Asuntojen vuokrat nousivat edelleen

Asuntojen vuokrat nousivat vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä 3,2 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla asuntojen vuokrat kohosivat 3,4 prosenttia vuoden takaisesta ja muualla maassa 3,2 prosenttia. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta asuntojen vuokrien vuositilastosta.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kohosivat kolmannella vuosineljänneksellä koko maassa keskimäärin 2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien nousuvauhti oli sama 2,9 prosenttia sekä pääkaupunkiseudulla että muualla maassa.

Ara-asuntojen vuokrat nousivat heinä-syyskuussa 2015 koko maassa keskimäärin 3,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Pääkaupunkiseudulla Ara-asuntojen vuokrat kohosivat 3,9 prosenttia ja muualla maassa 3,5 prosenttia.

Keskineliövuokra vapaarahoitteisessa asunnossa oli 13,24 euroa neliöltä koko maassa. Pääkaupunkiseudulla keskineliövuokra vapaarahoitteisessa asunnossa oli 17,07 euroa neliöltä ja muualla maassa 11,39 euroa neliöltä. Ara-asuntojen keskineliövuokra oli 11,52 euroa koko maassa. Pääkaupunkiseudulla keskineliövuokra Ara-asunnoissa oli 12,70 euroa ja muualla maassa 10,91 euroa.

Helsingissä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,6 prosenttia vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä. Vantaalla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 4,5 prosenttia ja Espoo-Kauniaisissa 2,6 prosenttia. Niin sanotuissa kehyskunnissa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kipusivat 2,5 prosenttia.

Muista isoista kaupungeista kovinta nousuvauhtia vuokrat pitivät Lahdessa, missä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 4,5 prosenttia. Kuopiossa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 3,2 prosenttia, Jyväskylässä 2,9 prosenttia, Oulussa 2,8 prosenttia, Turussa 2,6 prosenttia ja Tampereella 2,5 prosenttia.

Vuokra-asuntojen kysyntä laantunut normaalia aiemmin

Vuokraturvan mukaan vanhojen vuokrasopimusten nousu jatkuu vuosikorotusten myötä tasaisena vaikeasta taloustilanteesta huolimatta. Sen sijaan uusissa, nyt tehtävissä vuokrasopimuksissa vuokrien nousu on taloustilanteen seurauksena pysähtynyt ja jopa kääntynyt laskuun.

Vuokra-asuntojen kysyntä on laantunut vilkkaan kesä- ja syyskauden jälkeen. Vuokramarkkinoiden vuosikierrossa sydäntalvi on kysynnän osalta hiljaisinta aikaa. Tänä vuonna kysyntä hiljeni hieman tavallista aiemmin.

Vuokraturvan mukaan moni sijoittaja olisi kiinnostunut ostamaan ja vuokraamaan yksiön, jolloin tarjonta lisääntyisi, mutta myös myynnissä olevista yksiöistä on pulaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntojen vuokrat nousivat edelleen”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat