Kokeile kuukausi maksutta

Turvallisuusviikolla painopiste työturvallisuushavainnoissa

Rakentajat järjestävät koko alaa koskevan neljännen valtakunnallisen turvallisuusviikon 8. – 12.5.2017.

Kun katse on maassa ja huomio puhelimessa, ei välttämättä huomaa yläpuolella leijuvaa vaaraa. Kaikki jutun kuvat ovat rakennusvalvonnan Helsingin Jätkäsaaren kierrokselta.

Viikkoa vietetään jälleen teemalla ”Viisaat kypärät yhteen”. Kärkiteemana on tällä kertaa turvallisuushavainnot, joiden avulla voidaan kerätä tietoa vaaratilanteista ja estää riskejä toteutumasta.

Työmaakierroksilla rakennusyritysten johtoa ja muuta henkilöstöä vierailee toistensa työmailla tekemässä turvallisuushavaintoja ja ottamassa oppia muiden tekemisistä.

Pääseminaari pidetään 9.5. Helsingissä, jonka lisäksi on useita maakunnallisia tilaisuuksia. Yritykset järjestävät omilla työmaillaan turvallisuuspainotteisia tapahtumia, ja runsas joukko alan opiskelijoita vierailee Espoon ja Oulun turvapuistoissa.

”Tänä vuonna turvallisuusviikolla halutaan kiinnittää erityistä huomiota vaaratilanneilmoitusten  ja turvallisuushavaintojen tekemiseen. Vaarallisista läheltä piti -tapauksista pitää aina tehdä ilmoitus ja asia käsitellä työmaalla. Näin menetellen voidaan torjua myöhemmin vastaavanlaisia tapaturmia toteutumasta ja säästää jopa ihmishenkiä. Yhtä tärkeää on raportoida ja kerätä turvallisuushavaintoja esimerkiksi puutteellisista suojauksista ja kertoa hyvistä työmenetelmistä kaikille”, muistuttaa Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusryhmän puheenjohtaja, Ruduksen hallituksen puheenjohtaja Lauri Kivekäs.

Rakennusteollisuus RT on jo pidemmän aikaa sitouttanut jäseniään työturvallisuuteen. Se seuraa tarkasti omien jäsenyritystensä tapaturmakehitystä ja alkaa jatkossa koota tietoja myös vaaratilanneilmoituksista ja turvallisuushavainnoista.

Tilastojen mukaan järjestäytyneiden yritysten turvallisuustaso on huomattavasti parempi kuin alan yritysten keskimäärin. TR-mittarin käyttöönotto ja työturvallisuuskilpailut ovat selvästi parantaneet työmaiden turvallisuutta.

”Jäsenyrityksille kuukausittain tehtävän tapaturmakyselyn mukaan pitkään jatkunut tapaturmien määrän väheneminen on nyt kuitenkin kääntynyt huolestuttavasti kasvuun. Tämä on tyypillistä noususuhdanteen aikana, mutta sitä ei voi hyväksyä vaan asiaan on tartuttava tiukasti.”

”Työturvallisuuden paranemiseksi tarvitaan lisää avoimuutta, jotta voimme oppia toistemme hyvistä turvallisuuskäytännöistä. Tarvitaan myös kaikkien työmaalla työskentelevien aitoa sitoutumista ja osallistumista turvallisuustyöhön. Tätä pyritään edistämään muun muassa uudella, rakennusalan itse kehittämällä verkko-oppimiseen perustuvalla perehdytysmallilla, ePerehdytyksellä”, Kivekäs luettelee.

Rakentamisen turvallisuus ei parane kuin kaikkien yhteistyöllä. Siitä koko alan yhteinen turvallisuusviikkokin haluaa kertoa. Rakennusteollisuus RT:n kaikkien jäsenliikkeiden tavoitteena on saada kitkettyä työtapaturmat minimiin työmailla ja tehtaissa vuoteen 2020 mennessä.

Rakennusalan Viisaat kypärät yhteen -työturvallisuusviikon järjestää Rakennusteollisuus RT sekä yhteistyökumppanit Rakennusliitto, RAKLI, SKOL, Pro ja viranomaistahot.

Lisätiedot:

Työturvallisuusasiantuntija Juha Suvanto, puh. 050 344 9669
Tiedottaja Tommi Ahlberg, puh. 050 354 7114

 

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Turvallisuusviikolla painopiste työturvallisuushavainnoissa”

  1. SRVllä työsuojelupäällikkö irtisanotaan kun hän tekee ”liikaa” turvallisuushavaintoja. Ilmeisesti SRVllä turvallisuuspäälliköksi parhaiten sopiva henkilö on sokea ja osaa kirjoittaa prosenttilulukuja 98 – 99 väliltä.

  2. Olisi kiva jos aliurakoitsijan ja pääurakoitsijan työntekijöillä olisi samat pelisäännöt.

  3. Nämä höpö höpö mittaukset pitäs lopettaa, mittaus tulos on suoraan verrannollinen mittaajaan. Työturvallisuus lähtee jokaisesta työntekijästä. Ei enne ollut tämän päivän typeryyksiä työmailla ja hyvin pärjättiin, kun oli ammattitaitoinen työvoima.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat