Kiinteistöt Projektit Rakentaminen Hannu Lättilä Ei kommentteja

Technopolis uskoo uuden toimistotilan kysyntään Ruoholahdessa – Fira urakoi kolmosvaiheen

Kiinteistösijoitusyhtiö Technopolis luottaa modernien monikäyttötilojen kysyntään Helsingin Ruoholahdessa, vaikka pääkaupunkiseudulla on yli miljoona neliötä toimistotilaa tyhjillään.

”Ruoholahden osalta käyttöasteet ovat aika hyvät tällä hetkellä. Uskomme, että länsimetro ja keskustan läheisyys lisäävät tämän alueen vetovoimaa entisestään”, Technopoliksen kiinteistötoiminnoista ja palveluista vastaava johtaja Kari Kokkonen sanoo.

Yhtiöllä on tällä hetkellä Ruoholahdessa kaksi rakennusta, joiden vuokrattava pinta-ala on 14400 neliötä ja vuokrausaste oli vuodenvaihteessa 93,8 prosenttia.

”Uskomme myös näihin coworking-konsepteihin. Tämäntyyppinen tilantarve tulee lisääntymään. Silloin on tärkeää, että tilat ovat helposti saavutettavissa ja ne ovat vilkkaalla yritysalueella.”

Technopolis rakennuttaa Ruoholahteen parhaillaan kolmosvaihetta. Yhtiö investoi kohteeseen 33,2 miljoonaa euroa, ja sille laskettu vakiintunut tuotto on arviolta 7 prosenttia. Vuokrattavalta pinta-alaltaan 10300 neliön toimistokohteen rakennustyöt alkoivat viime kesänä. Vielä hankkeen käynnistyessä vuokrattavaksi pinta-alaksi arvioitiin 9900 neliömetriä, mutta arkkitehtisuunnitelmien tarkennuttua pinta-ala on hieman kasvanut alun perin arvioidusta.

Uudesta 8-kerroksisesta talosta tulee muuntojoustava monikäyttörakennus, jossa yksi kerros voidaan jakaa usealle käyttäjälle. Ankkurivuokralaiseksi tulee Kemira. Talo valmistuu vuoden 2018 toisella neljänneksellä, ja vuokralaiset muuttavat sisään heinäkuussa. Vuodenvaihteessa kohteen esivuokrausaste oli 35,7 prosenttia.

”Tyypillisesti asiakkaamme ovat pienehköjä ja keskisuuria yrityksiä, jotka tekevät toimitilapäätöksensä aika myöhäisessä vaiheessa. Tämä johtuu siitä, että pienten tilojen irtisanomisajat ovat yleensä 3 tai 6 kuukautta, joten yritykset suunnittelevat toimintaansa sillä aikaikkunalla”, Kokkonen selittää alhaiselta kuulostavaa esivuokrausastetta.

Technopoliksella on Ruoholahden alueella tonttivaraus kaupungilta vielä kahta rakennusvaihetta varten. ”Tavoitteena on, että kun kolmosvaihe valmistuu, käynnistämme seuraavan.”

Kokkonen uskoo kysyntää riittävän vielä seuraavillekin rakennusvaiheille, mutta hän muistuttaa yhtiön kehittävän hankkeita rauhalliseen tahtiin.

”Emme halua missään nimessä lisätä vajaakäyttöä. Emme käynnistä hankkeita liian suurella riskillä, vaan rakennamme tarpeen mukaan. Siksi nämä hankkeet ovat kehittyneet aika hitaasti. Ruoholahteakin olemme kehittäneet jo noin 10 vuotta.”

Fira urakoi

Technopoliksen Ruoholahden kampuksen pääurakoitsijana toimii Fira. Yhtiöt ovat tehneet yhteistyötä jo useammassa hankkeessa, mutta Kokkosen mukaan Fira sai urakan silti kilpailun eikä neuvottelun kautta.

”Käynnistimme hankkeen Fira Verstas -menettelyllä. Siinä korostuu yhteistoiminta urakoitsijan kanssa. Pyrimme yhdessä löytämään tekniset ja tuotantotaloudelliset ratkaisut sen sijaan, että tilaaja ensin suunnitteluttaa kohteen loppuun saakka ja sitten kilpailuttaa urakan.”

”Urakkasopimusmalli on kuitenkin perinteinen. Arkkitehtisuunnittelu on tilaajalla, mutta urakoitsija vastaa teknisestä suunnittelusta. Hankesuunnitteluvaiheen teimme yhdessä urakoitsijan kanssa, jolloin urakoitsija pystyi tuottamaan ajantasaisen kustannustiedon ja pystyimme tutkimaan eri ratkaisuvaihtoehtojen vaikutuksia.”

Technopolis 3, Ruoholahti

  • Pääurakoitsija: Fira
  • Talotekniikkaurakoitsija: Are
  • Arkkitehtisuunnittelija: L-Arkkitehdit
  • Rakennuttajakonsultti: A-rakennuttajat
  • Talotekniikkasuunnittelija: Ramboll

 

 

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia