Kokeile kuukausi maksutta

Joensuu sai ympäristöystävällisen rakentamisen palkinnon

Joensuun kaupunki on valittu vuoden vihreäksi edelläkävijäksi 2019.

Joensuun Penttilänrantaan, Ylisoutajan sillan juureen on rakenteilla Suomen korkein, 50 metriä korkea puukerrostalo. Hankkeen rakennuttaja on opiskelija-asuntoyhtiö Joensuun Elli.

Kuntarahoituksen myöntämä palkinto on tunnustus toimijalle, jonka ympäristöajattelu ja -teot inspiroivat ja toimivat esimerkkinä ympäristöystävällisessä rakentamisessa.

”Palkinnolla haluamme nostaa esiin toimijoita, jotka ovat asettaneet kunnianhimoisia tavoitteita ja ovat esimerkillisesti integroineet ympäristöajattelun kaikkeen toimintaansa”, Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Esa Kallio kertoo.

Palkinnon Joensuulle luovuttivat ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sekä Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Esa Kallio.

”Ilmastotalkoiden aika on ohi, nyt on tekojen vuoro. Maailmanparannus vaatii nyt konkreettisia tekoja”, Tiilikainen huomauttaa.

Joensuussa ympäristötavoitteet on kirjattu kaupungin strategiaan, jossa otetaan ilmasto huomioon kaikessa kaupungin suunnittelussa ja toiminnassa. Ympäristöajattelu konkretisoituu myös kaupunkilaisten arjessa vihreää teknologiaa hyödyntävissä ja Kuntarahoituksen niin sanotulla vihreällä rahoituksella rahoitettavissa kohteissa.

”Ympäristötavoitteet huomioidaan kaikissa toimissa. Meillä on käytetty vihreää rahoitusta esimerkiksi koulu- ja päiväkotihankkeissamme. Yhteensä näitä vihreitä kohteita on tällä hetkellä kuusi”, Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen kertoo.

Joensuulla on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2025.

”Tämä vaatii konkreettisia toimia. Investoimme rakentamiseen joka tapauksessa, joten miksi emme huomioisi siinä tilatarpeiden lisäksi myös ympäristövaikutuksia? Sama ajattelu toistuu julkisissa hankinnoissamme. Viime vuonna huomioimme ympäristökriteerit yli 90 prosentissa kaupunkimme kaikista kilpailutuksista”, Karjalainen kertoo.

Useat vihreän sertifikaatin saaneista kohteista ovat kouluja ja päiväkoteja. Joensuun Karhunmäen ja Nepenmäen kouluissa oppilaita kannustetaan vihreään ajatteluun antamalla heille mahdollisuus tarkastella koulun energiankulutusta, ilmaisen ergian tuottoa ja veden kulutusta reaaliaikaisesta seurantajärjestelmästä.

”Jatkosuunnitelmissa on, että oppilaat voisivat reaaliaikaisesti nähdä myös omien toimiensa vaikutukset edellä mainittuihin asioihin, esimerkiksi veden ja sähkön säästön”, Joensuun kaupungin tilakeskuksen johtaja Timo Korhonen kertoo.

Palkintona edelläkävijyydestä Kuntarahoitus lahjoittaa Joensuun kaupungille ympäristötaideteoksen näkyvälle paikalle kaupungin ydinkeskustassa. Teos valmistuu kesällä 2019 Joensuun torin lähettyvillä sijaitsevalle leikkipaikalle kävelykadun varrelle. Kohteen suunnittelusta vastaa luovaan ympäristösuunnitteluun erikoistunut suomalainen Berry Creative.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Joensuu sai ympäristöystävällisen rakentamisen palkinnon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat