Kokeile kuukausi maksutta

Huolimaton taloyhtiö voi joutua vastuuseen kattotöiden työtapaturmasta

Kattoliitto muistuttaa asunto-osakeyhtiöiden hallitusten jäseniä ja muita amatöörirakennuttajia siitä, että kattotöiden tilaaja saattaa joutua vastuuseen työmaalla sattuneesta tapaturmasta.

Korjausrakentamisen määrä ei ole pudonnut. Kuva: Anne Kurki

Jos päätoteuttajaa ei ole nimetty, rakennuttaja vastaa myös päätoteuttajalle kuuluvista velvollisuuksista.

”Osa urakoitsijoista lyö aivan suunnitelmallisesti laimin työturvallisuusvelvoitteensa ja mahdollisesti tekevät sopimuksetkin siten, ettei yritys toimi päätoteuttajana. Silloin tilaaja on päätoteuttaja ja kantaa näin päätoteuttajan vastuun”, Kattoliiton toimitusjohtaja Mikko Ahtola sanoo.

Kattoliitto julkaisi ammattirakentajille ja -rakennuttajille tarkoitetun työturvallisuusoppaan vuonna 2012. Nyt liitto on julkistanut erillisen amatööritilaajille tarkoitetun turvallisuusliitteen.

Tarkoituksena on, että yritykset liittävät paperin tekemiinsä tarjouksiin aina, kun tilaajana ei ole rakennusliike tai muu työturvallisuusvelvoitteet tunteva toimija. Asiat yritetään esittää mahdollisimman ymmärrettävässä muodossa.

”Tarkoituksena on valistaa tilaajia siitä, mitä heidän on syytä tietää ennen sopimuksen tekemistä. On myös taloyhtiön etu, että vastuut tiedetään etukäteen”, Ahtola sanoo.

Vastuullisesti toimivat urakoitsijat kärsivät Ahtolan mukaan epäreilusta kilpailusta. Siksi työturvallisuuden korostaminen on myös Kattoliiton jäsenyritysten etu.

”Turvallisuusvelvoitteet laiminlyövä yritys voi hinnoitella tarjouksensa eri perustein. Kun hinta ratkaisee, laiminlyöjä saa keikan. Tarkoituksena on tasoittaa puntit”, hän sanoo.

Kattoliitto on muutaman vuoden ajan tilastoinut jäsenyritystensä tapaturmataajuutta. Se on laskenut samaa tahtia muun ammattirakentamisen kanssa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Huolimaton taloyhtiö voi joutua vastuuseen kattotöiden työtapaturmasta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat