Kokeile kuukausi maksutta

Ilmanvaihto voi ehkä levittää koronaa tai torjua sen leviämistä

Koronan leviämiseen sisätiloissa ihmiseltä toiselle ilman välityksellä on kaksi mekanismia: lähi- ja kaukovaikutus. Lisäksi korona voi levitä saastuneista pinnoista tai käsistä kosketuksen kautta. Kiistanalaista on voiko korona levitä ilman kautta.

Professori Risto Kosonen testaa "koehenkilön" kanssa henkilökohtaisen ilmanvaihdon toimivuutta LVI-tekniikan laboratoriossa Otaniemessä.

Lähialueella tapahtuvan infektion leviäminen esimerkiksi yskimisen ja aivastelun seurauksena on vaikeasti torjuttavissa. Ihmisten pitäisi ymmärtää yskiä kainaloon ei ilmaan. Lisäksi käsien lisäksi olisi hyvä desinfioida myös pintoja, joihin virusta voi päästä, jotta pisarat eivät leviäisi käsikosketuksen kautta.

Korona voi tarttua sekä lähi- että kaukovaikutuksena sekä saastuneilta pinnoilta. Kuva: Professori Arsen Meliko. DTU/Tanska.

Yksi suojakeino on henkilökohtainen ilmanvaihtolaite. Aalto-yliopiston LVI-tekniikan laitoksella on väitöskirjatutkimuksessa käytössä Tanskasta hankittu henkilökohtainen ilmanvaihtolaite, joka asetettu esimerkiksi pöydälle. Ideana on, että ilma ohjataan suoraan hengitysalueille, jolloin se ei pääse sekoittumaan huoneilman kanssa. Samalla energiaa säästyy, kun tarvittavan ilmamäärän volyymi pienenee. Tanskassakaan tämä laite ei ole ehtinyt saada suurta suosiota.

Toinen vaihtoehto on, että ilma tulee tuolin selkänojan kautta. Tässä ajatuksena on, että ilma viilentää samalla vartaloa, jolloin energiaa säästyy.

Henkilökohtainen ilmanvaihto voidaan johtaa monella tapaa joko suoraan kohteeseen tai epäsuorasti tuolin kautta. Kuva: Professori Arsen Meliko. DTU/Tanska

Sairaalakäyttöön on kehitetty vielä turvallisempi ilmanvaihtolaite, jossa ilmavirta suunnataan päähän asennettavien suuttimien kautta suoraan käyttäjän nenän ja suun alueelle. Ne muistuttavat ulkonäöltään kuulokkeita, joiden mikrofoni on suun kohdalla.

Sairaalatyössä voidaan joutua erityisratkaisuihin terveellisen ilman saamisen varmistamiseksi. Kuva: Professori Arsen Meliko. DTU/Tanska.

Virus voi ilmanvaihdon kautta levitä myös kauaksi lähtöpisteestään. Koronan leviämistä ei ole vielä ehditty paljon tutkia, mutta se muistuttaa leviämistavaltaan toista koronavirusryhmään kuuluvaa Sarsia.

Vuonna 2003 Sars-epidemian aikana todettiin, että virus voi leviätä lentokoneissa ilmanvaihdon kautta. Silloin lentokoneteollisuus tutki paljon asiaa ja teki riskikartoituksia siitä, kuinka eri penkkirivillä oleva henkilö levittää tautia mahdollisesti ilman välityksellä. Kun tilannetta opittiin ymmärtämään paremmin, voitiin isoissa lentokoneiden ilmanvaihtoa rajoittaa ja kanavoida eri palvelualueille. Myös suodattimien teho parani. Pienemmissä lentokoneissa sama ilma kiertää kuitenkin koko koneessa.

Ilmanvaihtoa ja suodatusta voi tehostaa

Sama haaste, joskin pienempi, on myös toimistotiloissa.

”Ilmavirran kasvattaminen pienentää pitoisuuksia huonetilassa ja näin aina pienentää riskiä, mutta riskiin vaikuttaa myös muun muassa ilmavaihdon tehokkuus ja sitten henkilöiden paikat toisiinsa nähden”, Aalto-yliopiston LVI-tekniikan professori Risto Kosonen sanoo.

”On huomattava, että yleisesti käytetyllä sekoistuilmanvaihdolla laimennetaan huonetilan pitoisuuksia: se on niiden perusstrategia eikä epäpuhtauksien poistaminen. Epäpuhtauksien poisto on tärkeässä roolissa lähinnä keittiössä.”

Kososen mukaan  riskiin voidaan vaikuttaa ilmavirtojen kasvattamisella (ilmanvaihtuvuus 1/h). Myös ilmanvaihdon tehokkuutta voidaan parantaa suunnittelemalla miten ilmavirta jaetaan huonetilaan. Ilmanjakotapa vaihtelee toimistoissa. Viruspitoisuutta voidaan laskea alaspäin myös kierrättämällä huoneilmaa suodatinlaitteen läpi. Myös ilman lämpötilalla ja kosteudella voi olla vaikutusta siihen, kuinka hyvin virus leviää.

Nyt keskimääräinen ilmavirta tilassa pienenee, kun ilmavirtaa säädetään. Kosonen arvioi, että iso merkitys on sillä, paljonko ihmisiä on tilassa ja kuinka etäälle tai lähelle toisiaan työpisteet on sijoitettu.

”Uskoisin, että toimistoissa on eniten kiinni ihmisten etäisyydestä”, hän sanoo.

Sillä ei hänen mukaansa ole vaikutusta pienennetäänkö ilmanvaihtoa yön ajaksi tai suljetaanko se kokonaan, kuten monissa kouluissa ja toimistoissa tehdään energiansäästösyistä.

”Yöaikaisella ilmavirralla ei ole vaikutusta, koska tila huuhdellaan ennen käyttöjakson aloittamista.”

Sars-potilaiden eristämisessä suosituksena oli, että eristystilassa on erillinen ilmanvaihto. Jos erilliseen ilmanvaihtoon ei ole mahdollisuutta, ilmastointi tuli sulkea. Tällöin suositeltiin tuulettamista ikkunoista.

Lisäys juttuun 19.3:

Eurooppalaisten LVI-järjestöjen liitto Rehva julkaisi tällä viikolla ohjeet, joiden avulla voidaan vähentää Koronaviruksen leviämistä ja torjua sitä kiinteistöjen hoidon avulla.

LVI-tekniikan emeritysprofessori Olli Seppänen suomensi keskeiset kohdat Finvacin blogiinsa.

Yhteenveto koskee erityisesti ilmavirtausten mukana liikkuvia viruksia. Viruksella on jo nyt monta tunnettua eri leviämisreittiä.

Kosketustartunnassa virus voi levitä pinnoilta ihmisestä toiseen kosketusten mukana. Virus voi elää pinnoilla vuorokausia.

Pisaratartunta tapahtuu, kun sairastava henkilö aivastaa, yskii tai puhuu ja sitä kauttaa syntyy pisarointia. Pisarat leviävät 1-2 metriin saakka, jolloin niissä oleva vesi on haihtunut. Jäljelle jäävä virus voi levitä sellaisenaan tai tarttua ilmassa oleviin hiukkasiin ja levitä niiden mukana.

”Ilmassa leviävän viruksen merkityksestä ollaan vielä epävarmoja, mutta Sars-epidemiassa se oli merkittävä”, Seppänen kirjoittaa.

Rehvan raportissa esille nostetaan lisäksi vähän toistaiseksi esillä on ollut wc:n huutelun pisarointi. Se oli merkittävä leviämisreitti Sars-epidemiassa. Kansi kannattaa siis sulkea ennen huuhtelua.

Raportissa listataan useita eri keinoja vähentää altistusta. Tärkeimpänä niistä on riittävä, jatkuva ilmanvaihto ympäri vuorokauden.

”Lisäksi ulkoilmaa ilmanvaihtoon mahdollisimman paljon, ei palautusilmaa”, Seppänen kirjoittaa.

Ikkunatuuletusta voidaan lisäksi käyttää ilmanvaihdon lisäämiseksi.

”Alhainen ilman kosteus heikentää hengitysteiden vastustuskykyä virukselle, mutta ilman kosteuden säätely ei ole kuitenkaan tarpeen”, hän totesi. Suomessa huoneilma on liian kuivaa vain talvella.

Tavanomaisilla ilmanvaihdossa käytettävillä suodattimillakaan ei ole merkitystä, sillä viruksen hiukkaskoko on 80-160 nm.

”Huonekohtaisilla ilmanpuhdistimilla voidaan vaikuttaa viruspitoisuuteen huoneilmassa edellyttäen, että suodatin on HEPA-tasoa”, Seppänen kirjoittaa.

HEPA-suodattimia käytetään estämään ilman kantamien bakteereiden ja virusten leviäminen esimerkiksi sairaaloissa ja laboratorioissa, joissa mukana voi olla esimerkiksi ultraviolettilamput, jotka tappavat suodattimiin jääneet bakteerit.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Ilmanvaihto voi ehkä levittää koronaa tai torjua sen leviämistä”

 1. No tässä vaiheessa jo luulisi kaikkien tietävän ettei korona voi levitä ilmassa. Eli melko lailla klikkiotsikko koko juttu!

  1. Iltalehti:

   Koronaviruksesta liikkuu hyvin paljon olettamuksia ja suoranaista väärää tietoa. Nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat mitanneet, miten pitkään virus pysyy hengissä eri pinnoilla.

   Tiistaina New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, että koronavirus voi tarttua jopa kolmen vuorokauden ajan, jos se on varastoitunut ruostumattomalle teräspinnalle tai muovin päälle.

   Vastaavasti pahvin päällä se ei selviä hengissä vuorokauttakaan. Kaikkein turvallisin pintamateriaali on kuitenkin kupari. Sen päällä virus menettää kykynsä tarttua uuteen kantajaan jo neljässä tunnissa.

   Reutersin välittämän uutisen mukaan koronavirus selviää aerosoleissa kolmen tunnin ajan. Toki jo reilun tunnin jälkeen se on menettänyt suurimman osan kyvystään tarttua.

   Wikipedia: Kaasujen lisäksi ilmassa leijuu pieniä hiukkasia, joita kutsutaan aerosoleiksi. Ilmakehän kemiassa aerosoli ei tarkoita pelkästään suihkepullosta tuhauteltavaa deodoranttia, vaan mitä tahansa hiukkasia, tai oikeastaan hiukkasten ja ilman seosta.

   1. ”Reutersin välittämän uutisen mukaan koronavirus selviää aerosoleissa kolmen tunnin ajan. Toki jo reilun tunnin jälkeen se on menettänyt suurimman osan kyvystään tarttua.

    Wikipedia: Kaasujen lisäksi ilmassa leijuu pieniä hiukkasia, joita kutsutaan aerosoleiksi. Ilmakehän kemiassa aerosoli ei tarkoita pelkästään suihkepullosta tuhauteltavaa deodoranttia, vaan mitä tahansa hiukkasia, tai oikeastaan hiukkasten ja ilman seosta.”

    Saman tyyppisiä tuloksia on saatu joistain muistakin viruksista aerosoleissa. Tuosta johtuen on outoa, että julkisiin vessoihin on asennettu niin paljon käsien kuivattamiseen tähtääviä puhaltimia. Jos koronaa siirtyy muiden virusten tavoin käsikuivaimia käytettäessä käsistä osaksi hiukkasten ja ilman seosta (aerosoli), ja jos koronaviru selviää aerosoleissa kolmen tunnin ajan, se voi periaatteessa veden käsistä hyöryksi muuttavien käsikuivaimien kautta olla yllättävän pitkäänkin julkisissa WC-tiloissa sisäilman kautta leviävä. Aivastus laskeutuu pääasiassa nopeasti maahan, kun se on pääasiassa nestemuotoista materiaa, ja siksi ilmaa painavampaa, mutta jos viruksia pääsee iso määrä leijailemaan vaikkapa kaasuuntuneen vesihiukkasen mukana, tilanne voi olla ikävämpi.

    1. 6.march.2020, Updated 3/19/2020
     https://www.wired.com/story/wash-your-hands-but-beware-the-electric-hand-dryer/
     Vältä käsipuhaltimia ja älä käy vessassa jossa joku on äskettäin käyttänyt sellaista. Koskee sekä huoneenlämpöistä ilmaa puhaltavaa Dysonia, että kuumaa ilmaan puhaltavaa.
     * v2015 tutkimus: huoneenlämpöistä ilmaa suurella nopeudella puhaltava Dyson aerolisoi virusta tehokkaasti käsistä.
     * v2012 yhteenveto 12 tutkimuksesta: Paperipyyhe on puhallinta hygieenisempi, ei pidä käyttää Dysonia eikä kuumaa ilmaa puhaltavaa.
     * Tästä suuttuneena Dyson sponsoroi huuhaa-tutkimuksen, jossa ei tutkittu leviävätkö virukset huoneilmaan. In the study, subjects slowly moved their hands in and out of the machine for full 60 seconds, something a normal human is never going to do. Besides, Dyson says that the model dries hands satisfactorily in 12 seconds.

     * Viruksista Dyson ei mainitse mitään, vain bakteerihöpinää: https://www.fi.dyson.com/kasienkuivaimet/totuus-hygieniasta.aspx

     * Dysonilla ei ole sairaalareferenssejä, Googleen
     dyson hospital -ventilator -cancer

     * Britanniassa poistavat viilentäviä Dyson tuulettimia sairaaloista hygieniasyistä, käyttävät helteillä jatkossa 90% halvempia tavallisia puhaltimia: https://www.thescottishsun.co.uk/news/4992115/nhs-bosses-remove-1-2million-worth-of-dyson-fans-from-hospital-wards-over-infection-fears/

     ————
     Vessoissa oltava vähintään 60% kuparia sisältävät ovenkahvat, mieluiten ei ovia LAINKAAN. Esim. pisuaarille päästävä koskematta oveen lainkaan. OvenKAHVAT voi korvata VETIMILLÄ tai heiluriovella, jolloin ainakin toiseen suuntaan kulkiessa voi vain potkaista oven auki.
     Messinki sisältää >60% kuparia, pronssi sisältää >80% kuparia. Kultainen messinki sisältää vähemmän kuparia, kuin punainen messinki. Metalli EI SAA olla päällystetty millään, esim. lakalla. Teräs on erittäin vaarallinen materiaali infektiomielessä.

 2. Tutkijat varoittavat, että pisarat voivat pysyä ilmassa tuntien ajan liikkuessaan esimerkiksi ilmanvaihtokanavia pitkin.

 3. Lentokoneissa asiat saatiin siis kuntoon vuoden 2003 SARS-viruksen jölkeen, mutta mitenkäs Suomen bussit, ratikat, metrot, junat, lähijunat, kuntosalit jne? Jopa takseissa on Helsingissä edelleen tuuletusikkunoissa lapsilukot, joten voiko edes niissä matkustaa turvallisesti? Lisäksi Suomen henkilöautoissa ei ole lainkaan HEPA-suodattimia tietääkseni, edes jälkiasenteisena ostettavissa, paitsi Teslassa voi olla! USAssa saa Bosch-merkkisenä jälkiasenteisena muihinkin merkkeihin, mutta en tiedä miten hyvin ovat asennettavissa Suomen autokantaan, ja miten löytää oikeankokoisen Bosch HEPA suodattimen henkilöautoon?

  Joissakin maissa jo alkuvuodesta 2020 lisättiin kiireisesti tuuletusikkunat busseihin ja asennettiin HEPA-suodattimet ilmastointiin.

  Suomessa kuntosalit pitäisi määrätä pitämään tuuletusikkunat auki, mieluiten useasta suunnasta, jotta saadaan läpiveto?

  Ja taloyhtiöiden lenkkisaunojen ajaksi tuuletusikkunat auki, ja hyttysverkkojen asennus tuuletusikkunoihin?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat