Kokeile kuukausi maksutta

Iso tappiourakka palautti Salpausselän Rakentajat Lujalta takaisin Mika Wileniukselle

Lahtelainen Mika Wilenius joutui yhtiökumppaninsa tapaturmaisen kuoleman jälkeen tyytymään vähemmistöosakkaan asemaan Salpausselän Rakentajissa. Osake-enemmistö siirtyi kuopiolaiselle Lujatalolle. Yksi iso tappiourakka sai Lujatalon kuitenkin luopumaan viime vuonna omasta osuudestaan ja Wilenius otti vastuulleen toiminnan jakamisen.

 

Salpausselän Rakentajien toimitusjohtaja Mika Wilenius piti pk-yrityksen vahvuutena pieniä yleiskuluja ja ketteryyttä.

Lahtelainen rakennusinsinööri Mika Wilenius ja maajoukkuetason jääkiekkoilijana mainetta saanut Erkki Laine ostivat Salpausselän Rakentajat edellisen omistajan perikunnalta kymmenen vuotta sitten. Tilanne muuttui ratkaisevasti, kun Laine kuoli tapaturmaisesti vuonna 2009.

”Ei minulla ollut varaa lunastaa Laineen osuutta hänen perikunnaltaan, joten jouduin myymään enemmistöosuuden yrityksestä”, Wilenius kertoo.

Ostajaehdokkaita oli kolme, joista Wilenius päätyi Lujataloon, jolla oli toimintaa Lahdessa. Lujatalon kaikki Lahden toiminta siirtyi kaupassa Salpausselän Rakentajille, ja maksuksi tästä Lujatalo sai 51 prosenttia Salpausselän Rakentajien osakekannasta.

”Sopimuksessa oli pykälä, jonka mukaan Lujatalo ostaa vähemmistöosuuteni tämän vuoden lopulla.”

Tämä pykälä kuitenkin raukesi, kun osakkaat päätyivät uuteen omistusjärjestelyyn viime vuonna.

Tappio johti Lujatalon lähtöön

Varsin nopeasti ensimmäisen kaupan jälkeen Wileniukselle oli paljastunut asioiden todellinen tilanne. Kun ”Salppuri” oli hoitamassa Lujatalon Lahden työmaita loppuun asti, mukana oli yksi väärin laskettu, vahvasti tappiollinen urakka.

”Tilanne valkeni kuuden kuukauden sisällä. Ratkaisuna päädyimme siihen, että firma otti tappiot niskoilleen ja osakekanta siirtyi minulle”, Wilenius kertoo.

Salpausselän Rakentajia ei kuitenkaan uhannut tappiourakan takia konkurssi, sillä oma pääoma ei mennyt miinukselle.

”Tapahtumat eivät missään vaiheessa vaikuttaneet väleihini Lujatalon suuntaan. Voin koska tahansa soittaa Isotalon Hannulle. No hard feelings.”

Lujatalossa asioista ollaan toista mieltä, mutta niistä (ja irtaantumiseen johtaneista syistä) ei haluta puhua enää sen enempää.

Wilenius ei juuri vietä aikaa toimistolla, minkä vuoksi tapaaminen hänen kanssaan sovittiinkin yhtiön ja tiettävästi koko Lahden seudun suurimmalle työmaalle, Päijät-Hämeen keskussairaalan peruskorjaus- ja laajennustyömaalle.

Hänellä ei ole virallista roolia työmaalla. ”Täällä minua kutsutaan yleensä ’hojo hojoksi’.”

”Suurilla suuret yleiskulut”

Taustastaan Wilenius kertoo, että valmistuttuaan rakennusinsinööriksi hän meni töihin Puolimatkalle, joka muuttui hänen siellä ollessaan NCC:ksi. Sen ajan työmaista hän nostaa esiin Venäjän kohteet,kuten sotilaskylät, Moskovan McDonald’sin ja Coca Colan tehtaan.

”Olin edennyt NCC:n herrahississä työpäälliköksi asti. Ajattelin, että turha on viedä työn tuloksia Ruotsiin, kun työt tehdään kuitenkin täällä”, Wilenius perustelee yrittäjäksi ryhtymistään.

Hän ehti nähdä lyhyeksi jääneen Lujatalon vaiheen aikana, mitä rakentaminen valtakunnallisella rakennusliikkeellä on. ”Huomasin nopeasti sen, että maakunnallinen rakennusliike on liikkeissään selvästi nopeampi kuin suuret kilpailijansa.”

Wilenius on havainnut, että samantyyppistä kehitystä on nähty muuallakin. Valtakunnalliset rakentajat ovat lopettaneet alueellisia yksiköitään. ”Kyllä tätä voi nimittää trendiksikin. Ei tämä ole mitään salatiedettä. Kyllä suurilla rakennusliikkeillä on myös suuret yleiskulut.”

Wileniuksen mukaan Salpausselän Rakentajat tuotti Lujatalon kauden jälkeen viime vuonna 1,7 miljoonaa euroa voittoa ja tänä vuonna on luvassa noin kaksi miljoonaa.

Laajentumisaikeita Helsinkiin ja Itä-Suomeen

Lujatalon omistuksessa Salpausselän Rakentajilla oli kilpailukielto emoyhtiön kanssa, mutta nyt tilanne on toinen.

”Tällä hetkellä toimi-alueemme käsittää lähinnä Päijät-Hämeen ja pääkaupunkiseudun, mutta meillä on tarkoitus laajentaa reviiriämme. Suuntana ovat radanvarsi Lahdesta Helsinkiin sekä Kouvolan ja Lappeenrannan seutu. Laajeneminen tapahtuu yritysjärjestelyjen kautta niin, että jo ensi vuonna liikevaihtomme kasvaa kaksinkertaiseksi, noin 70 miljoonaan euroon ja 2–3 vuoden sisällä sataan miljoonaan.”

Vuonna 1979 perustettu Salpausselän Rakentajat on keskittynyt talonrakentamiseen.  Henkilökuntaa sillä on sata henkeä ja liikevaihto on 35 miljoonaa euroa.

”Teemme työt omilla miehillä, omalla kalustolla ja omalla palaverikäytännöllä. Parikymmentä työntekijäämme ja kaksi toimihenkilöä on lähtöisin Virosta, mutta he kaikki ovat olleet mukanani sotilaskylistä asti”, hän sanoo.

”Me teemme, mitä osaamme.  Meidän vahvuutemme on organisaation keveys ja hakkaamme muut aikatauluillamme. Lisäksi olen ylpeä siitä, että kymmeneen vuoteen ei ole tullut yhtään laatureklamaatiota.”

”Olen varmasti mukana hamaan tappiin asti”, hän sanoo omasta tulevaisuudestaan.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Iso tappiourakka palautti Salpausselän Rakentajat Lujalta takaisin Mika Wileniukselle”

 1. Rinnakkaistoiminimet – Aldus Oy

  Lahden Painopalvelu
  LahtiPrint
  Salpausselän Kirjapaino
  Salppuri

  paljon on mennyt konkurssiin.

 2. Luulenpa että lujatalon irtautuminen liittyy keskustan nuorisosäätiön edellisten päättäjien kanssa tekemiin hämärähommiin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat