Kokeile kuukausi maksutta

Analyytikko uskoo Ramirent-kaupan toteutumiseen: ”Todennäköisesti viime vuodelle osui syklin huippu”

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen asettelee sanojaan tarkkaan, kun hän kommentoi rakennuskonevuokraamo Ramirentistä tehtyä ostotarjousta. Viljakainen ei seuraa Ramirentia, mutta suostuu kommentoimaan asiaa lyhyesti.

Ramirent-kauppa on toteutumassa juuri rakennusalan suhdanteen kääntyessä. Kuva: Ramirent

”Tarjoushinta ei ole älyttömän hyvä pitkää perspektiiviä ajatellen, mutta riittävän hyvä. Jos se olisi huono, ei yhtiön hallitus suosittelisi osakkeenomistajia myymään”, Viljakainen kertoo uutistoimisto Startelille.

Ranskalaisen Loxamin Ramirentista tehdyn ostotarjouksen preemio eli lisähinta suhteessa perjantain päätöskurssiin oli 65,4 prosenttia. Viljakainen kertoo, että preemio ei ole oikea tunnusluku tarjoushinnan arvioimiselle. Ostaja ei nimittäin tuijota yrityksen markkina-arvoa vaan velat huomioon ottavaa yritysarvoa suhteessa yhtiön tulokseen.

Siksi Viljakainen kehottaa tarkastelemaan esimerkiksi EV/EBIT -tunnuslukua, joka lasketaan yritysarvon (enterprise value) ja liiketuloksen avulla. Käytännössä luku mittaa sitä, kuinka monessa vuodessa yritys tekisi velattoman arvonsa verran liiketulosta, mikäli liiketulos pysyisi ennallaan.

Koska Suomessa rakennusalalla uusien rakennuslupien ja rakennuskohteiden aloitusten määrät ovat kääntyneet laskuun, ovat myös alan yhtiöiden kurssit kääntyneet laskuun.

”Ostajan kannalta tämä oli hyvä aika tehdä tarjous. Ramirentin tulos on korkealla ja kurssi ennakoi rakennusalan suhdannekäännettä alas.”

EV/EBIT -tunnusluvulla asiaa voi havainnollistaa vielä tarkemmin. Tälle vuodelle Inderes listaa Ramirentin tunnusluvuksi 10,3.

”Todennäköisesti viime vuodelle osui syklin huippu, jolloin Ramirentin EV/EBIT oli 13. Yli syklin Ramirent on hinnoiteltu 14:ään viimeisen kymmenen vuoden ajan.”

Viljakainen ennakoi, että osakkeenomistajat hyväksyvät ostotarjouksen. Onhan 9,00 euroa osakkeelta hyvä siihen nähden, että arvo oli perjantaina 5,44 euroa.

”Yhtiöltä kestäisi operatiivisesti useita vuosia saada tuloskunto sille tasolle, että kurssi olisi yhdeksän euroa.”

Kello 12.35 aikaan Ramirentin kurssi oli noussut Helsingissä 64,4 prosenttia 8,94 euroon käytyään aamupäivällä korkeimmillaan 8,96 eurossa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Analyytikko uskoo Ramirent-kaupan toteutumiseen: ”Todennäköisesti viime vuodelle osui syklin huippu””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat