Kokeile kuukausi maksutta

Asuntokaupan piilovirhevakuuttaminen Suomessa selvästi jäljessä muita Pohjoismaita

Raksystems Anticimex Insinööritoimisto Oy:n tekemän, asuntokauppoihin liittyviä käytäntöjä koskevan selvityksen mukaan Suomi on selvästi jälkijunassa muihin Pohjoismaihin verrattuna muun muassa asuntokaupan piilovirhevakuuttamisessa. Muissa Pohjoismaissa piilovirhevakuuttaminen on huomattavasti yleisempää, ja Suomi on myös ainoa maa, jossa piilovirhevakuutus on tarjolla vain myyjälle. Selvitys toteutettiin ympäristöministeriön rahoittamana ja osana Kosteus- ja hometalkoot -toimenpideohjelmaa.

Raksystems Anticimex Insinööritoimisto Oy:n tekemän, asuntokauppoihin liittyviä käytäntöjä koskevan selvityksen mukaan Suomi on selvästi jälkijunassa muihin Pohjoismaihin verrattuna muun muassa asuntokaupan piilovirhevakuuttamisessa. Muissa Pohjoismaissa piilovirhevakuuttaminen on huomattavasti yleisempää, ja Suomi on myös ainoa maa, jossa piilovirhevakuutus on tarjolla vain myyjälle. Selvitys toteutettiin ympäristöministeriön rahoittamana ja osana Kosteus- ja hometalkoot -toimenpideohjelmaa.

Suomessa piilovirhevakuutuksia otetaan vain noin 2 prosenttiin koko omakotitalokaupasta, kun Ruotsissa vastaavan luvun arvioidaan olevan noin 35, Norjassa 70 ja Tanskassa 90 prosenttia. Tosin piilovirhevakuuttaminen on voimakkaassa kasvussa Suomessakin. Viime vuonna piilovirhevakuuttaminen lisääntyi maassamme 77 prosenttia ja piilovirhevakuutusten perusteella maksettiin korvauksia 550 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Kuntotarkastukset

Selvitys valotti myös asuntokauppoihin liittyviä kuntotarkastuksia ja niiden eroja eri Pohjoismaissa. Myös kuntotarkastusten yleisyyden osalta Suomi on jälkijunassa Tanskaan ja Ruotsiin nähden, mutta kuitenkin hieman edellä Norjaa. Suomessa teetetään omakotitalokauppojen yhteydessä kuntotarkastuksia arvion mukaan 50-80 prosenttiin kaupoista, kun Tanskassa lukema on peräti 99 prosenttia ja Ruotsissakin 90 prosenttia. Norjassa lukema jää kuitenkin niinkin alas kuin 40 prosenttiin.

Rivitaloasuntojen osalta kuntotarkastukset ovat kuitenkin todellisissa lapsenkengissä Suomessa. Kun rivi- ja pientaloasuntokauppoja tehdään Suomessa noin 18 000, kuntotarkastuksia näihin teetetään vain muutamia satoja vuosittain.

Raksystems Anticimexin selvityksessä tutkittiin pääsääntöisesti vuoden 2009 pohjoismaista asunto- ja kiinteistökantaa ja siihen liittyvää kaupantekoa, lainsäädäntöä, vastuukysymyksiä, asuntokaupan yhteydessä tehtäviä kuntotarkastuksia sekä asuntokaupan yhteydessä tarjottavia vakuutuksia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntokaupan piilovirhevakuuttaminen Suomessa selvästi jäljessä muita Pohjoismaita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat