Kokeile kuukausi maksutta

Puuseppäyrittäjälle sakot työturvallisuusrikoksesta

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut puuseppäyrittäjälle 20 päiväsakkoa eli noin 460 euron sakkorangaistuksen kaksi vuotta sitten tapahtuneesta työturvallisuusrikkomuksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut puuseppäyrittäjälle 20 päiväsakkoa eli noin 460 euron sakkorangaistuksen kaksi vuotta sitten tapahtuneesta työturvallisuusrikkomuksesta.

Käräjäoikeudessa oli käsiteltävänä heinäkuussa 2013 puusepänteollisuuden työpaikalla Orivedellä sattunut työtapaturma. Työntekijä oli jyrsimässä alajyrsinkoneella puisiin ovikehikoihin niin sanottua lasivalssia. Työ piti tehdä niin, että jyrsintä aloitettiin keskeltä puuta. Kun työntekijä painoi jyrsittävää kappaletta vasten jyrsimen pyörivää terää, terä haukkasi puuhun, heitti kappaleen sivuun ja työntekijän sormet osuivat terään. Oikean käden etu- ja keskisormi jouduttiin amputoimaan.

Työtapaturman jälkeen tehdyllä työsuojelutarkastuksella todettiin, että alajyrsimen terään oli mahdollista koskettaa työstettävän kappaleen yläpuolelta, koska koneessa ei ollut terän etusuojaa. Lisäksi käytössä ei ollut työssä tarvittavia takaisku- ja pysäytysvasteita. Samalla työsuojelutarkastuksella havaittiin suojalaitepuutteita myös yrityksen käytössä olevissa oikohöylässä, pöytäpyörösahassa ja kahdessa pylväsporakoneessa. Suojauspuutteista aiheutui vakavien käsitapaturmien vaara.

Puuseppäyrittäjä myönsi syytteen oikeaksi. Käräjäoikeus totesi, että hän oli laiminlyönyt huolehtia puuntyöstökoneiden suojauksesta ja siten syyllistynyt työturvallisuusrikokseen. Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä ei esittänyt mitään vaatimuksia asiassa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työkoneisiin kuuluvat suojalaitteet tulee pitää paikallaan, kun koneilla tehdään töitä. Jos jokin työ ei onnistu suojalaitetta irrottamatta, pitää vaihtaa työvälinettä, ei poistaa suojalaitetta.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Puuseppäyrittäjälle sakot työturvallisuusrikoksesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat