Kokeile kuukausi maksutta

Pirkanmaalla edessä nollakasvun vuosi uudisrakentamisessa – taso silti korkealla

Tampereella rakentamisen aloitusten huippu on jo saavutettu. Eniten epävarmuutta sisältyy asuntokysyntää, sillä se on ollut lähes täysin uudisrakentamisen ja siinä kiinteistösijoittajien ja eläkeläisten varassa.

Sponda rakennuttaa Tampereen suurinta kauppakeskusta.

Pirkanmaa on pääkaupunkiseudun lisäksi toinen rakentamisen painopistealue. Molemmissa rakentaminen on tänä vuonna huipussaan, mutta ensi vuonna kasvun odotetaan jo rauhoittuvan.

Toimitusjohtaja Markku Riihimäki Foreconista arvioi Pirkanmaan Rakennuspäivässä, että asuntorakentamisen kovin buumi saattaa taittua varsinkin Tampereella. Vanhojen asuntojen kauppa on koko Suomessa ollut vaisua ja laskenut 1-2 prosenttia, vaikka samaa aikaa uusien asuntojen kauppa on käynyt vilkkaana.

Ihmisten asunnonostoaikeet ovat Riihimäen mukaan todella matalalla, vaikka piristyivätkin hieman syksyllä. Asuntoaloituksia on Riihimäen mukaan nyt enemmän kuin mitä ovat ihmisten asunnonostoaikeet. Uusien asuntojen kysyntäkin voi siksi taittua.

Merkittävän osa uusista asunnoista ostavat kiinteistösijoittajat ja seniorit. Mediaaniostaja on 64-vuotias eläkeläinen, joka muuttaa isommasta asunnosta pienempään, ja usein nimenomaan kerrostaloon. Molempia ryhmiä kiinnostavat pienet asunnot. Nuorilla ja pienituloisilla ei muihin ole varaakaan.

Rakentaminen painottuu jatkossakin kasvukeskuksiin. Talouden hidas kasvu pitää kuitenkin rakentamisen kasvun pienenä, vaikka nyt, osin matalan koronkin vuoksi, rakentaminen on ollut kasvun veturi.

Tänä vuonna rakentaminen kasvaa Foreconin mukaan Suomessa 6-7 prosenttia. Ensi vuonna kasvu on selvästi pienempi ja esimerkiksi bkt:n kasvuennusteita on tarkistettu alaspäin noin yhteen prosenttiin.

Tampereella niukkaa kasvua

Pirkanmaalla rakentamisen kasvu, kun mukaan otetaan uudisrakentaminen, infra ja korjausrakentaminen, on ensi vuonna parin prosentin luokkaa eli hieman koko Suomea suurempaa. Asuntorakentaminen vähenee Pirkanmaalla tämän vuoden huippulukemista (3900 asuntoa) viidellä prosentilla. Muu talonrakentaminen kuitenkin kasvaa viisi prosenttia eli uudisrakentamisessa odotettavissa on keskimäärin nollakasvu kuluvan vuoden noin 13 prosentin kasvun jälkeen.

Rakennusalan yritysten näkymät ovat Pirkanmaalla Forecon tekemän yritysbarometrin mukaan edelleen hyvät. Rakennusalan yritykset ennakoivat henkilömääränsä kasvan ensi vuonna 7 prosenttia. Kovin kasvu on rakennusliikkeissä, 11 prosenttia.

Vuonna 2017 Tampereen suuria aluerakentamiskohteita ovat Ranta-Tammela, Lentävänniemen, Härmälänrannan sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan alueiden rakentaminen. Myös maauimalan rakentaminen käynnistyy. Isoimmat odotukset kohdistuvat siihen, päättääkö valtuusto Tampereen raitiotien rakentamisesta. Kohonneet kustannukset ovat lisänneet kriittisyyttä hanketta kohtaan. Tampereen Areenankin odotetaan lähtevän ensi vuonna. Tampereen kaupunki ja SRV allekirjoittivat Kansi ja Areena -hankkeen toteutussopimuksen kesäkuussa.

Ranta-Tammela käynnistyi

Rantatunnelin valmistumisen myötä Ranta-Tampella rakentaminen on vihdoin alkanut. YIT on suurin toimija 1990-luvulla hankitun maanomistuksensa ansiosta. Sen tonttien rakennusoikeus on noin 80000 kerrosneliötä. Koko alueen odotetaan valmistuvan vuoteen 2030 mennessä. Noin 16,5 hehtaarin alueelle rakennetaan yhteensä yli 2000 uutta asuntoa ja hankkeen kokonaisarvo on noin 900 miljoonaa euroa.

Asemakaavatasolla oleva Eteläpuisto on seuraava iso asuntoalue Ranta-Tammelan jälkeen.

Ratinan kauppakeskuksesta Tampereen suurin

Ratinan kauppakeskuksesta tulee Tampereen suurin. Se on samalla Spondan suurin rakennushanke, jonka arvo on 244 miljoonaa euroa. Liiketilaa tulee 53 000 neliömetriä ja autopaikkoja 1200. Koko hankkeen laajuus on 130 000 bruttoneliötä. Se pitää sisällään uudisrakennus Valo-Ratinan ja kaksi siihen liittyvän talon peruskorjausta. Uudisrakennuksen runko- ja julkisivu-urakkaa tekee TYL Ratina:  Rakennusliike Aki Hyrkkönen, Lamminsivu Oy ja  Alasen Rakennus.

Vuonna 2005 vireille pannun hankkeen pitäisi valmistua vuonna 2018, kertoo Spondan projektipäällikkö Rauno Kulmala.

Sairaalainvestoinnit jatkuvat pitkään

Tampereen yliopistollisen sairaalan uudistamisohjelma alkoi vuonna 2010 ja kestää vuoteen 2020. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kiinteistöjohtaja Petri Laurikan mukaan vanhat tilat ovat nykyiseen toimintaan liian matalat, sillä tekniikkaa tarvitaan valtavasti lisää. Hoitomenetelmien muuttuminen puolestaan vähentää potilastornissa olevien vuodepaikkojen tarvetta. Investoinnit on tarkoitus saada takaisin tuottavuushyötyinä.

Parhaillaan käynnissä on sairaalan etupihahanke, jossa rakentajana on SRV. Laajuudeltaan se on 90 000 neliömetriä ja arvoltaan 240 miljoonaa euroa. Hanke pitää sisällään sydänsairaalan, lasten ja nuorten keskuksen sekä D-rakennuksen eli uuden päärakennuksen rakentamisen sekä maanalaisen pysäköintilaitoksen. Hanke on Petri Laurikan mukaan aikataulussa ja budjetissa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pirkanmaalla edessä nollakasvun vuosi uudisrakentamisessa – taso silti korkealla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat