Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusliitto sai uuden varapuheenjohtajan ja perustaa rakentajille vakuutuskassan

Liiton puheenjohtajana jatkaa Matti Harjuniemi, 60. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin 50-vuotias neuvottelupäällikkö Kimmo Palonen.

Kimmo Palonen ja Matti Harjuniemi. Kuva: Kimmo Brandt

Rakennusliitto asetti suuntaviivat toiminnalleen seuraaviksi neljäksi vuodeksi sekä valitsi liiton hallinnon ja johdon liittokokouksessaan viikonloppuna. Kokous julkaisi myös kaksi kannanottoa sekä päätöksen perustaa rakentajille oma vakuutuskassa.

Henkilövalinnat tehtiin sunnuntaina 26. toukokuuta. Liiton puheenjohtajana jatkavalle Harjuniemelle ei ollut vastaehdokasta.

Varapuheenjohtajaksi valittu Palonen voitti äänestyksessä oppilaitostiedottaja Niko Seppäsen äänin 153 – 32.

Liitto otti kantaa koulutukseen sekä työssäjaksamiseen

Liittokokous teki henkilövalintojen ohella kaksi kannanottoa.

Rakennusliitto vaatii pelastusohjelmaa toisen asteen ammatilliseen koulutukseen. Liiton mukaan ammatillisen koulutuksen perusrahoitusta on nostettava edellisen hallituksen 200 miljoonan euron leikkausten jäljiltä. Lisäksi toisen asteen opintoreformissa poistettu opetuksen määrää sekä laatua koskeva sääntely on liiton mukaan palautettava voimaan.

Liiton mukaan rahoitusleikkaukset yhdessä osittain väärin suunnatun säätelyn purkamisen kanssa ovat johtaneet lähiopetuksen voimakkaaseen vähentymiseen rakennusalan ammatillisessa koulutuksessa. Tämä taas näkyy liiton mukaan opintojen keskeyttämisenä.

Liittokokouksen toinen kannanotto koskee rakentajien työssäjaksamisen parantamista. Liiton mukaan rakennusteollisuudessa on runsaasti työvaiheita, joissa kone voisi tehdä ihmiselle raskaan työn. Liiton mukaan tekniikan hyödyntämisessä esimerkiksi materiaalien nostamisessa ja kuljettamisessa säästetään kuitenkin jatkuvasti.

Liitto esittää, että työturvallisuuslainsäädäntöön on lisättävä työnantajille vastuuta työntekijöiden työssäjaksamisesta ja kiellettävä säästösyistä tehtävä työntekijöiden käyttö ”kuormamuuleina”.

Rakentajille perustetaan oma vakuutuskassa

Rakennusliitto teki myös konkreettisen avauksen rakentajien hyvinvoinnin parantamiseksi.

Liitto perustaa Rakentajien vakuutuskassan, johon liittyvät jäsenet saavat muun muassa terveystarkastuksen ja hammaslääkäripalvelut.

Kyseessä on vapaaehtoinen täydennyskassa liiton työmarkkinoilla oleville jäsenille.

”Ajatus kassan perustamisesta pohjautuu siihen, että meillä on monta jäsentä, jotka työskentelevät omakotitalotyömailla esimerkiksi muurareina ja kirvesmiehinä. Heillä ei ole lyhytaikaisista työsuhteista johtuen mahdollisuutta päästä työterveydenhuollon puitteissa kolmen vuoden välein työterveystarkastukseen”, liiton sosiaalisihteeri Tiina Nurmi-Kokko kertoo Rakennuslehdelle.

”Monet jäsenemme eivät ole siis olleet ehkä kymmeniin vuosiin tarkastuksessa. Monet sydän- ja verisuonitaudit sekä tuki- ja liikuntaelinten vaivat jäävät hoitamatta, eikä kuntoutukseen ohjata tarpeeksi aikaisin työkyvyn ylläpitämiseksi.”

Kassan jäsenmaksu on vuosittainen, ja jäsenet saavat joka toinen vuosi lääkärintarkastuksen laboratoriokokeineen. Hammaslääkärin ja syyhygienistin palvelut kassa tarjoaa joka toinen vuosi 300 euroon asti.

Kassan on tarkoitus aloittaa toimintansa jo ensi vuonna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusliitto sai uuden varapuheenjohtajan ja perustaa rakentajille vakuutuskassan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat