SRV:n tilauskanta kohosi ennätystasolle – myyntiriski pieni

SRV:n liikevaihto ja tulos heikkenivät kuluvan vuoden toisella neljänneksellä viime vuoden vastaavasta ajasta. Vertailujakson lukuja kuitenkin pönkitti kertaluonteisesti Okhta Mall -kauppakeskushankkeen 55 prosentin osuuden myynti. Konsernin tilauskanta ylitti nyt ensimmäisen kerran yhtiön historiassa miljardin euron rajan. Toimitusjohtaja Jukka Hienosen mukaan tilauskannan myyntiriski on myös pieni, sillä 83 prosenttia tilauskannasta on etukäteen myyty loppuasiakkaalle.

SRV:n tilauskannan kasvu tuli kotimaasta. Kotimaan kannattavuus myös yli kaksinkertaistui. Hienonen olikin tyytyväinen kotimaan kannattavuuteen. Hän myös totesi asuntojen kysynnän olevan hyvää pääkaupunkiseudulla ja Tampereella, minkä vuoksi yhtiö aikookin aloittaa uusia asuntokohteita näillä alueilla.

Helsingin Kalasataman Redi-kauppakeskuksesta SRV käy edelleen sijoittajaneuvotteluita. Yhtiön arvion mukaan hankkeen rakentaminen käynnistyy vielä vuoden 2014 aikana.

Pietarissa kauppakeskus Okhta Mallin rakentaminen on edennyt ilman viivytyksiä ja ruplan heikentyessä hankkeen kustannusarvio on pudonnut noin 20 miljoonaa euroa. Kohteen vuokralaishankinta on edennyt hyvin ja lainarahoitukseen on saatu myönteinen luottopäätös venäläiseltä pankilta. Moskovan esikaupunkiin nousevan Promenade-kauppakeskushankkeen rakennustyöt ovat käynnistyneet ja tiloista yli 50 prosenttia on ennakkovuokrattu.

SRV:n kansainvälisen liiketoiminnan liiketulos jäi kuitenkin niukasti tappiolliseksi, mikä johtuu pitkien hankkeiden tuloutumisen vaihteluista. Lisäksi yhtiö on joutunut tekemään jonkin verran miinusmerkkisiä korjauksia tilinpäätökseensä muun muassa ruplassa olevien kassojen vuoksi.

”Lyhyellä tähtäimellä emme voi kovin paljon niihin (talouspakotteisiin) varautua. Hankkeemme ovat niin pitkävaikutteisia, että ainoa mitä voimme tehdä, on sopeutua kulloinkin vallitsevaan tilanteeseen”, Hienonen totesi tulosinfossa kysymykseen yhtiön varautumisesta talouspakotteiden vaikutuksiin Venäjällä.

SRV pitää koko vuoden 2014 ohjeistuksensa ennallaan. Konsernin koko vuoden liikevaihdon arvioidaan olevan noin edellisen vuoden tasoa (679,4 Me) ja tuloksen ennen veroja arvioidaan olevan 10–20 miljoonaa euroa, kun se oli viime vuonna 22,8 miljoonaa euroa.

SRV-konserni 4–6 2014/4–6 2013

  • Liikevaihto milj. euroa 143,1/179,4
  • Liikevoitto % 3,4/7,6
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 3,4/13,3

1–6 2014/1–6 2013

  • Liikevaihto milj. euroa 281,6/337,8
  • Liikevoitto % 3,3/4,4
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 5,6/14,0
  • Omavaraisuusaste % 38,4/35,2
  • Tilauskanta  milj. euroa 1 047,0/959,2

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “SRV:n tilauskanta kohosi ennätystasolle – myyntiriski pieni”

  1. Edellisessä tulosinfossa Hienonen ei nähnyt minkäänlaista Venäjä-riskiä. Nytkin hän pyrkiii lähinnnä ohittamaan tuon kysymyksen. Jos hän olisi jatkanut Finnairin johtajana, niin ehkä hän silloin varautuisi Venäjä-riskiinkin aivan toisella tavalla. Ainakaan jenkkisijoittajia on turha näihin kauppakeskuksiin odottaa ja jos kauppasota kiihtyy, niin taitaa myyntikin jäädä kauaksi tavoitteista. Positiivista on se, että ruplan romahduksen myötä rakentaminen on tullut odotettua halvemmaksi. Huonoa puolestaan on se, että ruplia pitäisi kerätä kaupassa huomattavasti aiottua isompi pino jotta pääsi tuottotavoitteisiin.

Jätä kommentti