Länsimetrolle taas uusi takaisku: ”hermokeskuksen” käyttöönotto viivästyy – metropomot eivät tiedä, milloin metro lopulta liikkuu

Länsimetron surullinen saaga saa jatkoa, ja metro saattaa myöhästyä jälleen.

Länsimetron surullinen saaga saa jatkoa, ja metro saattaa myöhästyä jälleen.

Alun perin tarkoitus oli, että uutta metroa rakentava Länsimetro oy olisi luovuttanut metron Helsingin kaupungin liikennelaitokselle (HKL) viime viikon perjantaina. Näin kävikin kuuden Espoon metroaseman osalta, mutta kaksi Helsingin metroasemaa luovutettiin HKL:lle vasta maanantaina.

Metroasemien lisäksi luovuttamatta jäi myös valvontajärjestelmä. HKL:n toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken mukaan kymmenestä järjestelmästä kahdeksan ei ole vielä toimintakunnossa.

”Joitain käyttöönottotoimia on voitu aloittaa, mutta järjestelmä, joka kytkee yhteen länsimetron, on vielä puutteellinen. Tällä hetkellä kymmenestä valvontajärjestelmästä kaksi on toimintakykyisiä”, Lehmuskoski sanoo.

Länsimetro oy:n toimitusjohtajan Ville Saksin mukaan järjestelmä on tarkoitus luovuttaa HKL:lle kokonaisuudessaan tämän viikon aikana.

Järjestelmän myöhästymisestä kertoi ensin Länsiväylä.

Kukaan ei tunnu tietävän avautumisaikaa

Kukaan ei kuitenkaan tiedä vielä, milloin länsimetro aukeaa lopullisesti.

Aiemmin HKL arvioi metron käyttöönoton vievän aikaa noin neljä viikkoa siitä, kun Länsimetro oy on luovuttanut metron kokonaisuudessaan HKL:lle.

Nyt tämäkin arvio voi osoittautua vääräksi. Kumpikaan Länsimetro oy:n tai HKL:n toimitusjohtajista ei suostu arvioimaan, kuinka kauan metron aukeamiseen menee.

Länsimetro oy:n toimitusjohtajan Saksin mukaan arvion siitä, kuinka kauan metron käyttöönotto kestää, voi tehdä vain HKL, joka johtaa käyttöönottoa.
HKL:n toimitusjohtaja Lehmuskoski taas kehottaa kysymään metron liikennöinnin aloitusajankohtaa Länsimetro oy:n puolelta.

”Minä en pysty arvioimaan sitä (metron avausajankohtaa). Se riippuu tekijöistä, joihin minä en voi vaikuttaa. Kysy Länsimetron puolelta”, Lehmuskoski sanoo.

Lehmuskosken mukaan tarkempi arvio länsimetron aloitusajankohdasta voidaan tehdä vasta sitten, kun Länsimetro on luovuttanut valvontajärjestelmät HKL:lle toimintakuntoisena.

”Jos valvontajärjestelmät saadaan luovutettua meille tämän viikon aikana, se on ihan hyvä aikataulu. Silloin olemme suhteellisen hyvässä vauhdissa.”

Eli metro liikkuu vielä syyskuun aikana, jos Länsimetro oy luovuttaa valvontajärjestelmän HKL:lle tällä viikolla?

”Ei välttämättä. On arvioitu, että menee neljä viikkoa siitä, kun järjestelmät saadaan käyttöön. Se arvio voi liikkua vielä suuntaan tai toiseen. Tällaista järjestelmää ei ole koskaan aiemmin otettu käyttöön, niin kenelläkään ei ole absoluuttista tietoa”, Lehmuskoski sanoo.

”Tässä tehdään yhdessä HKL:n kanssa kaikkemme, että metro liikkuu mahdollisimman nopeasti. Jos metro viivästyy, niin uskon, että se viivästyy todella vähän”, Länsimetro oy:n toimitusjohtaja Saksi vakuuttelee.

Avajaisia siirretty jo pariin otteeseen

Länsimetron historia on ollut murheellinen. Vuosi sitten toukokuussa HSL mainosti näyttävällä mainoskampanjalla avajaispäivää, joka koittaisi 15. elokuuta 2016.

Länsimetron ykkösvaihe eli rata Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään piti ottaa käyttöön alun perin jo vuonna 2015. Avajaisia siirrettiin sittemmin viime vuoden elokuulle ja lopulta tähän syksyyn.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Länsimetrolle taas uusi takaisku: ”hermokeskuksen” käyttöönotto viivästyy – metropomot eivät tiedä, milloin metro lopulta liikkuu”

  1. Karmeaa katsoa tätä ammattitaidottomuutta. Poliitikko ei ymmärrä mistä päättää ja laittaa isoon hankkeeseen ammattitaidottomat virkamiehet toteuttamaan sen.
    Kukaan ei vastaa ja ’learning curvea’ pidetään kuntaympäristössä eksoottisena mausteena.

    1. Ja matinkylä-kivenlahti on myös samanlaista veivausta. Nyt pitäisi löytää nopeasti joku, joka laittaisi hankkeeseen ryhtiä.

  2. Tarjoan seuraavan metroverkon laajennusurakan eurolla. Kyllä rakennan koko systeemin euron hintaan. Toki budjetti voi ylittyä yöhemmin muutamalla miljardilla mutta se ei ole keltään pois. Verorahoilla nämä rakennetaan eikä ihmisten rahoilla. 😉

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat