Konkurssin tehneen Kalevala Rakennuksen toiminnassa epäillään väärinkäytöksiä

Oulun käräjäoikeuden pareista käy ilmi, että Kalevala Rakennuksen toiminnassa epäillään väärinkäytöksiä.

Oulun käräjäoikeuden pareista käy ilmi, että Kalevala Rakennuksen toiminnassa epäillään väärinkäytöksiä.

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma haki Kalevala Rakennusta konkurssiin viime marraskuussa. Oulun käräjäoikeus asetti yhtiön konkurssiin 3. helmikuuta.

Käräjäoikeuden papereiden mukaan Kalevala Rakennus on maksukyvytön. Sen velkojen yhteismäärä on noin 35 miljoonaa euroa ja omaisuuden arvoitu määrä noin 10 miljoonaa euroa. Rahavaroja on vain alle 10 000 euroa.

Yhtiön suurin velkoja on Quorum noin 26 miljoonalla eurolla.

Kalevala Rakennus perustettiin vuonna 2012. Yhtiö toimi perustajaurakoitsijana asunto-osakeyhtiömuotoisissa saneeraus- ja uudisrakentamiskohteissa Helsingissä ja Oulussa. Rakentamiseen liittyvät työt yhtiö osti pääosin alihankintana.

Yhtiön pääasiallisia rahoittajia ovat olleet Quorum Rakennuttajarahasto I Ky, Quorum Rakennuttajarahasto II Ky ja Quorum Rakennuttajarahasto II Tuotto Ky.

Konkurssi tietää miljoona-tappioita useille sijoittajille, muun muassa Apteekkien eläkekassalle, vakuutusyhtiö Pohjantähdelle ja Mandatumille.

Kalevala Rakennus haki yrityssaneerausta viime syyskuussa. Hakemuksessa pidetään yhtiön taloudellisten vaikeuksien keskeisenä syynä sitä, että Quorum oli ”perusteettomasti” kieltäytynyt maksamasta lainaerää Katajanokan hankkeen eteenpäin viemiseksi.

Kalevala Rakennus tunnetaan Oulun Toppilansalmen siilotalojen rakentajana. Helsingin Katajanokalle Quorumin ja Kalevala Rakennuksen oli tarkoitus toteuttaa muutoskohde, mutta hanke ei edennyt rakennusvaiheeseen.

Liikevaihto 71 000, tappioita lähes 2 miljoonaa

Quorumin (Rakennuttajarahastot II) esittämistä yrityssaneeraushakemuksen hylkäämisperusteluista käy selkeästi ilmi, että Kalevala Rakennuksen toiminnassa epäillään väärinkäytöksiä.

”Velallinen oli käytännössä lopettanut liiketoimintansa vuonna 2014. Velallisen liikevaihto tilikaudella 2015 oli ollut vain noin 71 000 euroa, millä se oli tehnyt tappiota lähes 2 miljoonaa euroa. Velallinen oli kirjannut liiketoiminnan kuluja virheellisesti”, Quorumin esittämissä saneerausmenettelyn hylkäämisperusteluissa todetaan.

”Kalevala Rakennus Oy:n liiketoiminnasta oli käynnistetty esitutkinta. Asiassa oli syytä epäillä, että Kalevala Rakennus Oy:n johdossa toimineet henkilöt olivat erehdyttäneet Quorumia salaamalla siltä tietoja hankkeiden todellisesta tilanteesta ja näin saaneet sen luovuttamaan Kalevala Rakennus Oy:lle varoja. Varat oli käytetty toistaiseksi tuntemattomalla tavalla, mistä oli aiheutunut Quorumille vahinkoa. Kalevala-Rakennus Oy oli tehnyt tähän mennessä tappiota noin 21 miljoonaa euroa”, Quorumista todetaan.

”Oli perusteltua syytä epäillä, että Kalevala Rakennus Oy:n puolesta toimineet henkilöt olivat syyllistyneet kirjanpitorikoksiin tai törkeisiin kirjanpitorikoksiin”, Quorumin rahaston perusteluissa todetaan.

”Kalevala Rakennus Oy:n puolesta toimineet henkilöt olivat mahdollisesti hävittäneet yhtiön varallisuutta ryhtymällä oikeustoimiin, joiden tosiasiallisena tarkoituksena oli ollut Kalevala Rakennus Oy:n saamien varojen siirtäminen yhtiön lähipiirille. Lisäksi he olivat lähipiiriinsä kuuluvia velkojia suosiakseen maksaneet näille velkoja ennenaikaisesti, käyttäneet maksuihin epätavallisia maksuvälineitä ja ryhtyneet muihinkin toimiin, joilla lähipiirivelkojien asemaa oli parannettu.”

”Kalevala Rakennus Oy:n lähipiiri oli sopimusten vastaisesti lainannut yhtiölle rahaa kertomatta asiasta Quorumille. Kalevala Rakennus Oy oli käyttänyt Quorumilta saatuja varoja sellaisiin hankkeisiin, joihin rahoja ei olisi saanut laittaa”, Quorumin perusteluissa todetaan.

Käräjäoikeus viittaa saneeraushakemuksen hylkäämistä koskevissa perusteluissa siihen, että Kalevaa Rakennuksen liiketoiminnasta on käynnistetty esitutkinta.

Käräjäoikeus toteaa, että Quorumin mukaan tutkinta liittyy muun muassa siihen, että rakennusliikkeen johdossa toimineiden henkilöiden epäiltiin erehdyttäneen Quorumia salaamalla siltä tietoja hankkeiden todellisesta tilanteesta ja esittämällä sille toisistaan poikkeavia kirjanpitoja. Käräjäoikeus toteaa, että erityistarkastuskertomuksen ja todistelukertomuksen perusteella epäilyille on aihetta.

Isot verovelat

Myös verohallinto vaati saneeraushakemuksen hylkäämistä. Kalevala Rakennuksella oli verovelkaa noin miljoona euroa heinäkuussa 2014, mutta tammikuussa 2015 summa oli jo noin 2,4 miljoonaa euroa.

Kirkkohallitus vastusti Kalevala Rakennuksen pääsemistä yrityssaneeraukseen. Kirkkohallitukselle on aiheutunut riesaa osittain epäonnistuneista kiinteistökaupoista Helsingin Katajanokalla.

Kalevala Rakennus on ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden konkurssituomiota kohtaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Konkurssin tehneen Kalevala Rakennuksen toiminnassa epäillään väärinkäytöksiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat