Kokeile kuukausi maksutta

Asiantuntija neuvoo: nyt kannattaa tinkiä asuntokaupoissa

Kuluttajan kannattaa nyt tinkiä asuntokaupoissa, neuvotaan Hypon asuntomarkkina-analyysissä.

Keväällä ja alkukesällä asuntokauppoja on tehty analyysin mukaan jonkin verran odotuksia enemmän johtuen hiljaisesta viime vuodesta, mutta tilanne on edelleen äärimmäisen häilyvä. Eduskuntavaalien jälkeen kuluttajien luottamus on vahvistunut, mutta Kreikan kriisi heijastuu myös asuntomarkkinoille.

Asuntojen hinnoissa onkin Hypon mukaan yhä tinkimisen varaa. Kauppojen viriäminen kertoo myös siitä, että myyjät ovat tulleet ostajia vastaan alentamalla hintoja. Myös uusissa kohteissa yksityinen ostaja pystyy nipistämään pyyntihinnoista selkeitä prosentteja. Aiemmin hinnanalennukset ovat Hypon mukaan olleet tukkuostajien etuoikeus.

Uusia asuntolainoja kysytään nyt vilkkaasti Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Näiden kaupunkien lisäksi vain muutaman kaupungin ydinalue on lähtenyt liikkeelle, ja monta vuotta kestänyt asuntomarkkinoiden kohme sulaa hitaasti. Odotettu käänne näkyy siis vain alueellisesti ja asuntosidonnaisesti. Markkinoiden eriytyminen jatkuu.

Hypon analyysin mukaan vallitsevasta markkinatilanteesta kohenee edelleen ylöspäin, mutta vain hivenen +5,0 pisteeseen (+0,50 %).

Korkovähennyksen leikkaus peruttava

Asuntolainakorkojen verovähennysoikeudessa on Hypon mukaan syytä ottaa aikalisä ja peruuttaa nopeutettu leikkuri. On syytä vielä miettiä vaihtoehdoksi sitä, että vähennysoikeus säilytettäisiin ehdollisena niin, että korkoja voi vähentää verotuksessa, jos lainaa lyhennetään säännöllisesti.

Vähennysoikeus on Hypon mukaan monille perheille ehdottoman tärkeä viimeistään, kun korkotaso nousee aikanaan normaaliksi ja lainamäärät kasvavat yhä. Suomelle on myrkkyä, jos muun Euroopan talouden piristyessä korot nousevat, mutta me jäämme taantumaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asiantuntija neuvoo: nyt kannattaa tinkiä asuntokaupoissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat