Sisäilmayhdistyksen hallitusta huolestuttavat erityisesti kärjistykset, joissa on annettu kuva, että kunnat haluavat sulkea ilmanvaihtoa, vaikka tilanne on toisensuuntainen.
Kuntien tavat syyniinJos suositukset otetaan käyttöön, ilmanvaihdon määrä lisääntyy, sillä monet kunnat käyttävät ilmanvaihtolaitteitaan minimaalisesti.
Viimeistelyssä olevassa ohjeessa selkeytetään rakennuksen käytön mukaisen ilmanvaihdon periaatteita ja edellytyksiä. Näihin kuuluvat esimerkiksi rakennuksen vaipan yli olevien paine-erojen hallinta. Rakennuksen tulo- ja poistoilmavirrat pitää säätää siten tasapainoon, että vaipan yli oleva paine-ero on mahdollisimman pieni. Tavoitteena voi olla esimerkiksi kaksi pascalia.
Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa
4 vastausta artikkeliin “Saako koulun ilmanvaihdon sulkea yöksi? Uudet ohjeet selkeyttävät tilannetta”
Pellit kiinni vain, suolikaasun paine pitää alakaton ylhäällä.
Kyse ei ole pelkästään siitä, että yöllä ja viikonloppuisin ilmanvaihtokanaviin laskeutuu pölyä ja joskus jopa ääneneristeiden villakuitujakin. Isoin sisäilmariski Suomessa on radon. Monissa kouluissa tehokas ilmanvaihto on se keino, jolla raja-arvoissa pystyään.
Combi-hankkeessa mitattiin koulujen radonpitoisuuksia. Kahdessa kohteessa arvot ylittivät viikonloppuna kolminkertaisesti määräysten raja-arvot. Ilmanvaihdosta säästämällä säästyy siis energiaa ja oppilaat säteilevät.
Tässä videoesitys combi-seminaarista. https://echo360.org.uk/media/e4175d96-6a00-4de4-841d-55e1665e596e/public
Radon putkisto on täysin erikseen.
Kannattaa lukea jo noin 10 000 kommenttia IS:ssa olleen vastaavasta jutusta
Asiantuntijat neuvovat kuntia sulkemaan ilmastoinnin yöksi – rakennusyhtiön johtaja: ”Kuulostaa arveluttavalta”
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006025666.html?cs=email
Yhteenveto kommenteista jottei käyttöajan ulkopuolella saa pysäyttää ilmanvaihtoa.