Taloyhtiöiden etujärjestö voi saada johtoonsa rakennusyhtiö SRV:n johtajan – osa jäsenistä epäilee eturistiriitaa

Uudenmaan alueyhdistys ajaa omaa ehdokastaan ja katsoo rakennusliikkeen johtajan sopivan huonosti taloyhtiöiden liiton johtoon.

Kaupungistumisesta hyötyvät yhtiöt, jotka toimivat keskeisillä paikoilla. (Kuva: Sami Kero / HS)

Suomen Kiinteistöliiton hallituksen puheenjohtaja vaihtuu lauantaina Tampereella pitkästä aikaa, kun kymmenen vuotta liittoa luotsannut rahoitusneuvos Matti Inha väistyy.

HS:n tietojen mukaan puheenjohtajuutta tavoittelee vain kaksi ehdokasta. Toinen on Kiinteistöliitto Uusimaan hallituksen puheenjohtaja ekonomi Olavi Merikanto ja toinen rakennusyhtiö SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen.

Tieto ei ole täysin aukoton, koska liitto ei julkista ehdokkaita etukäteen, ja mahdollista on myös, että ehdokkaita asetetaan vielä kokouspaikalla lauantaina.

Syntyykö ristiriitoja?

Suomen Kiinteistöliitto on perustettu ajamaan taloyhtiöiden etuja ja toimimaan niiden laki- ja teknisten asioiden neuvonantajana. Liiton jäseninä on 24 alueellista alayhdistystä, jotka edustavat yhteensä noin 24 000 taloyhtiötä.

Jäsenenä on lisäksi Suomen Vuokranantajat -yhdistys, jonka ehdotuksesta Nieminen asetettiin ehdolle.

Kokouksen alla osa Merikannon kannattajista katsoo, että SRV:n Nieminen ei ole paras mahdollinen valinta paikalle rakennusliikkeen johtajana mahdollisten eturistiriitojen vuoksi.

Jäsenenä on lisäksi Suomen Vuokranantajat -yhdistys, jonka ehdotuksesta Nieminen asetettiin ehdolle.

Ristiriitoja voisi esimerkiksi syntyä, jos taloyhtiö syyttää rakennusyhtiötä rakennusvirheistä ja rakentajana olisi toiminut SRV, joka rakentaa paljon asuntoja pääkaupunkiseudulla ja muissakin keskuksissa.

Asiasta Suomen Kiinteistöliiton hallitukselle ja toimitusjohtaja Harri Hiltuselle kirjelmöinyt yhdistysaktiivi kirjoittaa, että ainakin Kiinteistöliitto Uusimaan juristeilla on suuri todennäköisyys joutua neuvomaan taloyhtiöitä tapauksissa, joissa vastapuolena voi olla SRV.

Hiltunen sanoo, että hän ei voi ottaa kantaa ehdokkaisiin. Ehdokkaat on asetettu jäsenyhdistysten ehdotuksista ja nimet tulevat julki vasta lauantain kokouksessa.

”Kenen puolella tässä ollaan”

Olavi Merikanto sanoo olevansa tietoinen, että ehdokkaita on ainakin tässä vaiheessa vain kaksi ja hän on valmistaunut lauantaina katsomaan, kumpi saa enemmän kannatusta.

Kiinteistöliitto Uusimaa, joka edustaa Helsinkiä ja muuta pääkaupunkiseutua, on Suomen Kiinteistöliiton suurin yhdistys ja kattaa jäseninä olevista taloyhtiöistä noin 40 prosenttia. Kokouksessa sillä on eniten ääniä, mutta ei enemmistöä.

Merikanto ei halua arvostella Niemisen ehdokkuutta, mutta hän sanoo kummastelleensa Vuokranantajien esitystä: ”Kysymys on, kenen puolella tässä ollaan.”

”Tämä on meille henkilökysymys”

Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo yhdistyksen lähteneen ehdottamaan Niemistä ehdolle siksi, että hän on henkilönä tullut tutuksi yhteistyökuvioista rakennusliikkeiden kanssa.

”Tämä on meille henkilökysymys emmekä usko, että hänen taustansa aiheuttaisi jääviysongelmia sen enempää kuin Inhalla, joka on toiminut asuntoluottopankkiirina. Niemisen me olemme oppineet tuntemaan ammattitaitoisena ja yhteistyöhakuisena henkilönä.”

Koro-Kanerva ei usko, että jäsenyhdistysten juridisen neuvonnan sisältöön voisi vaikuttaa se, että Nieminen työskentelee rakennusyrityksessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taloyhtiöiden etujärjestö voi saada johtoonsa rakennusyhtiö SRV:n johtajan – osa jäsenistä epäilee eturistiriitaa”

Jätä kommentti