Kokeile kuukausi maksutta

Jyväskylän harjoitusjäähallin sähkönkulutusta on saatu leikattua 30 prosenttia

Jyväskylän kaupungin harjoitusjäähallissa on saavutettu 30 prosentin säästö sähköenergian vuosikulutuksessa. Säästön takana on YIT:n toteuttama energiansäästöhanke. Hanketta on tehty nyt kaksi vuotta ja se toteutettiin Esco-sopimuksella ja rahoitettiin investoinnin myötä syntyvillä energiansäästöillä.

Jyväskylän kaupungin harjoitusjäähallissa on saavutettu 30 prosentin säästö sähköenergian vuosikulutuksessa. Säästön takana on YIT:n toteuttama energiansäästöhanke. Hanketta on tehty nyt kaksi vuotta ja se toteutettiin Esco-sopimuksella ja rahoitettiin investoinnin myötä syntyvillä energiansäästöillä.

”Olemme hyvin tyytyväisiä harjoitusjäähallissa vuodessa saavutettuun 80 000 euron sähköenergian säästöön, joka on pystytty energiansäästötoimenpiteiden jälkeen kahden vuoden käytön aikana todentamaan. Harjoitusjäähallin ongelmana olivat suuret energiakustannukset, mutta kunnalla ei ollut rahaa energiatehokkuutta parantaviin investointeihin. Hanke pystyttiin kuitenkin toteuttamaan onnistuneesti Esco-sopimuksella YIT:n kanssa”, tekninen isännöitsijä Ari Hämäläinen Jyväskylän Tilapalvelusta sanoo.

YIT järjesti Esco-sopimukseen rahoituksen siten, että hanke maksetaan kunnan tekemän investoinnin sijaan kahdeksan vuoden aikana syntyvistä säästöistä. YIT teki ensin energiakartoituksen maan alla sijaitsevassa harjoitusjäähallissa. Sen jälkeen YIT toteutti kylmäkoneen, kenttien valaistuksen ja ilmanvaihtokoneiden uusimisen energiatehokkaammiksi sekä järjestelmien ohjauksen, lämmön talteenoton, kuivauksen ja olosuhteiden hallinnan parantamisen.

Sähkönsäästö ei myöskään ole näkynyt negatiivisesti hallin olosuhteissa, vaan päinvastoin. ”Energiankulutuksen pienenemisen lisäksi jäähallin sisäolosuhteet paranivat merkittävästi. Katsomossa ei tule enää liian kylmä eikä jäällä liian lämmin”, Hämäläinen toteaa.

Jyväskylän kaupunki on mukana työ- ja elinkeinoministeriön energiatehokkuussopimuksessa, joka velvoittaa parantamaan kunnan kiinteistöjen ja toimintojen energiatehokkuutta. Äskettäin YIT toteutti myös 120 ilmanvaihtopuhaltimen uusimisen energiatehokkaammiksi 16:ssa Jyväskylän kaupungin kiinteistössä viiden vuoden Esco-säästö- ja rahoitussopimuksella.

”Toteuttamissamme energiakartoituksissa ja energiatehokkuutta parantavissa toimenpiteissä olemme havainneet, että kuntien kiinteistöissä on hyvin suuri säästöpotentiaali. Jäähalleissa ja uimahalleissa energiansäästö voi olla jopa kymmeniä prosentteja, minkä lisäksi samalla voidaan parantaa huomattavasti tilojen käyttöolosuhteita ja pienentää myös kosteusvaurioiden riskiä”, tuotepäällikkö Teppo Manninen YIT Kiinteistötekniikka Oy:n Energiapalveluista sanoo.

YIT on toteuttanut vastaavia Esco-hankkeita muun muassa Turussa ja Espoossa sekä lämmitystapamuutoshankkeita esimerkiksi Kuopiossa ja Akaassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jyväskylän harjoitusjäähallin sähkönkulutusta on saatu leikattua 30 prosenttia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat