Talous Hannu Lättilä 2 kommenttia

SSR hakee yhä kovaa kasvua uuden vetäjän johdolla

Viime vuosina rajusti kasvanut rakennuskonserni SSR Group tavoittelee kovaa kasvua myös lähivuosina. Yhtiö on kuitenkin jo sellaisessa kokoluokassa, että kasvun hallitsemisen merkitys lisääntyy. Esimerkiksi alueyhtiöiden hankkeiden rahoitusta pitää koordinoida.

Arto Kukkonen. Kuva: Anne Kurki

Tämä on elokuussa toimitusjohtajana aloittavan Arto Kukkosen tehtävä.

Tapani Pöyry on ammattirakentaja. Minun alaani on enemmän yritysten rakentaminen ja organisointi”, konsernin varatoimitusjohtajana vielä nyt toimiva Kukkonen sanoo tehtävien uudelleenjärjestelystä, jossa nykyinen toimitusjohtaja Pöyry siirtyy liiketoimintajohtajaksi.

SSR:n liikevaihto ylitti viime vuonna 100 miljoonaa euroa, ja konserni odottaa sen nousevan tänä vuonna 170 miljoonaan. Vuoden 2019 liikevaihtotavoite on peräti noin 300 miljoonaa.

”Kasvamme edelleen varsin voimakkaasti, mutta kasvun pitää tapahtua niin hallitusti, ettei se riskeeraa yhtiötä eikä alihankkijoitamme ja asiakkaitamme.”

Kukkonen korostaa, ettei yritysostoja ole kiikarissa, vaan suunniteltu kasvu on täysin orgaanista.

Alueiden edustus johtoryhmään

Paremman koordinoinnin vuoksi SSR uudisti myös alueellista toimintamalliaan. Konsernissa on kahdeksan alueyhtiötä, jotka jaettiin nyt kolmeen operatiiviseen alueeseen. Niistä vastaavat Jyrki Lautarinne, Arto Jokinen ja Tapani Pöyry muodostavat jatkossa myös konsernin johtoryhmän yhdessä Kukkosen kanssa.

”Aiemmassa johtoryhmässä oli se heikkous, että siihen kuului vain emoyhtiön omistajia ja vetäjiä. Siinä ei ollut lainkaan alueyhtiöiden vetäjiä mukana.”

”Alueyhtiöidemme toimitusjohtajat olivat ilmaisseet haluavansa käydä enemmän vuoropuhelua siitä, mitä alueilla tapahtuu ja millaisiin hankkeisiin voimme lähteä. Jos kaikki alueyhtiöt toimisivat itsenäisesti ja jokainen saisi päähänsä aloittaa samaan aikaan kymmenen miljoonan euron hankkeen, joka vaatisi viiden miljoonan rahoituksen, meillä olisi yhtäkkiä käsissämme 40 miljoonan rahoitustarve. Silloin täytyy tehdä valintoja, mihin tämä satsaus tehdään.”

Vähemmän gryndiä

Näiden rahoitustarpeiden hallitsemiseksi konserni teki jo aiemmin merkittävän päätöksen.

”Noin puolisen vuotta sitten teimme sellaisen linjauksen, että laitoimme vähän jarrua gryndaamisen puolelle ja siirsimme vähän enemmän painopistettä urakkapuolelle. Tämä oli juuri siksi, että saamme hallittua tätä kasvua ja sen vaatimaa rahoitusta.”

”On totta, että urakointi on matalakatteisempaa, ei siitä pääse mihinkään. Ilman muuta tilanteen niin salliessa otamme hyviä gryndikohteita, mutta ne pitää ottaa riskien hallinnan kautta, saada niihin rahoitus ja riittävät ennakkovaraukset.”

Vaikka yhtiö on lisännyt matalakatteisempaa urakointia, se odottaa tuloksensa kohenevan tänä vuonna. Viime vuonna liiketulosprosentti painui 3,6:een edellisvuoden 12,2:sta.

”Viime vuonna meillä oli jonkun verran kertaluonteisia eriä. Sen takia odotamme tuloksen olevan tänä vuonna hieman parempi.”

Keskustelu artikkelista: 2 kommenttia

  • Muistanko oikein: SSR Groupilla on joku vahva yhteys Keskustapuolueeseen? Jotan puliveivausta näillä oli ainakin henkilötasolla. Missä kepu, siellä kähmintä.

    Vastaa
  • AAP rakentaa laatua

    SSR on uusi Palmbergin OKA keskustalaisvaikuttajille..

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia