Vantaalla ja Turussa on luvitettu ennätysmäärä asuntoja kuluvan vuoden aikana

Kymmenessä suurimmassa kaupungissa on elokuun loppuun mennessä myönnetty luvat reilun 17 200 asunnon rakentamiseen. Kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan on noin 35 prosenttia. Asuntorakentamisen kuutiomäärissä kasvu ei näy yhtä suurena, sillä nyt rakennetaan paljon pieniä asuntoja.

Kymmenessä suurimmassa kaupungissa on elokuun loppuun mennessä myönnetty luvat reilun 17 200 asunnon rakentamiseen. Kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan on noin 35 prosenttia. Asuntorakentamisen kuutiomäärissä kasvu ei näy yhtä suurena, sillä nyt rakennetaan paljon pieniä asuntoja.

Rakennustarkastusyhdistys RTY:n arvion mukaan kymmenen suurinta kaupunkia luvittaa vuoden loppuun mennessä korkeimmillaan 28 000 asunnon rakentamisen, jos tahti säilyy entisel­lään. Muiden kuntien rakennettavaksi jää tämän arvion mukaan alle 6 000 asunnon rakentaminen, jos maassa käynnistyy Rakennusteollisuus RT ry:n ennakoima 34 000 asunnon rakentaminen.

RT:n arvion mukaan asuntorakentamisen kasvu syntyy pelkästään vapaarahoitteisista kerrostaloasunnoista, joiden aloitukset ovat korkealla tasolla.

Vantaa pk-seudun veturi

Vantaalla ja Turussa luvitettujen asuntojen määrät ovat ennätyslukemissa. Vantaalla määrä on lähes kolminkertainen verrattuna kymmenen viime vuoden vastaavan ajan keskiarvoon. Viime vuoden vastaavasta ajasta luvitettujen asuntojen määrä on tuplaantunut. Turussa lupia on myönnetty kaksi kertaa kymmenen vuoden keskiarvon määrä.

asuntorakentaminenVantaalla oli elokuun loppuun mennessä luvitettu 4 213 asunnon rakentaminen, mikä on lähes yhtä paljon kuin Helsingin ja Espoon asuntotorakentamiseen myöntämien lupien määrä yhteensä. Helsingissä asuntoja rakennetaan viime vuoden tahtiin, Espoossa asuntolupien määrä on vähentynyt kolmanneksella viime vuoden vastaavasta ajasta. Tämä tarkoittaa sitä, että pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen painopiste on lähimmän vuoden aikana Vantaalla.

”Vantaalla kaikki asuntorakentamista voimistavat elementit ovat suotuisia. On monia syitä asuntorakentamisen ennätysmäärään. Kehärata on merkittävä asuntorakentamiseen vaikuttava ajuri. Taloustilanne suosii kiinteistösijoittamista ja sijoittamista erityisesti asuntoihin. Luvitettujen asuntojen määrä muuttuu silloin, kun sijoittajat löytävät muita sijoituskohteita”, maankäytöstä vastaava Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä sanoo.

Hän arvioi Vantaan vastaavan pääkaupunkiseudun pienten asuntojen tuotannosta.

Vantaa ei näe Penttilän mukaan tarpeelliseksi trimmata kaavoituskoneistoaan huippuvuoden asuntorakentamisen tasolle. Uusimmassa MAL-sopimuksessa kaupunki on sopinut valtion kanssa 2 400 asunnon vuositavoitteesta. Tämän vuoden ennätyslukema syö kaupungin kaavavarantoa, mutta Penttilä vakuuttaa sen riittävän.

”2 400 asuntoa riittää pitkällä tähtäimellä. Kaavoitus on mitoitettu sen mukaan. Silloin kaupungin väestömäärän kasvu on kahden prosentin luokkaa vuodessa. Kaupungin palvelutuotanto on äärirajoilla, jos asuntoja valmistuu paljon enemmän. Asuntomäärän nostaminen tätä korkeammaksi ei ole kaavoituksen, vaan kunnallistalouden ongelma”, Penttilä perustelee.

Turussa selkeä käänne

”Turun asuntorakentamisessa tapahtui käänne viime vuoden syyskuussa kuten koko maan rakentamisessa. Siihen saakka asuntorakentaminen laski kolmen vuoden ajan”, Turun rakennusvalvontajohtaja Reima Ojala kertoo.

Tämän vuoden elokuun loppuun mennessä asuntoja oli luvitettu Turussa 3,6-kertaa viime vuoden määrä. Asuntorakentaminen keskittyy Telakkarantaan, Kakolan alueelle, Suikkilan kartanon alueelle, Kalevantien varteen Tyksin ja yliopiston väliin ja Skanssiin.

Ojala arvioi, että Turussa myönnetään tänä vuonna rakennusluvat noin 2 000 asunnolle.

Kouvolassa hiipumista

Kouvolassa asuntorakentaminen on hiipunut viime vuodesta. Tänä vuonna kaupungissa ei ole elokuun loppuun mennessä myönnetty yhtään kerrostalorakentamisen lupaa.

”Kymenlaaksossa rakentaminen ei kasva samaa tahtia kuin RT:n ennusteet näyttävät. Se heijastuu meidänkin kaupunkimme asuntorakentamiseen”, Kouvolan rakennusvalvontapäällikkö Tapani Ryynänen kertoo.

Tampereella, Oulussa, Kuopiossa, Lahdessa ja Jyväskylässä asuntorakentaminen on kasvussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vantaalla ja Turussa on luvitettu ennätysmäärä asuntoja kuluvan vuoden aikana”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat