Suomen korkeimmalle puukerrostalolle RIL-palkinto

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin tunnuspalkinto on myönnetty puukerrostalo Lighthouselle.

Lighthouse Joensuu sijaitsee kaupungin keskustassa rannalla. Kuva: Arcadia oy Arkkitehtitoimisto.

Voittajakohde sijaitsee Joensuussa ja siinä on 14 kerrosta. Lighthousen omistaa Joensuun Elli, joka rakennuttaa ja omistaa opiskelija-asuntoja. Kohteen urakoitsija oli Rakennusliike Eero Reijonen oy.

Voittajan valitsi kolmen finalistin joukosta entinen pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk). Toiselle sijalle ylsivät Helsingin Telakkaranta – Euroopan kemikaalivirasto (Skanska) sekä Tikkurilankosken padon purkaminen ja kosken kunnostaminen (Vantaan kaupunki ja Ramboll).

Diplomi-insinööri Juha Sipilä korosti valintaperusteissaan, että Lighthouse Joensuu edustaa maailman korkeimpana terästankojäykisteisenä puurakennuksena ja Suomen korkeimpana puukerrostalona insinööriosaamisen uraaurtavimpaa kärkeä. Lue tästä lisää palkitusta kohteesta.

”Työmaalla, rakentamisen aikana on kehitetty esimerkiksi täysin uudenlaisia rakennus- ja paloteknisiä ratkaisuja. Kohde edustaa erittäin rohkeaa loikkaa puurakentamisessa ja siihen liittyvässä osaamispääoman kehittämisessä. Puurakentamisella on tulevaisuudessa myös erityinen rooli hiilineutraalissa taloudessa. Tässä rakennuksessa puuta käytettiin muhkeat 2 500 kuutiometriä.”

Sipilä mainitsee Lighthouse Joensuun ansioksi myös rakentamisen kuivaketjun hallinnan. Kerrokset rakennettiin tontilla sijainneessa teltassa, mistä elementit nostettiin ylös kerros kerrallaan kuivana päivänä. Väliaikainen katto nostettiin heti uuden kerroksen päälle.

Hän uskoo rakennuksen toimivan lisäksi suomalaisen puurakentamisosaamisen vienninedistäjänä, sillä se on jo nyt herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta.

”Vierailin kaikissa kohteissa ja sain uskoakseni niistä hyvän ja perusteellisen kuvan. Olen painottanut RIL-Palkinnon sääntöjen mukaisesti hankkeen korkealaatuista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja -osaamista. Olen myös halunnut ottaa valinnassani huomioon päivänpolttavat keskustelunaiheet sisäilman laadusta, ekologisesta rakentamisesta sekä tehtyjen ratkaisujen mahdollisuudesta edistää suomalaisen insinööriosaamisen keinoin rakennusalan vientiä”, Juha Sipilä sanoo.

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin torstaina Säätytalolla järjestetyssä RIL Summitissa. Finaalikohteet oli valinnut rakennusalan ammattilaisista koostuva esiraati.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen korkeimmalle puukerrostalolle RIL-palkinto”

Vastaa