Kokeile kuukausi maksutta

TT: Hakkerit iskivät jäähallien ilmanvaihto- ja jäähdytysjärjestelmiin

Hakkerit iskivät kymmenen suomalaisen jäähallin ilmanvaihto- ja jäähdytysjärjestelmiin matkapuhelinverkon liittymien kautta ja aiheuttivat kymmenen tuhannen euron vahingot. Asiasta kertoi ensimmäisenä Tekniikka ja Talous.

Hakkerit iskivät kymmenen suomalaisen jäähallin ilmanvaihto- ja jäähdytysjärjestelmiin matkapuhelinverkon liittymien kautta ja aiheuttivat kymmenen tuhannen euron vahingot. Asiasta kertoi ensimmäisenä Tekniikka ja Talous.

Hakkeroinnin kohteeksi joutuivat Suomen Tekojään toimittamat järjestelmät. Yritys on erikoistunut jäähdytys-, ilmanvaihto- ja lämpöpumppuratkaisuihin sekä erilaisiin teollisuuskylmäsovelluksiin. Yhtiön valmistamia laitteita käytetään esimerkiksi jäähalleissa, jalkapallokenttien lämmityksessä ja teollisuuden pakastevarastoissa.

Tekniikka ja Talouden haastattelema Suomen Tekojään toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita kertoo, että yritys on tehnyt kiireellisesti korjauksen toimittamiinsa etäkäytettäviin liittymiin siten, että maksullisiin palvelunumeroihin ei enää voi lähettää viestejä.

Hakkereiden jäljet johtivat Egyptiin, mutta sen tarkempaa tietoa heistä ei saatu eikä heitä ole ainakaan vielä kiinni. Mansikkaviita myöntää, että muilta osin riskinä on yhä, että rikolliset voivat hajottaa kalliit laitteet.

Suurempi urakka on päivittää noin 500 jäähallin kiinteistöautomaatiojärjestelmät siten, että niihin saadaan salattu etäyhteys. Osassa halleista on jo otettu käyttöön oululaisen Tosiboxin kehittämä etäkäyttö- ja tietoturvaohjelma, joka tuo keskitetyn hallinnan lisäksi tietynlaisen fyysisen turva-avaimen, jonka avulla kiinteistöhuoltajat voivat ottaa laitteet nopeasti käyttöön eri maissa.

Tosiboxin järjestelmä on jo käytössä noin joka viidennessa hallissa, esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevien jääkiekon MM-kilpailujen pääareenalla Moskovassa.

Mansikkaviidan mukaan ylipäätään talotekniikan erilaisten kiinteistövalvontajärjestelmien tietoturva on vielä heikolla tasolla.

Tekniikka ja Talous kertoi aiemmin keväällä, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vaikuttava HOK-Elanto päivitti 180 vähittäiskaupan ja ABC-huoltoasemien kylmälaitteet ja valvontalaitteet Tosiboxin järjestelmään, sillä ne olivat aiemmin suojaamattomina verkossa.

Teleoperaattori Soneran mukaan verkosta on jouduttu väliaikaisesti sulkemaan kuluttajien laajakaistaliittymiä, koska esimerkiksi hakkeroidut ilmalämpöpumput levittivät verkkoon haittaohjelmia ja roskapostia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “TT: Hakkerit iskivät jäähallien ilmanvaihto- ja jäähdytysjärjestelmiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat