Kokeile kuukausi maksutta

Rakentajille puuhataan kohtuuhintaisia asuntoja uudella mallilla – asialla Rakennusliitto ja Fira

Pääkaupunkiseudulle suunnitellaan Rakentajien taloa.

Kuvituskuva.

Rakennusliitto ja Fira kokoavat asumisosuuskuntaa. Tavoitteena on pääkaupunkiseudulle tehtävä Rakentajien talo.

Asumisosuuskunta on uusi asumismuoto, jossa asukkaat eli osuuskunnan jäsenet ovat omia vuokranantajiaan.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Rakentajille puuhataan kohtuuhintaisia asuntoja uudella mallilla – asialla Rakennusliitto ja Fira”

 1. Milelenkiintoista on nähdä, miten perustajaurakoitsijan vastuu tämänlaisessa hankkeissa toteutuu. Onko Fira grynderi? Tuskin. Ei rakentajakoalitiokaan ota grynderivastuuta. Vastuun voi perinteisesti kantaa vain se taho, joka kerää voiton. Tässä kuviossa ei kukaan kerää voittoa pl. ehkä osuuskunta, jonka jäsenet saavat halvemmalla asuntoja. Jos saavat. Eiköhän Firan siivu ole niin suuri, että asunnot eivät olekaan halvempia kuin yleensä. Joka tapauksessa aivan marginaalista puuhastelua.

  1. Nyt ne valot tauluun. Käy vaikka kertaamassa maankäyttö- ja rakennuslakia ennen kuin tulet huutelemaan ”perustajaurakoitsijoista”. Vastuun kantaa se taho, jolle se lain mukaan kuuluu. Kaltaisesi perseellä ajattelevat ihmiset ovat rakennusalan suurin ongelma.

   1. Niin jäi tämäkin julistus huuteluksi. Voisitko laittaa faktat pöytään tai Rakennuslehden toimituskin saisi tehdä jutun, kuinka näitä hankkeita asuntokauppalain mukaisin vastuiden kanssa pyöritetään. Kuka on tontinsaaja ja johtaako tontin hankinta korkeampaan urakoinnin hintaan, kun urakkaa ei kilpailuteta useamman rakennusliikkeen välillä.

 2. Pyydänkin, että teet tiivistelmän, kuka kantaa osuuskuntamallissa asuntokauppalain mukaisen grynderin vastuun vai onko tässä kierretty grynderin vastuu käyttämällä kvr-urakkaa. Eikö ARA-rakentamisessa pitäisi aina kilpailuttaa rakentaminen ja kuka tonttiluovutuksen saaja?

 3. Taitaa olla nimetön klo 9:17 itse osuuskunta/ryhmärakennuttamisporukkaa, kun käy noin lämpöisenä. Tämä vastuuongelma on kaikessa ryhmärakennuttamisesssa. No, tulevat oikeudenkäynnit näyttävät, kenelle vastuu kuuluu. Nimetön klo 10:17 on terveen skeptinen monella lailla.

 4. Halpuus tässäkin mallissa taitaa olla ns. bulkkituotteessa. Toivottavasti näihin nyt sentään ikkunat ja ovet tulee muutenkin kuin osakkaiden erikoistilauksella. Ja kysymys kilpailutuksen puuttumisesta ja tonttien luovutuksesta on varsin korrekti. Meillähän ei rakennusalalla tunnetusti ole korruptiota ei edes piilo sellaista.

 5. Miks duunarit muutenkaan enää tekis ”pinkan vartijoille”, kun osaavat kohta itekkin rakentaa näitä keskisuuria kohteita myyntiin.
  Pari vuotta mennään tästä eteenpäin, niin nettipalvelin hoitaa työmaan ”johtamisen”, aikataulutuksen, hankinnat ja kerää sopivat ammattirakentajat kimpassa urakkaan.
  Aikataulutus toimii esimerkiksi töiden rekisteröinnin ja tarkistamisen kautta. Tulevaisuuden työmaalla valvojakin on vain duunari, jonka tehtävänä on neuvoa ja puuttua työmaaolosuhteissa työpäivän ajan.
  Duunareitten ei tartte enää tulevaisuudessa hakea töitä ähkyksi ja säntäillä, vaan ne alkaa valitsemaan nettipalvelimen tarjoamia urakkakeikkoja järkevillä aikataulutuksilla, duunarin oman työmaapalautelistan ja osaamislaajuuden mukaan. Halukkaille ja osaaville töitä siivoojista tumppuriin. Palvelin hoitaa myös työntekijän laskutuksen, lomien järjestämisen ja tarvittaessa kohteen myyntivoittojen jaon.

Viimeisimmät näkökulmat