Kokeile kuukausi maksutta

Hypon Pauna: Asuntovelallisille lapsiperheille voi tulla tiukat ajat

Osa asuntovelallisista lapsiperheistä voi tulevaisuudessa ajautua maksuongelmiin, uskoo luottolaitos Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna.

Kuuntele juttu

Syinä Paunan ennustukseen ovat lapsiperheiden tiukka taloudellinen tilanne, hallituksen päättämä korkovähennysoikeuden asteittainen vähentäminen ja Suomen muuta euroaluetta heikommat näkymät.

Finanssikonserni OP tiedotti perjantaina, että erityisesti lapsiperheet ovat tarttuneet pankin tarjoamaan lyhennysvapaakampanjaan, jonka aikana asuntovelasta menevät vain korot. Suosion voi olettaa jatkuvan, koska tuore hallitus on päättänyt laittaa lapsiperheiden etuudet leikkuriin tuoreessa hallitusohjelmassa.

”Olen huolissani siitä, että erityisesti lapsiperheet ovat tarttuneet lyhennysvapaisiin. Tämä kertoo korutonta kertomaa siitä, että lapsiperheet ovat vaikeuksissa.” Lyhennysvapaat eivät mene Suomen talouden vauhdittamiseen vaan arjen syömävelkojen katteeksi”, Pauna sanoo.

Pankkiliiketoiminnasta vastaava johtaja Jouko Pölönen OP:sta perustelee lyhennysvapaita kansantalouden ja perheiden edulla.

”Kaikillahan on toive, että talous saataisiin nousuun. Lyhennysvapaat on tehty osittain siksi, että auttaisimme Suomen taloutta”, Pölönen sanoo.

Korkojen nousu uhkaa

Pauna pelkää ongelmien kärjistyvän, koska Suomen talous jää ennusteiden mukaan jälkeen euroalueen kasvusta. Kun talouskasvu alkaa muulla euroalueella, korot nousevat.

”Ei tarvita kuin prosentin nousu euriborkorossa, ja kotitalouksilla on huomattavasti enemmän korkomenoja maksettavana ilman aiempaa korkojen vähennysoikeutta.”

Tuoreen hallitusohjelman mukaan korkovähennyksiä alennetaan vuosittain 10 prosenttiyksikköä nykyisestä 65 prosentista aina 25 prosenttiin. Jos yhteiskuntasopimus jää solmimatta, poistetaan asuntolainan korkovähennysoikeus kokonaan.

Paunan mukaan asuntojen arvonnousu ei tuo lyhennysvapaiden käyttäjille turvaa tilanteessa, jossa noussut korkotaso pakottaa velallisen myymään asunnon samaan aikaan useiden myyjien kanssa. Toukokuussa myös Suomen Pankin varapääjohtaja Pentti Hakkarainen varoitti, että lyhennysvapaiden käyttö kasvattaa kotitalouksien velkatakkaa ja haavoittuvuutta.

OP:n Pölönen kiistää väitteet. ”Ei voi sanoa, että lyhennysvapaa kasvattaisi velkataakkaa, koska kotitalouksilla on ollut jo ennen lyhennysvapaita sama määrä velkaa. Olemme tarjonneet asiakkaille lyhennysvapaata, jotta rahaa jäisi esimerkiksi kulutukseen ja auttaisimme saamaan Suomen talouden nousuun.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hypon Pauna: Asuntovelallisille lapsiperheille voi tulla tiukat ajat”

  1. Osa asuntovelallisista lapsiperheistä voi tulevaisuudessa ajautua maksuongelmiin, ja aika lailla varmasti ajautuukin. Mutta ei ehkä niinkään lyhennysvapaista johtuen, vaan pääsääntöisesti tuollaisista huolimatta. Yleisimmät syyt maksuongelmiin ovat terveyden tai työpaikan pettäminen alta. Nykyinen työpaikkakehitys näyttää siltä, että osa perheistä on ajautumassa maksuvaikeuksiin. Lyhennysvapaat antavat osalle perheistä lisäaikaa rahoituksen järjestämiseen, osalle mahdollisuuden harrastaa ja viettää aikaa perheen kanssa, ja ymmärtääkseni varsin monet ovat mmyös kertoneet käyttävänsä lyhennysvapaarahat sijoitusten tekemiseen tai taloyhtiölainan maksamiseen pois, jossa on yleensä ollut korkeampi korko kuin omassa asuntolainassa.

    Lyhennysvapaaseenhan eivät pankeissa ole olleet oikeutettuja ne asuntolainat, joissa on valtion antama korkotuki, eli se osa asuntolainaajista, jotka olisivat monia muita asiakassegmenttejä todennäköisempiä maksuvaikeuksillisia. Esim. ASP-lainasta ei saa lyhennysvapaata, vaikka sitä lainaa nostaneet haluaisivat, koska ASP-lainat eivät kuulu sen enempää OP:n kuin Danske Bankinkaan lyhennysvapaatarjouksen piiriin. Monilla nuorilla maksuongelmariskisillä perheillä nimenomaan on ASP-lainaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat