Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusbisneksessä paljastui epäilty kartelli, joka on nostanut kustannuksia koko Suomessa

Thermisolin ja UK-Muovin kartelli on nostanut rakennuskustannuksia julkisissa ja yksityisissä rakennushankkeissa, kertoo kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Thermisolin ja UK-Muovin kartelli on nostanut rakennuskustannuksia julkisissa ja yksityisissä rakennushankkeissa, kertoo kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Thermisolia ja UK-Muovia uhkaa yhteensä neljän miljoonan euron kartellisakko kielletystä kilpailijoiden välisestä yhteistyöstä EPS-eristeiden markkinoilla Suomessa.

Sakkoa esittää kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV. Asia menee seuraavaksi markkinaoikeuden päätettäväksi, joka siis tuomioistuimena ratkaisee, ovatko yritykset toimineet KKV:n esittämällä tavalla.

ThermiSolille KKV esittää 2,8 miljoonan euron ja UK-Muoville 1,5 miljoonan euron seuraamusmaksun määräämistä.

Yhtiöiden kartelli oli KKV:n mukaan merkittävä, sillä se on kattanut koko Suomen, eli yhtiöt ovat toimineet valtakunnallisesti, koko Suomessa. Kartellista epäiltyjen yhtiöiden markkinaosuus Suomessa EPS-eristeissä on ollut kartellin aikana 80 prosenttia, kertoo kartellivalvonnan päällikkö Antti Norkela KKV:sta.

”KKV:llä on näyttöä siitä, että kartelli on toiminut vuoden 2012 marraskuusta vuoden 2014 loppuun”, hän sanoo.

Kuluttaja- ja kilpailuviraston mukaan kartelli nosti EPS-eristeiden hintatasoa ja rajoitti yhtiöiden keskinäistä kilpailua. Kartelliin osallistunut Styroplast vapautettiin seuraamusmaksusta, sillä se otti ensimmäisenä yhteyttä virastoon ja kertoi kartellista.

ThermiSol julkaisi tiistaina tiedotteen, että se valmistelee vastaustaan KKV:n esitykseen eikä kommentoi asiaa tarkemmin.

EPS-eristeet ovat rakentamisessa välttämättömiä tuotteita, joita käytetään pääasiallisesti rakennusten lämmöneristeinä, teknisinä eristeinä ja äänenvaimennustuotteina uudis- ja korjausrakentamisessa.

KKV:n mukaan kartelli on nostanut rakennuskustannuksia niin julkisin kuin yksityisinkin varoin toteutettavissa rakennushankkeissa, ja sen vaikutukset ulottuivat yksittäisiin kuluttajiin, yrityksiin sekä julkisen sektorin toimijoihin.

KKV sanoo, että ThermiSol, UK-Muovi ja Styroplast sopivat vuosille 2013 ja 2014 ajoittuvista EPS-eristeiden hinnankorotuksista, niiden suuruudesta, ajankohdasta ja toteuttamistavasta tapaamisissa ja puhelinkeskusteluissa.

Yhtiöt ovat markkina-asemaltaan kolme merkittävintä EPS-eristevalmistajaa Suomessa. Keskenään kilpailevien yritysten välinen hintayhteistyö kuuluu luonteensa ja vaikutustensa puolesta kaikkein vakavimpiin kilpailunrajoituksiin, KKV kertoo tiedotteessaan.

KKV:n mukaan kartellin vahingollisuutta korostaa sovittujen hinnankorotusten ajoittaminen EPS-eristeiden kysyntäsesongin alkuun.

”Hinnankorotukset sovittiin tehtäväksi keväällä ennen suurimman kysynnän alkua, jotta kartellin osapuolet saivat maksimoitua hinnannoususta saamansa hyödyn. Menettely kohdistui erityisesti EPS-eristeiden käytetyimpiin laatuihin”, KKV:n tiedotteessa lukee.

Norkela kertoi HS:lle, että kartellihinnoittelu koski erityisesti lattia- ja routaeristeitä. KKV ei esitä julkista arviota, paljonko sen epäilemä kartelli on nostanut hintoja ja mikä on kartellin vaikutus euromääräisesti.

Yhtiöiden menettelyiden laatu, laajuus, moitittavuuden aste ja kesto olisivat edellyttäneet esitettyä suurempia seuraamusmaksuja. Lain mukaan seuraamusmaksun suuruus voi kuitenkin olla enimmillään 10 prosenttia kilpailunrajoitukseen osallistuneen yrityksen liikevaihdosta siltä vuodelta, jona se viimeksi osallistui kartelliin.

Kartelli on yritysten välinen salainen järjestely, jonka avulla sen jäsenet nostavat tuotteidensa hintaa omaksi edukseen aitoon kilpailutilanteeseen verrattuna.

”KKV:n havaintojen perusteella ei ole mitään syytä olettaa, että kartellit olisivat menneen maailman ilmiö. Vakavien vihjeiden ja yhteydenottojen määrässä ei näy vähenemisen merkkejä. Asiakkaiden ja kansantalouden kannalta tämä on tietysti varsin ikävä havainto”, Antti Norkela sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Rakennusbisneksessä paljastui epäilty kartelli, joka on nostanut kustannuksia koko Suomessa”

 1. Jos kartellirikosten rangaistukset suhteutettaisiin aiheutuneeseen vahinkoon, rangaistukset olisivat pitkiä vapausrangaistuksia.

  1. Käytät väärää termiä. Kartelli ei ole rikos – Suomessa. Monessa muussa maassa on ja rangaistukset ovat tuntuvia.

   Esko Ahon ja Iiron Viinasen hallitus poisti sen rikoslaista vuonna 1992 eikä nykyinen keskustan ja kokoomuksen hallitus ole tehnyt mitään palauttaakseen sitä sinne takaisin. Stubbin hallitus selvitti asiaa, mutta jätti päätökset tekemättä. Hallituksen korruption vastaisessa strategiassa kartelli sivutaan tyystin. Laitoin asiasta oikeusministeriölle kyselyn muutama viikko sitten, mutta vastaus on viipynyt.

   Esimerkiksi julkisista hankinnoista voidaan sulkea pois yritys, jonka toimitusjohtaja on syyllistynyt, hieman kärjistäen, seksuaalisen kähminnän tyyppiseen rikokseen. Mutta jos hän on pettänyt kartellilla tilaajalta miljoonia euroja, niin poissulkemista ei voi tehdä, koska ei hän mitään rikollista ole tehnyt vaan on vain venyttänyt tuottoisalla tavalla liikemismoraaliansa.

   Pahin yhdistelmä on kartelli ja lahjonta, joka kohdistuu tilaajan edustajaan. Jos kartelli ei ole rikos, ei sitä ehkä sitten ole myöskään tuo silmien ummistaminen rahaa vastaan.

   https://www.rakennuslehti.fi/blogit/miksi-kartelli-on-petos-mutta-ei-rikos/

 2. Nämä talousrikoksen muodot ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa.
  Ainakin kun kokoomus on päättämässä.

 3. Pitäisikö tällaisten yritysten olla mukana säätämässä osien C ja D määräyksiä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat