Klaukkalantien liikenneympyrän työmaalla valokaaren ja kovan pamauksen aiheuttanut sahattu putki kuvassa vasemmalla ylhäällä. Kuva: Nurmijärven Sähkö

Huolimattomuus aiheutti hengenvaarallisen valokaaren tietyömaalla Klaukkalassa

Työntekijän huolimattomuus johti hengenvaaralliseen valokaareen ja läheltäpiti-tilanteeseen Nurmijärven Klaukkalantien liikenneympyrän työmaalla. Asiasta kertoi ensimmäisenä Nurmijärven Uutiset.

Kirjoittaja(t) Johanna Aatsalo

Tilanne sai alkunsa, kun työntekijä alkoi sahata pistosahalla kaivuutöissä esille noussutta 20 kV:n keskijännitekaapelia suojannutta mustaa suojaputkea.

”Työntekijä luuli, että kyseessä on käytöstä poistettu vesiputki. Oikeasti se oli kuitenkin muutamia vuosia sitten tien alle suuntaporattu suojaputki sähkökaapelille. Kun työntekijä sai sahattua ensimmäisen reiän putkeen, hän luuli sadevettä putkesta tulevaksi vedeksi ja jatkoi sahaamistaan. Kun saha osui putken sisällä olleeseen jännitteiseen kaapeliin, kuului valtava jysäys ja kaapelistä lähti valokaari”, Nurmijärven Sähkön verkkojohtaja Osmo Karvonen kertoo Rakennuslehdelle.

Karvosen mukaan onnettomuudessa oli mukana uskomattoman paljon hyvää tuuria. Jopa tuhansia asteita kuuma valokaari ei osunut työntekijään eikä hän saanut sähköiskua. Työntekijä vietiin tarkastettavaksi terveyskeskukseen.

Karvosen ja turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan valokaarisähköiskusta selviytyminen on hyvin harvinaista ja tavallisesti sen aiheuttamat palovammat ovat hyvin vaikeita.

Täydellista huolimattomuutta

Karvosen mukaan alustavissa selvityksissä on käynyt ilmi, että kaivu-urakan urakoitsija on toiminut täydellisen huolimattomasti.

”Valtaosa asioista on tehty päin prinkkalaa ja täysin ammattitaidottomasti”, Karvonen harmittelee.

Hänen mukaansa urakoitsijalla oli tiedossa alueella kulkevien vesiputkien, sähkökaapelien, tietoliikennekaapelien ja tievalaistuksen reitit. Tieto oli kuitenkin ”unohtunut”.

”Annamme seuraavaksi Tukesille sähkötapaturman läheltäpiti -tilanteen selvityksen. Keskiviikkona käymme läpi tilanteen yhdessä työmaan ja turvallisuuskoordinaattorimme kanssa.”

Työmaan töiden tilaajana on Nurmijärven kunta ja se käy tapahtuneen läpi kaivuuyrityksen kanssa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Huolimattomuus aiheutti hengenvaarallisen valokaaren tietyömaalla Klaukkalassa”

  1. Taas maalla huudellaan viisaita kun merellä tapahtuu. En todellakaan lähtisi syylllistämään kaveria montussa, joka joutuu elämään puutteellisten karttojen, huonojen näyttöjen ja merkitsemisien kanssa joka päivä. Kaveri on aivan oikein lähtenyt selvittämään onko putki tyhjä. Kuinka muutenkaan sen voisi tehdä. Näytöt saat viikon päähän ja niiden tarkkuus on mitä on. Kaapelinauhoja ei käytetä tai ne ovat putken pinnassa. Sitten vielä tämä että suuntaporauksen suojaputkena käytetään samaa Peh putkea kun vesijohdoissa. Voi hyvää päivää arvo siinä sitten mikä mutki on mikäkin.

    Olisiko liikaa edellytetty että sähköjutket kulkisivat AINA keltaisissa ja TELE punaisissa jne. Maahan pistetään nyt sellaisella vauhdilla kaapelia eikä kukaan ole ajatellut miten niiden kanssa tullaan elämään tulevaisuudessa.

  2. Verkkojohtaja saanut aika paljon palstatilaa uhrin syyllistämiselle, silläkö tilanne korjaantuu jatkossa että herrat haukkuu duunarit ja sama hälläväliä työnjohtokulttuuri johtaa jatkossakin työtapaturmiin.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi