Kokeile kuukausi maksutta

Työturvallisuusviikko alkoi montun pohjalta

Rakennusalalla vietetään yhteistä ”Viisaat kypärät yhteen” –turvallisuusviikkoa 18. – 22.5. koko maassa. Rakennuslehti osallistuu tapahtumaan raportoimalla koko viikon työturvallisuudesta. Käy testaamassa omat työturvallisuustietosi sivullamme olevalla Skanskan työturvallisuuskurssilla.

Työturvallisuusviikon järjestää Rakennusteollisuus RT sekä yhteistyökumppanit Rakennusliitto, Rakli, SKOL, PRO ja viranomaistahot.

Monttumaanantai
Monttumaanantaina Helsingin Kalasatamassa keskustellaan muun muassa kaivanto-onnettomuuksista ja kaivantojen turvallisuuden varmistamisesta. Työmaakäynti tehdään Kalasataman REDIn työmaalle.
Tuoteteollisuuden tiistai
Tiistaina rakennustuoteteollisuuden Tuotetiistain seminaarissa Helsingin Pasilassa nostetaan pöydälle muun muassa asenteet ja terveysjohtaminen. Turvallisuusviikon Tuotetiistaina pidettävä seminaari on suunnattu työturvallisuusasioista kiinnostuneille, niin johdolle kuin työntekijöillekin.Ohjelmassa on muun muassa puheenvuoroja johdon sitoutumisesta eri toimialoilta, asenteesta, työkyvystä ja terveysjohtamisesta tehdasteollisuudessa sekä käytännön työkaluja turvallisuustyöhön.

Mikäli et pääse osallistumaan seminaariin paikan päällä, voit seurata sitä myös verkossa suorana lähetyksenä.  Esitys näkyy linkin kautta videona myös tilaisuuden jälkeen.

Rakennusliikkeiden keskiviikko
Keskiviikon Viisaat kypärät yhteen -seminaarissa Vantaalla etsitään uusia tapoja parantaa työturvallisuutta ja kuullaan työsuojeluviranomaisten keinoista vaikuttaa asiaan.
Telinetorstai
Torstaina on perinteinen telinetorstaipäivä.
Perjantaina yrityspäivä
Perjantaina yritykset järjestävät omia turvallisuustapahtumia työmailla ja tehtaissa.
Alueseminaareja
Alueellisia seminaareja aiheesta pidetään 19.5. Turussa, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa ja 20.5. Seinäjoella, Oulussa, Porissa ja Kuopiossa sekä 21.5. Tampereella.

 Yritysten välillä valtavia eroja

Turvallisuuden tosissaan ottaneet yritykset yltävät jo lähes tapaturmattomaan toimintaan, kun taas häntäpäässä turvallisuus ei ole juuri kohentunut. Rakennusteollisuus RT:n jäsenyritysten tapaturmataajuus on tällä hetkellä noin 20, eli miljoonaa työtuntia kohden tapahtuu 20 vähintään päivän työkyvyttömyyteen johtavaa työtapaturmaa. Keskimääräinen tapaturmataajuus koko alalla on kolminkertainen. Rakennusteollisuuden tavoitteena on saavuttaa tapaturmaton työympäristö.

”Olemme hyviä insinöörejä, ja turvallisen työskentelyn edellyttämät prosessit, välineet ja mittaamismenetelmät ovat jo pitkään olleet kaikkien ulottuvilla. Niiden käyttöönotto vain takertelee”, kuvaa tilannetta Rakennusteollisuus RT:n puheenjohtaja, YIT:n varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi.

Kiviniemen mukaan syynä on alan hitaasti muuttuva turvallisuuskulttuuri. ”Arvot ovat kaiken käytöksen perusta ja ne pitää saada ensin kuntoon. Hyvä johtajuus ja oman esimerkin näyttäminen ovat nyt avainasemassa, jotta hyvä turvallisuus muodostuu tavaksi ja rutiiniksi koko rakennusalalla. Nyt ei vielä niin ole.”

Keskijohdon merkitys on iso

Tänä vuonna Turvallisuusviikolla nostetaan esiin yritysten keskijohdon rooli työturvallisuuden parantamisessa. Samalla sekä pääurakoitsijat että aliurakoitsijat halutaan saada yhdessä miettimään turvallisia toimintatapoja.

Työmaakierroksilla yritysten henkilöstöä vierailee ristiin toistensa työpaikoilla tekemässä turvallisuushavaintoja, joiden tarkoituksena on tunnistaa vaaranpaikat ja auttaa näiden korjaamisessa.

Viime vuoden toukokuussa ensimmäistä kertaa järjestetty turvallisuusviikko osoittautui hyväksi tavaksi levittää turvallisuusajattelua kaikenkokoisiin yrityksiin. Silloin viikko valitettavasti päättyi kuitenkin uutiseen kahdesta kuolemantapauksesta kaivantotyömaalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Työturvallisuusviikko alkoi montun pohjalta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat