Rakennuslehden tilaajana saat digipalvelut käyttöösi syöttämällä henkilökohtaisen tilaajatunnuksesi. Löydät sen lehtesi osoitetietojen ensimmäisen rivin alusta.
Rakennusliike Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela kummastelee Helsingin Jätkäsaaren Vihreistä vihrein -kerrostalokorttelin ympärillä käytyä keskustelua sisäilmaongelmista.
Uuden tutkimuksen mukaan vanhempien tietoisuus ja huoli koulurakennuksen mahdollisista sisäilmanongelmista lisäsi oireiden raportointia sisäilmakyselyissä.
Sisäilmaan liittyvä oireilu on yleistä. Oireilun syiden selvittämiseen ja terveysriskien arviointiin on esitetty ratkaisuksi toksisuustestejä, josta osasta on jo kaupallisiakin sovelluksia. Nykyiset toksisuustestit eivät kuitenkaan sovellu sisäilmahaittojen arviointiin.
Sisäilmayhdistyksen ja kuntien yhdessä valmistelemat ja parhaillaan viimeistelyssä olevat ilmanvaihtosuositukset ovat herättäneet runsasta keskustelua. Joidenkin keskusteluun osallistuneiden mukaan ilmanvaihtoa ollaan suosituksissa vähentämässä, vaikka asia on juuri päinvastoin.
Kunnat haluavat yhteisiä käytäntöjä sen suhteen, kuinka raskaita korjauksia tehdään ja onko energian säästö tärkeämpää kuin ihmisten terveysriski. Helsingin, Espoon ja Vantaan kiinteistöpäättäjät kertovat myös, mikä meni pieleen Kätilöopistossa ja Jousenkaaren, Hämeenkylän ja Korson kouluissa.
Vantaan kaupunki teettää sisäilmaongelmista oirekyselyn kaupungin kaikissa kouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksen yksiköissä. Ensimmäisenä oirekyselystä kertoi Helsingin Sanomat.
Opettajat voivat huonoimmin 1960–80-luvuilla rakennetuissa kouluissa, kertoo Turun yliopiston ja OAJ:n tutkimus. Tutkimuksen ”vihjailuja” siitä, että esimerkiksi polven nivelrikolla ja sisäilmaongelmilla olisi jotain yhteyttä keskenään, voi kuitenkin kritisoida.