Kokeile kuukausi maksutta

Raksu ennustaa roimaa kasvua – uhkana jo työvoimapula

Rakennusalan suhdanneryhmän (Raksu) mukaan rakentaminen ja yksityinen kulutus ovat Suomen talouden kivijalkoja tänä vuonna.

Tutkijoiden mukaan asuntorakentamisen lisääminen on paras lääke asunto-ongelmaan. Kuva: Anne Kurki
Kuuntele juttu

Raksun arvion mukaan koko rakentamisen euroissa mitattava kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna noin 5-7 prosenttia.

Vuonna 2017 kasvuksi ennustetaan 1-3 prosenttia.

Raksun ennuste tämän vuoden asuntoaloituksille on 32 000–34 000 asuntoa. Ensi vuoden aloitusarvioksi ennustetaan 30 000–32 000 asuntoa.

Talousarvioesityksessä on tänä vuonna varauduttu noin 7 500 korkotuettuun Ara-asuntoon ja noin 2 000 takauslainoitettuun asuntoon.

Myös korjaaminen kasvaa

Ensi vuodelle myönnetyt valtuudet mahdollistavat 9 000 korkotuetun Ara-asunnon aloituksen ja lisäksi noin 2 000 asunnon aloituksen takauslainalla.

Muu talonrakentaminen vähenee Raksun mukaan tästä vuodesta isojen teollisuusrakennusinvestointien valmistuessa.

Infra-rakentamisen kysyntä säilynee suunnilleen samanlaisena kuin vuonna 2016.

Kasvua tulee erityisesti uusien kerrostalojen, teollisuusrakennusten sekä julkisten palvelurakennusten rakentamisesta.

Asuntorakentamista ovat vauhdittaneet asuntopula, erittäin matalat korot ja asuntosijoitusten hyvät tuotto-odotukset. Suuret aluerakennushankkeet erityisesti eri puolilla pääkaupunkiseutua ovat käynnistyneet ja jatkuvat vielä useiden vuosien ajan.

Hallitus esittää vuoden 2017 talousarvioesityksessään myös lisää tukia valtion tukeman asuntorakentamisen lisäämiseksi.

Lisäksi MAL-sopimusten asuntotuotantotavoitteet ovat aiempia sopimuskausia korkeammat ja tuovat siten painetta kaavoituksen ja tonttien lisäykselle lähivuosina.

Monet tie- ja ratahankkeet tuovat jo valmistuttuaan ja myös tulevien vuosien kuluessa uutta rakennusmaata hyvin yhteyksien päähän.

Korjausrakentaminen kasvaa edelleen, vaikkakin aiempaa hitaammin. Korjausrakentamisen arvioidaan kasvavan 1-2 prosentin luokkaa tänä ja ensi vuonna.

Korjaamistarpeet johtuvat asuntojen ikärakenteesta ja siksi korjattavaa riittää. Varsinkin 1970-luvulla rakennetut talot ovat korjausvaiheessa.

Työvoimapula jo uhkana

Alueellisesti rakentaminen painottuu pääkaupunkiseudulle sekä Tampereelle, mutta myös muilla yliopistopaikkakunnilla arvioidaan rakentamisen kehittyvän melko aktiivisesti lähivuosina. Kasvu on paikoin epätasaista ja työvoimapulaa voi ilmetä etenkin alueellisesti.

Myös muuta resurssiniukkuutta voi tulla esimerkiksi tietyistä tuotteista, materiaaleista ja suunnittelupalveluista.

Kustannustason arvioidaan säilyvän suhteellisen vakaana, koska inflaatiopaineita ei juuri ole. Kilpailukykypaketti vähentää osaltaan palkkapaineita, mutta siitä huolimatta voi joitakin alueita ja
ammattiryhmiä koskeva työvoiman puute aiheuttaa jossain määrin palkkapaineita.

Öljyn hinnan arvioidaan säilyvän suhteellisen vakaana, mikä helpottaa infrarakentamisen kustannuspaineita.

Rakennusalan työllisten määrä on noussut kuluvan vuoden tammi-elokuussa 6 300 henkilöllä edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Samaan aikaan tehdyt työtunnit nousivat yli 9 prosenttia.

Rakennusalan työllisyysodotus on myönteinen ja alkaneena syksynä työllisten määrän arvioidaan kasvavan edelleen viime vuoteen verrattuna.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Raksu ennustaa roimaa kasvua – uhkana jo työvoimapula”

  1. Viron talous kasvaa Suomea nopeammin, työllisyysaste meni ohi Suomesta toissa vuonna, Virossa ja erityisesti Harjumaalla nuorten aikuisten ikäluokka on romahtanut 30 prosenttia tällä vuosikymmenellä ja palkat Talllinnan rakennustyömailla alkavat olla Suomen tasoa, joten meidän rakennustyömaille työvoimaa pitää alkaa nopeasti kouluttaa maassa jo asuvista työttömistä.

  2. PSST! salainen vinkki, miten työvoiman määrää voi kasvattaa työvoimapulan iskiessä: nostakaa palkkoja. (älkää vain kertoko kenellekään)

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat