Rakennuslehti-kysely: Puolueet valmiita kaavoituksen täysremonttiin – liikenneinfraan luvataan lisää rahaa

Rakennuslehden kyselyn mukaan suurimmat puolueet ovat valmiita merkittäviin muutoksiin kaavoituksen osalta seuraavalla vaalikaudella. Liikenteen infrastruktuuriin luvataan lisää rahaa ja suurten ratahankkeiden yhtiöittäminen saa kannatusta.

Eduskunnassa tehdään seuraavalla vaalikaudella merkittäviä rakentamista koskevia uudistuksia. Kuva: Sami Kero / HS
Maankäyttö- ja rakennuslaki (mrl) on määrä uudistaa seuraavan neljän vuoden aikana. Tavoitteena on, että hallituksen esitys uudeksi laiksi valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Rakennuslehti-kysely: Puolueet valmiita kaavoituksen täysremonttiin – liikenneinfraan luvataan lisää rahaa”

 1. Luovutaanko kuntien kaavoitusmonopolista? Tuskin.

  Entä lopetaanko kuntien määräysylivalta tavallisten ihmisten kotien kohdalla?
  Normaali ihminen rakentaa kerran elämässään itselleen talon ja sijoittaa siihen paljon rahaa ja joutuu osaamattomien kaava-arkkitehtien(=virkamiehien) ikeen alle. Kunnissa määrätään asunnon neliöt, värit, julkisivumateriaalit, katon suunnat ym… Itse talon suunnittelijalla on kädet sidotut. Ja tästä aáadaan aikaan tylsiä pakettitaloalueita missä ei ole mitään luovutta eikä arkkitehtuuria.

  Yksityiselle kansalaiselle kaavoituksen tulee sallia tontista riippumatta min. 250 m2 rakennusoikeutta per talo. Max 3 kerrosta, pieni sivuasunto.
  Siinä kaikki. Kaavoittaja tuo esille kestävän kehityksen materiaalit ja oikean ja turvallisen rakennustavan. Sitten ammattilaiset tekevät suunnittelun ja materiaalivalinnat ja antavat luovuuden kukkia. Ja jokainen rakentaa sen verran kun tarvitsee, mutta voi myös varautua laajennukseen tulevaisuudessa.

  Kunnat vaan pienentävät tonttejaan ja rakennusoikeuksiaan. Tarkoituksena on kerätä euroja kunnan kassaan.

 2. Nyt on pieni luova arkkitehti pahoittanut pahasti mielensä.

  Ymmärrät varmaan että asuinalueet näyttäisivät aivan katastrofeilta, jos samalla alueella päästettäisiin vaikkapa kymmenen vuoden aikana 200 eri arkkitehtia suunnittelemaan pientaloja. Puhumattakaan hinnasta ja huonosta arkkitehtisuunnittelusta johtuvista riskirakenteista.

  Kaavoittaja ei nytkään ota kantaa rakennustapaan, joten miksi sen tulisi ottaa vastaisuudesssa?

  Jos kuntien kaavoitusmonopolista luovuttaisiin, niin kuka laatisi kaavat? Kuka tai mikä taho hyväksyisi ne? Entä kenen vastuulle siirrettäisiin kaavan noudattamisen valvonta?

 3. Virkamiesmäinen vastaus…luultavasti virkamieheltä. Toki kunnat voivat hyväksyä kaavat edelleen muttei yksin suunnitella. Tässä maassa on turha etsiä monopoleista kansalaisille etuja ja oikeutta. Ja arvaus meni metsään … en ole arkkitehti, ei sinne päinkään. Vain talonrakentamista suunnitellut suomalainen , joka törmäsi usein järjettömiin kaavoitusmääräyksiin , joilla ei ollut mitään järkevää perustetta. Ja huomautuksia ei edes otettu käsittelyyn….koska monopolissa ei niin tarvitse tehdä…

  Arkkitehti on tietääkseni koulutettu talonsuunnitteluun. Annan ennemmin sen suunnitella taloni kuin kunnan virkamiehen oudoilla kaavamääräyksillään.