Kokeile kuukausi maksutta

Sponda investoi 240 miljoonaa Tampereelle

Sponda on tehnyt päätöksen kauppakeskus Ratinan rakennuttamisesta Tampereelle.

Kauppakeskus Ratina valmistuu keväällä 2018.
Kuuntele juttu

Kauppakeskus Ratinasta tulee kaupungin ydinkeskustan suurin kauppakeskus. Se koostuu kolmesta rakennuksesta. Kokonaisuus käsittää yhteensä noin 53 000 neliömetriä liike- ja palvelutilaa sekä yli 150 liikettä. Pysäköintilaitoksesta löytyy paikoitustilaa noin 1 250 autolle.

Rakennustyöt käynnistyvät tämän vuoden huhtikuussa uudisrakennus Valo-Ratinan maanrakennustöillä. Kauppakeskuksen on tarkoitus olla valmiina keväällä 2018.

Hankkeen kokonaisinvestointi on tontteineen noin 240 miljoonaa euroa ja tähän mennessä siihen on investoitu noin 40 miljoonaa euroa.  Spondan tavoitteena on 15 prosentin kehityskate ja arvioitu nettotuotto investoinnille on 7,5 prosenttia. Kauppakeskuksen ennakkovuokrausaste on noin 30 prosenttia.

”Ratinan hanke on Spondan suurin kiinteistökehityshanke. Tampereen kaupungille ja Pirkanmaan talouselämälle kauppakeskus Ratinan toteutuminen on merkittävä uutinen, koska uusi kauppakeskus tukee kaupungin kasvua ja vetovoimaa niin asuinpaikkana kuin matkailukohteena. Se herättää eloon vajaakäytössä olleen Ratinan alueen. Lisäksi kauppakeskuksella on välittömiä ja kauaskantoisia työllisyysvaikutuksia”, kertoo Sponda Oyj:n toimitusjohtaja Kari Inkinen.

Kauppakeskus sijaitsee Ratinan kaupunginosassa linja-autoaseman ja Tampereen stadionin vieressä. Uudisrakennus Valo-Ratinan lisäksi kauppakeskukseen kuuluu kaksi entisöitävää funkkisrakennusta, Ranta-Ratina ja Funkkis-Ratina, jotka saneerataan vanhaa kunnioittaen. Rakennuksesta toiseen on helppo kulkea säältä suojassa sisätilojen kautta.

Kauppakeskuksen jäähdytyksessä hyödynnetään Ratinan suvannon läpi virtaavia viileitä vesimassoja ja kauppojen kylmäkoneiden tuottama lämpö käytetään hyväksi kiinteistön lämmittämisessä. Sisätiloissa käytetty lämmin ilma hyödynnetään puolestaan parkkitilojen lämmityksessä. Kauppakeskukselle on tavoitteena hakea kansainvälistä Breeam-ympäristösertifikaattia.

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Sponda investoi 240 miljoonaa Tampereelle”

  1. Oliko tämä se hanke, jossa Sponda sai tontin kaupungilta kilpailijoita halvemmalla, kun lupasi niin keskukseen laadukkaat toiminnot ja arkkitehtuurin ? Tampereen kaupunki tulee varmaan valvomaan silmä tarkkana, että annetut lupaukset täytetään…

  2. Kalevi Lammi, Tampereen emeritus rakennustarkastaja sanoo:

    Hieno homma, että Ratinan kauppakeskus saadaan vihdoin liikkeelle. Ensin hanke jäi jumiin markkinaoikeuteen tontinluovutuskilpailun jälkimainingeissa ja sitten iski finanssikriisi täydeltä laidalta, kun hankeelle oli juuri saatu rakennuslupa vuoden 2008 lopulla. Tampere sai käyvän hinnan tontista ja laadukas hanke toivottavasti myös toteutuu laadukkaana.

  3. Kai sen virolaiset rakentajat tekee vai lasketaanko nekin jo etelä suomalaisiin ensin kotimaiset töihin sit vasta ROSVOT JA VARKAAT!!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat