Kiinteistöliitto: Korjausrakentamisen kasvu hiipumassa – näkymät vajonneet keväästä

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen kasvaa ensi vuonna lievästi, ennakoi Kiinteistöliiton tuore korjausrakentamisbarometri.

Kirjoittaja(t) Startel

Kasvuodotuksia varjostaa liiton mukaan se, etteivät taloyhtiöt ole saaneet urakkatarjouksia entiseen tapaan. Myös lainansaanti ja lainaehdot ovat heikentymässä.

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometriin vastanneista taloyhtiöistä 30 prosenttia arvioi, että niiden korjausrakentaminen kasvaa ensi vuonna. 28 prosenttia odottaa korjaamisen supistuvan.

Tälle vuodelle barometri ennakoi kasvua ainoastaan pääkaupunkiseudulle.

Vastaajien näkymät heikentyivät syksyllä kevääseen verrattuna.

”Tulos on linjassa esimerkiksi Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin ja Elinkeinoelämän keskusliiton suhdanneindikaattoreiden tulosten kanssa. Makrotalouden tunnelma on vuoden 2018 kuluessa heikentynyt”, arvioi Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero tiedotteessa.

Arvioita on voinut painaa myös muun muassa tänä vuonna käyty vilkas julkinen keskustelu taloyhtiöiden ja kotitalouksien velkaantumisesta, Kero uskoo.

”Velkaantumiskeskustelussa ovat sekoittuneet uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen rahoitus, mikä saattaa hämmentää taloyhtiöitä. Taloudelliset olosuhteet korjausrakentamisen kannalta poikkeavat kuitenkin merkittävästi yhtiöstä ja alueesta riippuen.”

Monissa kaupungeissa asuntojen hinnat ovat laskeneet pitkään.

Kiinteistöliiton kaksi kertaa vuodessa toteuttamaan korjausrakentamisbarometriin vastasi miltei 3000 taloyhtiönsä edustajaa, joista joka neljännellä on kuluvana vuonna käynnissä korjaushanke taloyhtiössään.

Hankesuunnittelu-, suunnittelu- ja tarjouspyyntövaiheessa olevien yhtiöiden yhteenlaskettu osuus oli nyt 21 prosenttia, mikä oli enemmän kuin vuosi sitten.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistöliitto: Korjausrakentamisen kasvu hiipumassa – näkymät vajonneet keväästä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi