Kokeile kuukausi maksutta

Hypolta ja Lähitapiolalta uusi asuntotonttirahasto

Lähitapiola-yhtiöt ja Hypo ovat perustaneet uuden asuntotonttirahaston, joka sijoittaa kasvukeskusten asuntotontteihin. Hypolla on ollut vastaavaa toimintaa jo kymmenen vuoden ajan.

Lähitapiola-yhtiöt ja Hypo ovat perustaneet uuden asuntotonttirahaston, joka sijoittaa kasvukeskusten asuntotontteihin. Hypolla on ollut vastaavaa toimintaa jo kymmenen vuoden ajan.

Uusi asuntotonttirahasto tavoittelee alkuvaiheessa tonttivarallisuutta, joka mahdollistaa lähes 4 000 uuden asunnon rakentamisen kasvukeskuksiin lähivuosien aikana.

Käytännössä rahasto ostaa tontteja, joille rakennusliike voi rakentaa asunto-osakeyhtiömuotoisia asuntoja. Asukkaat maksavat vastikkeissaan tontin pääomakuluja yhtiölle, jos eivät lunasta tonttiosuuttaan itselleen.

Rahasto hyödyntää Hypon tonttikonseptia, jossa asunnon ostaja voi lunastaa oman tonttiosuutensa sitten, kun hän näkee sen itselleen parhaaksi oman taloutensa näkökulmasta. Kynnys omaan asuntoon muodostuu Hypon mukaan tavallista matalammaksi, kun tonttiosuus ei sisälly kauppahintaan.

Hypon tonttikonsepti on rahoitusneuvos Matti Inhan luoma, ja RS-järjestelmään sovitettuna se on nykyään yleisesti käytetty tapa toteuttaa uusia asuntoja kasvukeskuksiin.

Nostaako tontin eriyttäminen asuntohintoja?

Toimitusjohtaja Ari Paunan mukaan Hypon tonttikonseptin avulla on jo edesautettu noin 10 000 asunnon rakentamista. Uuden rahaston myötä tulee lähes 4000 asuntoa lisää.

Tontin eriyttäminen asuntokaupassa on myös rakennusliikkeiden kannalta houkutteleva menettely, sillä niiden ei tarvitse sijoittaa pääomia tonttien hankintaan. Ostokynnys madaltuu, kun myyntihinta on matalampi. Mahdollista myös on, että asunnoista saa paremman hinnan erottamalla tontin ja asunnon omaksi kaupakseen.

Pauna ei allekirjoita epäilyä siitä, että tonttirahastot voivat nostaa asuntojen velattomia hintoja. Hänen mukaansa menetelmässä on pyritty kaikkien kannalta kohtuulliseen ratkaisuun. Oleellista on, että tontin hinta on lyöty kaupantekohetkellä lukkoon. Asukas voi lunastaa tontin elinkustannusindeksiin sidotulla hinnalla ja itselleen sopivana ajankohtana.

”Tällaisia konsepteja tarvitaan kaupungistumisen edistyessä. Kaikki ei voi olla bulkkitavaraa”, Pauna sanoo.

”Lähitapiola ja Hypo ovat osaltaan tarttuneet edessä olevaan, koko maata koskettavaan kaupungistumisen haasteeseen käytännöllisellä tavalla. Asuntotonttirahasto mahdollistaa kipeästi kaivattua työtä, hyvinvointia ja velattoman uuden asuntovarallisuuden kasvattamista pitkälle tulevaisuuteen”, Pauna sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hypolta ja Lähitapiolalta uusi asuntotonttirahasto”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat