.

”Haluan toiminnan jatkuvaa parantamista. Lähtökohtana on, että jokaisella olisi yksi asia, jonka hän lupaa tehdä paremmin tänä vuonna kuin viime vuonna.”

Johtajan pitää hänen mukaansa olla niin tässä kuin muissakin asioissa olla itse esimerkkinä.

Avoimuus kannattaa ja palkitsee

Hän kuvaa itseään avoimeksi johtajaksi, jota on helppo lähestyä aina ja kaikissa asioissa. Hän toivoo, että bisnekseen kuuluvat ikävätkin uutiset uskalletaan heti kertoa hänelle. Liian usein johtaja saa kuulla esimerkiksi projektin ongelmista liian myöhään, jolloin korjaavia toimenpiteitä on vaikeampi tehdä.

Tärkeänä hän pitää myös henkilöstön yhteistyön sujuvuuden lisäämistä, jotta paras osaaminen saataisiin aina palvelemaan projekteja. SRV:n tapaiselle projektinjohtoyritykselle parhaan henkilöstön saaminen on ykkösasioita. Rakennusliikkeessä tarvitaan Ojalan mukaan laajaa osaamista sillä tekniikan lisäksi pitää tuntea myös muun muassa kuntien päätöksentekoa ja lainsäädäntöä.

”Ihmisten sitouttaminen on päivittäistä työtä eikä sitä, että pidetään kehityskeskustelu kerran vuodessa”, hän sanoo. Sitouttamista auttaa se, että 40 prosenttia toimihenkilöistä on samalla SRV:n osakkeenomistajia.

Hän on julistanut omiksi johtamisteesikseen seuraavat: lupaukset on pidettävä, tietoa on jaettava mieluummin liikaa kuin liian vähän ja alaisiin on voitava luottaa.

Ojala on sitä ikäluokkaa, jonka rakennusinsinööriura oli loppua alkuunsa 1990-luvun lamaan. Hän lähti ehkä hieman onnekkaastikin vaimonsa tutkijatyön takia Amerikkaan, josta löytyi hänellekin töitä. Kun hän vuonna 1997 palasi Suomeen, niin osin tämä kansainvälinen tausta sai Ilpo Kokkilan palkkaamaan hänen SRV:hen. Sen jälkeen urakehitys on onnistuneiden hankkeiden ansiosta ollut ripeä.

Insead-kurssilta eväitä tulevaisuuteen

Toimitusjohtajan tehtäviin Ojala valmentautui kolmen vuoden aikana Pariisissa ja Singaporessa pidetyillä Inseadin johtamiskursseilla, joissa oli väkeä 28 maasta ja monilta toimialoilta, kuten lääketeollisuudesta ja pankkialalta.

”Oli hyvä nähdä, että samat lainalaisuudet toimivat eri maiden ja eri toimialojen liiketoiminnoissa. Samalla kurssi antoi erinomaisen kuvan taloudesta ja maailmantaloudesta.”

Kurssilla hän joutui pohtimaan paitsi omia henkilökohtaisia kehittämistarpeitaan ja urasuunnitelmiaan myös sitä, millainen yhtiö SRV on viiden vuoden päästä.

Yksi ajatus on, että SRV palaa juurilleen. Jo sitä perustettaessa vuonna 1987 mietittiin, miten se voisi erottautua muista rakennusliikkeistä. Projektinurakointi nähtiin silloin keinoksi tuoda lisäarvoa asiakkaille. Nyt tämä on täydentynyt allianssityyppisellä toiminnalla. Senaatille SRV tekee jo kahta allianssihanketta ja jokin aika sitten päättyi Helsingin yliopistolle allianssimallilla tehty asuinkerrostalojen korjaushanke.

Toimistorakentajasta asuntorakentajaksi

Kun SRV:n vahvin alue, liike- ja toimitilarakentaminen, on jumissa, on töitä ollut pakko hakea muualta. Onnistumisesta kertoo se, että SRV:n tilauskanta on sen historian suurin. ”On länsimetroa, kehärataa, sairaalaa, koulua, päiväkotia eli julkisella rahalla tehdään nyt paljon”, Ojala sanoo.

Ojalan tavoitteena on, että viiden vuoden kuluessa SRV on yksi Suomen merkittävimmistä asuntotuottajista ja asuntorakentajista. Nyt yrityksellä on jo 1500 asuntoa rakenteilla. Tonttikantaa on vahvistettu kasvun mahdollistamiseksi mm. Helsingissä Kalasatamassa, Espoossa Niittykummun metroaseman alueella, Perkkaalla ja Keilalahdella, jonne yritys on ideoinut pilvenpiirtäjiä.

”Ensimmäistä kertaa meillä on näin suuria kokonaisuuksia.”

Kilpailuvaltiksi on nostettu hinnan sijaan asumiskokemuksen tarjoaminen. Kalasataman Redissä tämä tarkoittaa erilaisten palvelujen yhdistämistä asumiseen. ”Osalle ostajista riittävät kuoret, mutta osa haluaa kaikkea pesulapalveluista ja kuntosalista alkaen.”

Sen Ojala myöntää, että toimistojen rakentajista ei ole käden käänteessä asuntojen rakentajiksi ja nollavirheluovutuksiin. ”Siksi porukoita ei pidä sekoitella liikaa”, hän sanoo.

Riskit puntariin jo tarjousvaiheessa

Osa isoista rakentajista on pyrkinyt välttelemään kilpailtua korjausrakentamisesta. Ojalan myöntää hankkeiden riskit. Hän näkee kuitenkin isoja mahdollisuuksia erityisesti kiinteistöissä, joissa tehdään käyttötarkoituksen muutoksia ja tarvitaan innovatiivisia ratkaisuja.

Presidenlinnnan vaativa korjaus valmistui ajallaan, samoin paljon keskustelua aikoinaan herättänyt Musiikkitalo. Näistä onnistuneesti toteutetuista ”riskikohteista” huolimatta SRV on entistä tarkempi tarjoaja. Jokaisesta tarjouskyselystä tehdään 30-40-kohtainen pisteytys, jonka tulos ratkaisee, tarjotaanko sitä ollenkaan. Syynä varovaisuuteen on Ojalan mukaan se, että yksikin tappiohanke voi viedä monen muun katteen.

Myös aluetoiminnassa Ojala katsoo kriittisesti, missä kannattavuus on kohdallaan. ”SRV haluaa toimia vain suurissa kaupungeissa ja niissäkin mieluiten avainpaikoilla keskustoissa, asemien varsilla ja hyvien kulkuyhteyksien päässä.”

Pelkät hintakilpailut eivät SRV:tä kiinnosta, vaan hankkeet, joihin sillä on annettavana lisäarvoa. Niiden hankkeiden, jotka läpäisevät tämän seulana, saamiseen panostetaan raivokkaasti. Hyvä esimerkki on Lastensairaalan urakka, jonka urakoitsijaa ei oltu vuosi sitten vielä valittu, kun Ojala vietti 50-vuotissyntymäpäiviään. Ojala oli kuitenkin pyytänyt, että syntymäpäivälahjojen sijaan häntä muistetaan lahjoituksella uudelle lastensairaalalle.

”Olemme nyt parantaneet Suomessa 15 kuukautta peräkkäin kannattavuuttamme”, Ojala sanoo. Eli lähtökohdat toimitusjohtajauralle ovat ainakin kotimaan osalta kunnossa.

Venäjällä tilanne on epävarmempi. Hienonen hoiti sitä 30 vuoden kokemuksella maasta. ”SRV on Venäjällä jäädäkseen, mutta uusia hankkeita ei ole nyt valmistelussa”, Ojala sanoo.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “JP Ojala kertoo miten aikoo johtaa SRV:tä”

  1. olisiko srv:ssä aika alkaa tekemään kääriä hihat, alkaa tekemään töitä ja maksaa verot rehellisesti suomeen?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat