Kokeile kuukausi maksutta

Jättimäinen Ara-tuotannon leikkaus torjuttiin budjettiriihessä

Valtiovarainministeriön esittämä sosiaalisen asuntotuotannon leikkaus jäi toteutumatta tänään päättyneessä hallituksen budjettiriihessä.

A-Kruunun kohde Helsingin Mellunmäessä Korvatunturintiellä

Budjettiriihen päätökset eivät tarjonneet asuntorakentamisen kannalta yllätyksiä. Varsinainen uutinen onkin se, että sosiaalisen asuntotuotannon kannalta ikävä leikkaus jäi toteutumatta.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan Ara-asuntojen korkotukilainojen valtuutta olisi leikattu 370 miljoonalla eurolla. Lainojen myöntämisvaltuus olisi pudonnut 1,41 miljardista eurosta 1,04 miljardiin euroon.

Lainoitusvaltuuden leikkaus jäi kuitenkin budjettiriihessä toteutumatta. Toteutuessaan leikkaus olisi vähentänyt Ara-tuotantoa noin 2400 asunnolla.

Normaalin asuntotuotannon lisäksi korkotukilainoitusta käytetään muun muassa asunnottomuuden torjuntaan ja opiskelija-asuntojen rakentamiseen.

Nyt päätetyllä 1,41 miljardin euron lainoitusvaltuuden mahdollistetaan arviolta 9000 uuden asunnon rakentaminen.

Lainoitusvaltuuden pysyminen ennallaan tukee hallituksen tavoitetta asunnottomuuden puolittamisesta vuoteen 2019 mennessä.

A-Kruunu saa rahansa

Budjettiriihessä päätettiin jo kehysriihessä sovittu A-Kruunun pääomittaminen 50 miljoonalla eurolla. Pääomituksen ansiosta A-Kruunu voi kaksinkertaistaa tuotantonsa ja laajentaa sitä Helsingin seudun lisäksi myös muille kasvaville kaupunkiseuduille.

Puurakentamisen ohjelma sai 2 miljoonaa euroa lisärahaa.

Hallitus myös lisäsi alueellisen kuljetustuen määrää miljoonalla eurolla. Ensi vuonan tukea jaetaan 6 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Jättimäinen Ara-tuotannon leikkaus torjuttiin budjettiriihessä”

  1. Valtiovarainministeriön esitys lainoitusvaltuuksien alentamisesta oli aika suuri. Esitetty leikkaus ei olisi tainnut silti välttämättä kyetä johtamaan ARA-asuntojen rakentamisen vähenemiseen väitetyllä 2400 uudella asunnolla. Eikä rahoituksen säilyttäminen entisellä tasolla johda välttämättä väitetyn 9000 uustuotantoa olevan ARA-asunnon syntymiseen. Syy näihin epäilyksiin on siinä, että rajoittava tekijä ARA-asuntotuotannossa ei ole viime vuosina ollut lainoitusvaltuuksien määrä, vaan ihan muut asiat.

    Lainoitusvaltuuksien käyttöä ei ole vuoden 2015 korkeiden lainavaltuuksien käyttöasteiden jälkeen saatu lähellekään lainavaltuutta. Rahoituskelpoisia hankkeiden hakemuksia on viime vuosina ollut selvästi vähemmän kuin mitä ARA voisi myöntää lainaa. Vuonna 2017 lainavaltuudet olivat 1410 miljoonaa euroa ja valtuutta käytettiin 1162 miljoonaa euroa. Korkotukilainan hyväksymispäätökset tehtiin silloin 7288 uustuotantoa olevalle asunnolle. Noin 1700 asuntoa jäi puuttumaan 9000:sta, vaikka lainoitusvaltuuksia oli käytettävissä tarpeita enemmän. Noin 250 miljoonaa euroa jäi siis lainoitusvaltuuksista silloin käyttämättä. Voi olla, että 1410 miljoonan euron lainavaltuuksista osa jää käyttämättä myös vuonna 2019.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat