Siilojen loft-asunnot kiinnostavat oululaisia

Rahoitusyhtiö Quorum rahoittaa asuntojen rakentamista SOK:lta vapautuneisiin siiloihin Oulun Toppilansalmessa. Asuntojen myyntivaltteina ovat merellinen sijainti, loistavat näköalat, poikkeuksellinen arkkitehtuuri ja yksilöllisesti räätälöidyt loft-asunnot.

Oulun Toppilansalmeen on rakenteilla 5000 asukkaan merellinen kaupunginosa. Luksusjahtien omistajia sijainti hemmottelee, sillä oman talon laituriin pääsee isollakin veneellä.

Toppila oli viime vuosisadan alkuun saakka tervakaupan keskus, kunnes legendaarinen Tervahovi paloi tuhansine tervatynnyreineen eikä sitä enää rakennettu uudelleen. Tervahovin nimen on nyt ottanut käyttöönsä Kalevalan Rakennus Oy, joka tekee Oulun Tervahovin Siilot -nimellä loft-asuntoja SOK:n vanhojen viljasiilojen paikalle.

SOK lopetti 1920-luvulla aloittamansa myllytoiminnan Oulussa vuonna 1987. Kiinteistö Oy Tervahovi osti rakennukset 2003. 40 metriä korkeita puolipyöreitä siiloja ei voitu korjata asuntokäyttöön, koska betonirakenteiden rakenteellista toimintamallia ei saatu toimivaksi. Siksi ne räjäytettiin alas vuonna 2012, ja tilalle on tullut ulkonäöltään suojelluista siiloista mallia ottanut uudisrakennus. Siihen kiinni oleva, vuonna 1928 rakennettu  Vanhana siilona tunnettu rakennus on saneerattu asunnoiksi.

Räätälöityjä loft-asuntoja

Siilojen erikoisuus on korkeat loft-asunnot. Tosin uudispuolella loft-käsite on hieman keinotekoinen, koska kyse on vain betonipintaiseksi jätetystä asunnosta, jota asukkaat voivat räätälöidä mieleisekseen. Käytännössä tosin yhtä loftia lukuun ottamatta asukkaat tilasivat rakentajalta myös viimeistelyn. Vanhassa siipirakennuksessa kyse on jo lähes aidosta loft-tunnelmasta.

Siiloihin asuntoja tulee 95 ja Vanhaan siiloon 64. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan jo kesäkuussa.

Pääsuunnittelijana kohteessa on Pave Mikkonen arkkitehtitoimisto Archeuksesta. Hän on suunnitellut taatusti erilaisia asuntoja. Uuden siilon 15 loft-asuntoa menivät kaupaksi heti, vaikka ne tulivat kahteen alimpaan kerrokseen. Myyntivalttina oli 5,2 metrin kerrroskorkeus ja oma sisäänkäynti ja terassi.

Vanhassa siilossa kaksikerroksia lofteja on vielä vapaana. Kalevala Rakennuksen toimitusjohtaja Timo Korhonen luottaa siihen, että nekin menevät nopeasti kaupaksi, kun ostajat pääsevät niihin tutustumaan talon valmistuessa heinä-elokuussa. Erikoisuuksia on tarjolla tässäkin rakennuksessa, sillä ylimpien kerrosten kuusi metriä korkeat asunnot varustellaan viherhuoneilla ja näköalaparvekkeilla. Taloon tulee myös 40 yksiötä lähinnä sijoitusasunnoiksi.

Kaikkiaan Tervahoviin tulee 350 asuntoa, sillä tänä kesänä alkaa vielä rantaan tulevien pienkerrostalojen rakentaminen. Niiden ensimmäisessä kerroksessa on oma terassi ja kolmannessa kerroksessa oma kattoterassi.

Syksyllä on tarkoitus käynnistää myös viisikerroksisen myllyrakennuksen saneeraus loft-tyyppiseksi toimistotaloksi.

Kokonaisuudessaan kyse on noin 120 miljoonan euron rakennushankkeesta, josta toistaiseksi on käytetty 50 miljoonaa.

Nokian vaikeudet Oulussa ovat tuoneet asuntomarkkinoille ison määrän kalliita asuntoja. Toppilan hankkeeseen sillä ei ole Korhosen mukaan ollut kuitenkaan vaikutusta. ”Ainoastaan yhden loft-asunnon kauppa peruuntui, mutta uusi ostaja löytyi tunnissa.”

Quorumin sijoituskohde

Kalevala Rakennuksen taustalla on rahoitusyhtiö Quorum, joka keräsi Oulun kohteeseen kuuden miljoonan euron rahaston yksityissijoittajilta. Uusin hanke sillä on Helsingin Katajanokalla Kirkkohallituksen neljän noin satavuotiaan arvotalon saneeraus asuntokäyttöön. Siihen kerättiin 31 miljoonan euron rahasto. Asuntoja kohteeseen tulee noin sata.

Kalevala Rakennus toimii kevyellä organisaatiolla ja se tilaa rakennustyöt projektinjohtopalveluna Deveconilta.

Lisätietoa: DI–arkkitehti -pariskunta on pitänyt blogia siilohankkeen etenemisestä. http://www.lily.fi/blogit/kulmuri

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Siilojen loft-asunnot kiinnostavat oululaisia”

Jätä kommentti