Kokeile kuukausi maksutta

Uusi piilovirhevakuus pienentää asuntokaupan riskiä – mutta ilmaista se ei ole

Raksystems tuo markkinoille ratkaisun, jolla myyjä pystyy vakuuttamaan asuntojen piilovirheistä mahdollisesti aiheutuvat taloudelliset vastuut. Vakuutus tuo turvaa, mutta ilmaista ei mielenrauhan hankkiminen ole.

Raksystems tuo markkinoille ratkaisun, jolla myyjä pystyy vakuuttamaan asuntojen piilovirheistä mahdollisesti aiheutuvat taloudelliset vastuut. Vakuutus tuo turvaa, mutta ilmaista ei mielenrauhan hankkiminen ole.

Raksystems Kauppaturva sopii kaikenlaisten asuntojen piilovirheiden vakuuttamiseen. Vakuutuksessa ei ole ikävähennyksiä ja myyjän piilovirhevastuu vakuutetaan  joko kahdeksi tai viideksi vuodeksi asuntotyypistä riippuen. Vakuutukseen kuuluvat myös LVIS-järjestelmät.

Vakuutusmäärä on kerrostaloasuntojen kohdalla on 45 000 euroa ja rivi-, pari-, erillis- ja omakotitalojen kohdalla 75 000 euroa. Vakuutusmäärät sisältävät mahdolliset oikeudenkäyntikulut.

Omavastuu on kerrostaloasunnoissa 2 000 euroa ja muissa asuntotyypeissä 3 000 euroa.

Vakuutus maksaa kerrostaloasuntoon 600 euroa, rivi- pari- ja erillistaloasuntoon 800 euroa ja omakotitaloon 1950 euroa. Päälle tulee vakuutuksen edellyttämän, Raksystemsin tekemän kuntotarkastuksen kustannukset.

Kauppariitoja todella paljon

Raksystemsin toimitusjohtaja Marko Malmivaara kertoo, että vuonna 2013 käräjäoikeuteen asti eteni vajaa 230 kiinteistön kauppaa koskevaa riita-asiaa.

”Kun tilastoja tutkii tarkemmin, huomio kiinnittyy siihen, että vain alle 10 prosenttia kiinteistökaupan reklamaatioista etenee koskaan oikeuskäsittelyyn asti. Reklamaatioita on siis kymmenkertainen määrä, 2200”, Malmivaara sanoo.

”Myös käräjäoikeudessa käsiteltävien kiinteistön kauppaan liittyvien riitojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa suhteessa kiinteistökauppojen määrään. Lisäksi kuluttajariitalautakunnassa on vuosittain yli 400 asuntokaupan riitaa käsittelyssä. Verrattuna palovahinkoihin, riski asuntokauppariitaan on 20-kertainen ja vuotovahinkoihin verrattuna nelinkertainen”, Malmivaara kertoo.

Raksystemsin mukaan Suomessa tehdyistä omakotitalokaupoista on piilovirhevakuutus neljässä prosentissa. As Oy-muotoisten asuntojen kaupoissa virhevakuutuksia ei ole lainkaan. Ruotsissa piilovirhevakuutus on 35 prosentissa kaikista asuntokaupoista. Norjassa vastaava prosenttiosuus on 70 ja Tanskassa 90.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusi piilovirhevakuus pienentää asuntokaupan riskiä – mutta ilmaista se ei ole”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat