Kokeile kuukausi maksutta

Asuntojen vuokrat jatkoivat nousuaan vuonna 2014

Asuinhuoneistojen vuokrat nousivat vuonna 2014 koko maassa keskimäärin 3,2 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla asuntojen vuokrat kohosivat 4,3 prosenttia ja muualla maassa 2,5 prosenttia. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta asuntojen vuokrien vuositilastosta.

Kuva: Anne Kurki

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kohosivat viime vuonna koko maassa keskimäärin 3,3 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kohosivat 5,2 prosenttia ja muualla maassa 2,0 prosenttia.

Ara-asuntojen vuokrat nousivat vuonna 2014 koko maassa keskimäärin 3,0 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla Ara-asuntojen vuokrat kohosivat 2,9 prosenttia ja muualla maassa 3,1 prosenttia.

Keskineliövuokra vapaarahoitteisessa asunnossa oli 12,84 euroa neliöltä koko maassa. Pääkaupunkiseudulla keskineliövuokra vapaarahoitteisessa asunnossa oli 16,82 euroa neliöltä ja muualla maassa 10,92 euroa neliöltä. Ara-asuntojen keskineliövuokra oli 10,96 euroa koko maassa. Pääkaupunkiseudulla keskineliövuokra Ara-asunnoissa oli 12,00 euroa ja muualla maassa 10,41 euroa.

Helsingissä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 4,9 prosenttia vuonna 2014. Vantaalla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 5,0 prosenttia ja Espoo-Kauniaisissa 6,8 prosenttia. Niin sanotuissa kehyskunnissa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kipusivat 2,6 prosenttia vuonna 2014.

Muista isoista kaupungeista kovinta nousuvauhtia vuokrat pitivät Tampereella ja Kuopiossa. Molemmissa kaupungeissa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna 3,2 prosenttia. Lahdessa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna 2,8 prosenttia, Turussa 1,9 prosenttia, Jyväskylässä 1,9 prosenttia ja Oulussa 1,6 prosenttia.

Kun tarkastellaan vuokrien kehitystä pidemmällä aikavälillä, sekä Ara-vuokrat että vapaarahoitteiset vuokrat ovat nousseet vuosina 2009–2013 nopeammin kuin palkat. Lisäksi Ara-vuokrat ovat nousseet hieman vapaarahoitteisia vuokria nopeammin. Ara-vuokrat ovat nousseet viiden vuoden aikana keskimäärin 3,6 prosenttia, vapaarahoitteiset vuokrat 3,4 prosenttia ja ansiotaso 2,7 prosenttia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Asuntojen vuokrat jatkoivat nousuaan vuonna 2014”

  1. Kok, Kesk ja sdp ovat olemattomalla asuntopolitiikallaan tuhonneet asuntomarkkinat että asuntovuokra markkinat. Samaan aikaan ihmetellään miksi Saksa porskuttaa, se menestyy koska siellä ei keskitytä nurkkakuntaiseen asunnoilla keinotteluun vaan keskitytään työntekoon ja maan kehittämiseen. Saksassa vuokraus ja osto on edullista vaikka maassa lähes 100 milj asukasta. Tosin eihän Suomessa ole töitäkään mihin keskittyä….

  2. Kohtuullinen vuokran hinta on 5 euroa/m2. Ahneelle pitää vain nauraa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat