Rakennusalan musta vuosi synkkenee entisestään: työmailla kuollut neljä työntekijää ja nyt myös yksi sivullinen

Vieremällä maanrakennusta seurannut sivullinen kuoli ajoneuvonosturin kaaduttua. Poliisi tiedotti ensin virheellisesti uhrin olleen työntekijä.

Rakennustyömailla kuolee vuosi vuodelta enemmän työntekijöitä.

Rakennusalan työturvallisuudessa eletään sysimustaa vuotta. Vieremällä kuoli eilen sivullinen, kun ajoneuvonosturi kaatui ja sen puomi osui 76-vuotias miestä keskivartaloon. Mies kuoli tapahtumapaikalle.

Maatilalla rakennettiin lietesäiliötä ja paikalla oli eilen nosturi- ja maanrakennusyrityksen työntekijöitä. Nosturilla nostettiin betonisia säiliöelementtejä paikalleen, kun nosturi kaatui.

Tutkinnnajohtajana toimiva rikoskomisario Veli Pallonen tarkensi torstain kuluessa tietoja tapaturman uhrista. Pallonen kertoi Rakennuslehdelle vielä aikaisemmin päivällä, että uhri oli maanrakennusyrityksen työntekijä. Myös Itä-Suomen poliisi tiedotti alunperin kyseessä ollen työtapaturma.

Poliisin taktinen ja tekninen tutkija olivat tapaturmapaikalla torstaina ja Pallonen sai taktiselta tutkijalta tiedon, että uhri olikin sivullinen, eikä työntekijä.

Työpaikkakuolemat selvässä kasvussa

Tapaturmavakuutuskeskus  listaa nettisivuillaan sen tietoon tulleita työtapaturmakuolemantapauksia. Sivullisten kuolemia se ei listaa, mutta Rakennuslehden tietojen mukaan tänä vuonna ei ole menehtynyt sivullisia rakennustyömaalla.

Tapaturmavakuutukeskuksen tietojen mukaan viime vuonna  rakennustyömailla kuoli neljä työntekijää. Vuonna 2017 rakennustyömailla kuoli kaksi henkeä ja vuonna 2016 yksi työntekijä. Rakennusalan työpaikkakuolemat ovat siis selvässä kasvussa.

Viimeisin rakennustyömaan työntekijään kuolemaan johtanut tapaturma tapahtui Uudessakaupungissa 8. heinäkuuta, kun rakennusmies putosi korkealta rakennustyömaalla. Todennäköisesti rakennusmies oli ollut siirtymässä henkilönostimen nostokorista kerrostalorakennuksen parvekkeelle ja liukastunut. Liukastumisen seurauksena rakennusmies putosi maahan ja sai maahan iskeytymisessä kuolemaan johtaneet vammat.

Järvenpäässä 22. toukokuuta rakennustyömaan työntekijä menehtyi pudottuaan noin 20 metrin korkeudesta teräsrakenteisen varastohallin katolta. Työntekijä oli työparinsa kanssa katolla asentamassa savunpoisto- ja kattoluukkuja ennen onnettomuuden sattumista. Todennäköisesti työntekijä horjahti tai astui harhaan ja putosi. Työntekijä ei käyttänyt putoamisen estäviä valjaita.

Porvoossa 11. helmikuuta ajoneuvonosturin kuljettaja putosi nosturin puomin päältä rakennustyömaalla. Työmaalla oltiin asentamassa telineitä. Telineasennuksen yhteydessä nosturin puomia piti jatkaa, jolloin puomi oli ajettu vaakatasoon. Kuljettaja oli kiivennyt vaakatasossa olleen puomin päälle ja pudonnut maahan noin neljän metrin korkeudesta. Maahan iskeytymisen seurauksena kuljettaja sai kuolemaan johtaneet vammat.

Vihdissä 18. tammikuuta rakentamisen toimialalla toiminut virolainen yrittäjä jäi lamellihirsistä koostuvan puuelementtiseinän alle omakotitalon rakennustyömaalla. Yrittäjä oli ollut yhdessä ajoneuvonosturin kuljettajan kanssa asentamassa seinää paikoilleen. Elementtiseinää ei ollut tuettu, jolloin se pienenkin voiman vaikutuksen seurauksena kaatuu herkästi. Elementtiseinä kaatui yrittäjän päälle, joka kuoli iskun ja puristumisen seurauksena saamiinsa vammoihin.

Alkuperäistä uutista korjattu sen jälkeen kun poliisi korjasi tietojaan. Poliisi kertoi aluksi Vieremän tapaturman uhrin olleen maanrakennusyrityksen työntekijä, mutta kertoi sitten uhrin olleenkin sivullinen. Lue uutinen poliisin korjauksesta tästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakennusalan musta vuosi synkkenee entisestään: työmailla kuollut neljä työntekijää ja nyt myös yksi sivullinen”

  1. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 Suomessa kuolleita oli 54 527, mikä on 805 enemmän kuin edellisvuonna. Synkkää on ja synkkenee entisestään.

Jätä kommentti