Senaatti myi Tullihallituksen entisen toimitalon

Senaatti-kiinteistöt on myynyt Helsingissä Uudenmaankatu 1-5 sijaitsevan arvokiinteistön.

Senaatti myi arvokiinteistön Helsingin Erottajalta

Aiemmin Tullihallituksen toimitalona ollut rakennus myyntiin Lapis Rakennukselle. Kauppahinta oli 26,5 miljoonaa euroa.

Rakennuksessa on tällä hetkellä sisäministeriön käytössä arviolta vuoteen 2017 asti. Lopullinen kauppa edellyttää vielä luovutuslain mukaisen eduskunnan päätöksen.

Tontilla sijaitsee kaksi eri aikaan rakennettua rakennusta, jotka on myöhemmin yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Ensimmäinen rakennus valmistui Erottajan varrelle vuonna 1891, ja sen suunnitteli arkkitehti Theodor Höijer. Toinen rakennus valmistui Yrjönkadun puolelle vuonna 1905, arkkitehtina oli toimisto Grahn, Hedman & Wasastjerna.

Molemmat talot rakennutti aikoinaan henkivakuutusyhtiö Kaleva liike- ja asuintaloiksi. Valtio osti kiinteistön vuonna 1913. Yhdistettyihin taloihin muutti valtion virastoja, mutta merkittävä määrä huoneistoja oli asuinkäytössä vielä 1930-luvulla, joitakin asuntoja oli pihasiivissä vielä 1970-luvulla.

Talot ovat arkkitehtonisesti ja historiallisesti arvokkaita, ja ne on suojeltu vuonna 1980 asetuksen nojalla. Tontilla on voimassa asemakaava vuodelta 1957. Asemakaavassa tontin käyttötarkoitus on yleisen rakennuksen tontti.

Pääasiassa pääkaupunkiseudulla toimiva rakennusliike Lapis Rakennus on suunnitellut palauttavansa kiinteistö alkuperäiseen käyttöön eli liike- ja asuintaloksi.

 

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Senaatti myi Tullihallituksen entisen toimitalon”

  1. Miksi valtio ei kilpailuttanut parhaita kiinteistövälitysyhtiöitä ja valinnut niistä parasta välityshommiin. Näin olisi löytynyt paras ostaja ja hinta. Nyt vaikuttaa hinta alhaiselta ja monopoliaan pyörittävä Senaatti ylimieliseltä.

  2. Tuollaisen kansallisaarteen hinnan olisi meikäläisen kokemuksen pohjalta tullut olla isompi ja siirtyä sellaisenaan valtion kassaan – ja toivottavasti ei ainakaan senaattilaisten tulospalkkioihin.

  3. Senaatti-kiinteistöt kannattaisi purkaa ja siirtää vastaavat tehtävät vapaan kilpailutuksen mailmaan. Mielestäni Senaatilla ei ole samaa kansanterveydellistä roolia kuin Alkolla, jonka senkin tuotteita siitä huolimatta voi ostaa maailmalta.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi