Kokeile kuukausi maksutta

Kuopion Savilahden infra-allianssi purettiin kehitysvaiheen jälkeen

Kuopion Savilahden alueen infrarakentaminen oli tarkoitus toteuttaa allianssimallilla, jonka osapuolet olivat Kuopion kaupunki, GRK Infra sekä Pöyry Finland.

Savilahti sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Kuopion torilta. Alueen kehittäminen on kaupungin kärkihanke. Kuva: Arkkitehtitoimisto AJAK oy

Hankkeen hintalapuksi oli arvioitu noin 35 miljoonaa euroa.

Kuopion kaupunkirakennelautakunta päätti kuitenkin kokouksessaan maaliskuun lopulla, että kyseinen allianssi puretaan reilun vuoden kestäneen kehitysvaiheensa jälkeen.

Kallaveden rannalla sijaitsevaan Savilahteen on tarkoitus kehittää noin 35 000 asukkaan, työntekijän ja opiskelijan kaupunginosa.

Hinnasta oli eri näkemys

Kuopion kaupunki pyysi kuluvan vuoden maaliskuussa GRK:ta ja Pöyryä laskemaan hankkeen tavoitekustannusta 2,8 miljoonalla eurolla. Tämä käy ilmi Kuopion kaupunkilehden artikkelista.

Kaupungininsinööri Ismo Heikkisen mukaan allianssin purkamisen syynä olivat eriävät käsitykset hinnasta.

”Käsityksemme on, että hinta hinattiin liian korkealle”, Heikkinen sanoo Rakennuslehdelle.

Hän kertoo, että viimeiset punnerrukset hinnasta aiheuttivat suhteiden tulehtumista. Lisäksi GRK:n viimeinen tarjous sisälsi Heikkisen mukaan kalliita ehtoja.

”Toisaalta tuntui, ettei GRK tunne pelikenttää täällä. Emme ole tottuneet olemaan yhteistyössä ja tuntui, ettemme aina puhuneet samaa kieltä.”

Hinta ei ollut ainut syy

GRK:n johtaja Jouko Viitala ei usko näkemyseron hinnasta olleen ainut syy allianssityön keskeyttämiseen.

”Vetoamalla kustannuksiin voi helposti perustella tilannetta, joka on aika moniulotteinen”, Viitala sanoo.

Viitalan mukaan allianssin kehitysvaihe lähti liikkeelle hyvällä ryhmäytymisellä ja onnistuneella tehtävän sekä tavoitteiden asettamisella.

”Sitten kuitenkin mentiin perinteiseen tapaan tehdä asioita ja osapuolten luottamus toisiinsa katosi.”

Tällä hän viittaa siihen, että kun tuli aika tehdä vaikeita päätöksiä, niitä ei tehty allianssin hengessä yhteistoimintaprosessien mukaisesti.

”Perinteisellä tavalla sopimuksia lukemalla ja taktikoimalla lopputulos on tämä.”

GRK ja Pöyry ovat palkanneet konsultin selvittämään kehitysvaiheen kulkua ymmärtääkseen, mitä hankkeessa todella tapahtui.

Tulossa erillisurakoita

Pöyry jatkaa kaupungin kanssa Savilahden suunnittelua. Kaupungin oma kuntatekniikkaliikelaitos siirtää alueella parhaillaan kaapeleita. Muut infraurakat kilpailutetaan syksystä alkaen.

Heikkinen ei usko allianssin purkamisen vaikuttavan alueen rakentumisen aikatauluun. Hän kiittää allianssityötä siitä, että alueen suunnitelmat ja kaavat valmistuivat nopeasti.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kuopion Savilahden infra-allianssi purettiin kehitysvaiheen jälkeen”

  1. GRK:n edellinen toimitusjohtaja ei ollut allianssimallista erityisen viehättynyt. ”Minä en missään nimessä kritisoi yhteistyötä, päinvastoin. Mutta allianssimallissa urakkamuodolla yritetään väkisin hakea luottamusta. Minusta siinä on omat haasteensa. Allianssi vahtii itse itseään. Kritisoin allianssin ansaintalogiikkaa.

    Hyvin sanottu allianssimallista.

    1. Eipä tuo mallikaan ole välttämättä vielä ihan täysin valmis. Olisit voinut nostaa myös esille, sen kuinka GRK myönsi palanneensa vanhoihin tapoihin, eli sopimustaktikointiin ja kaiken kotiinpäin vetämiseen, samalla mahdollisimman vähän omia tietoja ulospäin paljastaen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat