Kimmo Sasi Vantaan Sanomissa: Pisararadan suunnittelu on pelkkää rahan hukkaa

Kimmo Sasi (kok.) antaa Vantaan Sanomissa palautetta isojen projektien suunnittelusta. Sasi antaa kylmää kyytiä niin kutsustuille MAL-sopimuksille, joihin on kirjattuna muun muassa Pisararata.

Kimmo Sasi (kok.) antaa Vantaan Sanomissa palautetta isojen projektien suunnittelusta. Sasi antaa kylmää kyytiä niin kutsustuille MAL-sopimuksille, joihin on kirjattuna muun muassa Pisararata.

”Pisararadan suunnitteluun on pian käytetty 40 miljoonaa euroa. Rata valmistuu todennäköisesti vasta 20 vuoden kuluttua. Suunnitelmat on silloin tehtävä joka tapauksessa uusiksi.  Kymmeniä miljoonia euroja nielevä suunnittelu on tässä vaiheessa pelkkää rahan hukkaa”, Sasi sanoo lehden haastattelussa.

Viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut Sasi sanoo, että suuria projekteja suunnitellaan kovalla tohinalla, vaikka rahoituksesta ei ole vielä mitään tietoa. Hän peräänkuuluttaa realismia.

Aiesopimukset äänestäjien kosiskelua

”Aiesopimuksia ei tehdä vilpittömässä mielessä. Ne ovat ennen kaikkea äänestäjien kosiskelua, joilla kaupungin päättäjät voivat osoittaa kehittämistä olevan vireillä. Valtakunnantason päättäjät voivat puolestaan osoittaa sopimuksia tekemällä hyväntahtoisuutta kaupungeille”, Sasi arvioi Vantaan Sanomissa.

Aiesopimuksiin eivät Sasin mukaan kuitenkaan sitoudu kunnat eikä varsinkaan valtio. Niissä mainittuihin hankkeisiin ei ole varattuna rahaa.

Valtioneuvosto sijoitti Sasin mukaan Pisararadan kehykseen ilman hankkeen rakentamisvaltuutta, vaikka tiesi, että hanke söisi seuraavan hallituksen kaikki liikennehankerahat. Kokeneempi toimija hoksaa heti, ettei hanke ole realistinen.

Saso ei teilaa kokonaan kauaskantoista suunnittelua. ”Tarvitsemme visioita aluevarauksia varten. Tiivis rakentaminen edellyttää infran kehittämistä.”

Sasi toivoo, että asuntojen rakentaminen voitaisiin aloittaa ennen kuin infraratkaisut eli esimerkiksi liikenneyhteydet ovat valmiit. Se edellyttäisi sekä kuntien että valtion aitoa sitoutumista ja rahoituksen varmistamista hankkeisiin, kuten raideyhteyksien rakentamiseen.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Kimmo Sasi Vantaan Sanomissa: Pisararadan suunnittelu on pelkkää rahan hukkaa”

  1. Pisararatahan on järjetön hanke. Mitä tulee MAL-sopimukseen, niin omassa kunnassani Kauniaisissa toimimme sen mukaisesti ja kaavoitamme vähintään 75 asuntoa vuodessa. Itseasiassa meillä on varantoa olemassa ja suunnitteilla 500 + 500 asuntoa

  2. Suomen kuntien mediaani on 5 954 asukasta (2014), eli puolet Suomen kunnista ovat pienempiä kuin 6 000 asukasta. Kauniaisissa on 9300 asukasta.

  3. Poliittiset hankkeet ovat käsittämättömiä. Olen alkanut pohtia poliitikkojen vastuuta……lähinnä tämän päivän Suomessa tuntuu vastuuttomuudelta.

  4. Mihin perustuu väite, että Pisaradan suunnitteluun on käytetty 40 miljoonaa euroa?

  5. Kannattaa teettää kustannus-hyötyanalyysi puolueettomalla taholla. Pisararata ei ole kannattava. Poliittinen kosiskelu tulee kalliiksi.

    Jos aletaan katsoa yhteiskunnan kokonaiskustannuksia ja hyötyjä, muutakin kuin puhdasta verokertymää, niin asutuksen ja investointien keskittäminen ei ole järkevää, kuin joiltakin täydennysrakentamisen osilta. Sote -keskittämistä on turha vetää mukaan. Terveydenhoito on suuressa murroksessa, jossa Suomi on muuta Eurooppaa noin 20 vuotta jäljessä. Etätyömahdollisuuksien kehittäminen ja työnteon tekeminen kannattavaksi myös työttömille ja esim. osa-aikainen yrittäjyys sen sijaan on järkevää. Rahaa on syydetty turhiin megahankkeisiin jo ihan liikaa. Pitäisi kehittä maata useammalla alueelle, ei laittaa kaikkia munia samaan koriin.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat