Kokeile kuukausi maksutta

P. E. Svinhufvudin synnyinkoti myyntiin – tarjolla 15 rakennusta ja patsaspuisto

Senaatti-kiinteistöt laittaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kartanon myyntiin.

Senaatti-kiinteistöt myy Valkeakoskella sijaitsevan Rapolan kartanon tarjouskilpailulla. Myyntiin tulee kaikkiaan 15 erilaista rakennusta sekä patsaspuisto.

Päärakennuksen lisäksi kiinteistökokonaisuuteen kuuluu muun muassa navetta, parviaitta, puimala, kauramakasiini, sikala sekä 4,64 hehtaaria maata.

Puurakenteisen päärakennuksen vanhimmat osat ovat vuodelta 1813, mutta sen nykyhahmo on peräisin vuonna 1923 toteutetuista muutostöistä.

Rakennuksen alla oleva kivirakenteinen holvikellari on ajoitettu 1600–1700-luvuille. Karjapihaa reunustava komea kivinavetta on rakennettu 1860-luvulla.

1500-luvulla perustettu Rapolan kartanon tila sijaitsee Valkeakoskella kauniissa harjumaisemassa Rapolan linnavuoren juurella. Rapolan omistajasuvut ovat olleet paikallisesti merkittäviä vaikuttajia. Rapola kuului 1700-luvulta 1800-luvun puoliväliin Svinhufvud-suvulle, ja kartano on presidentti P. E. Svinhufvudin (s. 1861) synnyinkoti.

Rapolan kartano tuli Museoviraston omistukseen vuonna 1993, jolloin perustettiin työryhmä tutkimaan kohteen korjaustarpeita ja tulevaa käyttöä. Kuntoarvion perusteella suunnitellut korjaustyöt aloitettiin vuonna 1995 kivinavetasta. Vuonna 2014 Rapola siirtyi Senaatti-kiinteistöjen hallintaan.

Rapolalle haetaan nyt uutta omistajaa ja sen myötä uutta käyttöä. Omistajan tulee kyetä huolehtimaan historiallisesta kohteesta sen suojeluarvot ja -tavoitteet huomioon ottaen. Tavoitteena on, että uusi omistaja voisi pitää mahdollisuuksien mukaan rakennukset osin tai kokonaan myös yleisölle avoimessa käytössä.

Ostajan tulee esittää selvitys, että kykenee taloudellisesti vastaamaan kohteen ylläpidosta ja korjauksista pitkälläkin aikavälillä sekä näkemys siitä, miten nämä kulut on tarkoitus rahoittaa.

Senaatti-kiinteistöt pidättää täyden oikeuden hyväksyä ja hylätä tarjoukset oman kokonaisarvionsa perusteella.

Rapolan virallinen myynti alkaa keskiviikkona 30.3.2016, jolloin tarkempi myyntimateriaali on saatavissa www.senaattimyy.fi –sivustolla.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “P. E. Svinhufvudin synnyinkoti myyntiin – tarjolla 15 rakennusta ja patsaspuisto”

  1. Parempi, ettei Senaatti-kiinteistöillä olisi oikeutta myydä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat