Kokeile kuukausi maksutta

Vantaan asemakaavoitus on romahtanut, mutta Helsingin seudun asuntotuotanto ylittää kovan Mal-tavoitteen

Ministeriöt julkaisivat seurantaraportin, jossa luodaan katsaus koko Mal-sopimuskauteen.

Vantaalle on rakennettu erittäin paljon asuntoja, mutta asemakaavoitus on vähentynyt rajusti.
Kuuntele juttu

Valtion ja Helsingin seudun kuntien välillä on sovittu maankäytön, asumisen ja liikenteen asioista Mal-sopimuksilla. Nykyinen kesäkuussa 2016 alkanut kausi päättyy vuoden 2019 lopulla.

Helsingin seutuun kuuluu 14 kuntaa ja kaupunkia.

Ympäristöministeriö ja liikenne- ja viestintävirasto tiedottavat, että sovitut toimenpiteet ovat toteutuneet hyvin. Helsingin seudulle valmistuu sopimuskaudella yhteensä yli 63000 asuntoa, mikä ylittää selvästi 60000 asunnon tavoitteen.

Tavoitteen saavuttamisessa on eroja kuntien välillä.

Etenkin kerrostaloja on rakennettu paljon, ja pääosin helposti saavutettaville ja yhteiskuntarakenteen eheyttä tukeville alueille.

Vapaarahoitteinen tuotanto on ollut vauhdissa, mutta tuettu Ara-tuotanto on jäänyt tavoitteistaan. Korkotuetun asuntotuotannon tavoitteesta saavutetaan vain 92 ja pitkäaikaisen vuokratuotannon tavoitteesta 93 prosenttia, raportissa arvioidaan.

Valtio-omisteisen A-Kruunun osuus normaalista vuokra-asuntotuotannosta on vajaa kolmannes.

Vantaan kaavoitus on vähentynyt rajusti

Kaavoitustiedotkin näyttävät kokonaisuutena hyviltä. Asemakaavoitettua kerrosalaa on tähän mennessä kaavoitettu 4,4 miljoonaa kerrosneliömetriä, joka on 96 prosenttia kolmen vuoden tavoitteesta. Tiedot kaavoituksesta tarkentuvat ensi syksynä.

Isoista kaupungeista Helsingissä on syntynyt hyväksyttyä asemakaavaa suurin piirtein tavoitteen mukaisesti. Espoo on ylittänyt selvästi tavoitteensa.

Vantaa ei saavuta kaavoitustavoitettaan. Vuodet 2016 ja 2017 etenivät lähes tavoitteen mukaisesti, mutta vuonna 2018 hyväksytyn asemakaavan määrä romahti alle puoleen.

Lue joulukuussa ilmestyneestä Rakennuslehden jutusta, miten Vantaalla selitettiin kaavoituksen laahaamista.

Asuntoja on rakennettu Vantaalla erittäin paljon. Kaupunki ylittää selvästi Mal-tavoitteensa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vantaan asemakaavoitus on romahtanut, mutta Helsingin seudun asuntotuotanto ylittää kovan Mal-tavoitteen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat